26 september 2020

Pandava kvartetten

 Forfatter: Roshani Chokshi - Forlag: Rick Riordan Presents

Om bog 1, The End of Time, skrev jeg:

Jeg har nu læst første installering i serien om Aru Shah for tredje gang, og jeg er stadig lige så begejstret som første gang, jeg åbnede bogen. Den kan virkelig noget helt særligt, og er magisk, lidt på samme måde som Rick Riordans værker, dog med Rukshana Chokshis eget præg og stemme, så man ikke er i tvivl om, at det er et selvstændigt værk, der nok minder om Percy Jackson, Magnus Chase og de andre fra Rick Riordans univers, men stadig er helt sit eget.

Tempoet er højt, og der sker noget hele tiden, så man aldrig keder sig; humoren er fantastisk, og der er rigeligt med referencer til både andre værker fra populærkulturen, men også samfundstendenser fra 2018, hvor bogen er udgivet. Det er samtidig en påmindelse om barndommens uskyld, der så småt er ved at forandres til de kvaler, der hører ungdommen til; Aru og Mini er i en alder, hvor mange ting forandrer sig, selv hvis de havde været fri for de prøvelser, de her bliver sat over for, og det er et fint undertema at kunne snakke om de følelser, der hører netop de år til.

Sproget er flydende og let, og rammer målgruppen spot on; den må være et sikkert hit hos fans af Rick Riordans serier.

Indien er et stort land med mange myter, og en bog som denne kan naturligvis ikke rumme dem alle. For én som mig, der endnu er relativt grøn i netop denne del af den indiske kultur, er det rart at starte med en "light"-udgave af noget, der i sin fulde størrelse rummer meget mere og er super-kompliceret, og det kan være fint at starte ud i det små for så med tiden at gå på opdagelse i andre aspekter af noget, som man garanteret kan bruge mange timer på at udforske.

Aru Shah vil for mig stadig være anbefalelsesværdig, og er man endnu ikke kommet i gang, har man meget godt i vente.

Aru Shah and the End of Time er udgivet i 2018. Den er 355 sider lang og har ISBN 9781368012355.

Jeg gav bogen 5 ud af 5 mulige stjerner.


Om bog 2, The Song of Death, skrev jeg:

Serien her har virkelig potentiale til at skulle blive episk, blandt andet takket være det faktum, at den læner sig frygteligt meget op ad Rick Riordans mytologiske fortællinger i forhold til humor, tempo, sprog og hvordan plottet er skruet sammen; til tider kunne det endda lyde som om, det er Rick Riordan selv, der har skrevet historien.

Aru Shah bøgerne er dog stadig helt deres egne, og kan, som Rick Riordans bøger, være med til at skabe nysgerrighed om nogle af de trosretninger og myter, som ellers ikke er så meget i fokus, og de minder os om at huske, at vores verden er større end de Abrahamsreligioner, der er dominerende i det meste af verden (de skal naturligvis også have lov til at være der - men verden rummer bare så meget mere end dem). Ved at målrette bøgerne til mellemtrinnet kan man endda være heldig at fange læserne i en periode, hvor de stadig har tiden og overskuddet til at se alt det, disse bøger og myterne bag dem har at byde på, og det kan være med til at åbne deres øjne for verdens mangfoldigheder og nogle af de ting, som man ellers kunne frygte ville have været oversete.

Humoren er stadig i top, både i forhold til de naturlige platte vittigheder mellem unge på alder med vores hovedpersoner, men også i forhold til mængden af intertekstuelle referencer, der som i Rick Riordans universer ikke nøjes med at være referencer til den pågældende mytologi, men også til en længere række værker fra populærkulturen, som man måske ikke kan forvente, men i hvert fald håbe på at målgruppen kender til; herunder er Harry Potter og Ringenes Herre de helt store spillere i denne bog, mens der også er subtile hints til Rick Riordans univers og flere Disneyfilm.

I kraft af, at der her i bog 2 bliver introduceret to nye karakterer, som har stor betydning for handlingen, opstår der naturligt en række konflikter, som er interessante at følge - både i forhold til at Aru og Mini nu ikke længere er alene på deres quest og nu må ændre den dynamik de har mellem sig fra sidste quest for at gøre plads til to nye, stærke personligheder, som også har deres at ville have sagt i forhold til hvordan tingene skal gøres, og hvem der fører an - men også i forhold til hvordan Aru ser sig selv, hvilket næsten er mere interessant at følge, i og med vi får ety indblik i hendes gradvise modningsproces. Hun er ikke perfekt, men en nuanceret, realistisk karakter med tvivl om, hvorvidt hun slår til, både som datter, veninde, elev og som Pandava, og det gør det bestemt ikke lettere, at der nu er nye ansigter at forholde sig til, som også har nogle forventninger til én. Der er mange ting at tackle, og det er en stor gave, at vi får indblik i hvordan Aru tænker og ser situationen undervejs, og det bliver spændende at se hvordan hun udvikler sig i de kommende bøger.

Det er dog som om, der mangler en lille smule gnist i bogen her i forhold til dens forgænger, hvorfor der også "kun" er givet fire stjerner mod de fem, jeg gav den første bog. Det er svært at finde ud af, nøjagtigt hvad, der gør det, men der er lagt en dæmper på nogle af de positive ting, - ikke, at de er forsvundet, men der er bare en smule mindre af dem, - måske for at gøre plads til, at de nye karakterer skal have lov at fylde lidt? Man kan i hvert fald håbe, at energien kan holdes oppe serien ud, så den ikke mister al sin kraft fremadrettet, nu serien har så meget at byde på.

Aru Shah and the Song of Death er udgivet i 2019. Den er 304 sider lang og har ISBN 9781368045858.

Jeg gav bogen 4 ud af 5 mulige stjerner.


Om bog 3, Aru Shah and the Tree of Wishes, skrev jeg:

jamen.. nej! Sådan kan man da ikke slutte en bog, når der er udsigter til, at man skal vente et helt år på den næste bog! Det kan ikke passe! Det er ikke okay! JEG er ikke okay! Jeg føler mig ærlig talt en smule snydt! Ingen spoilere her, - men hold nu fast..

Jeg er stor tilhænger af serien om Aru Shah og de andre Pandava'er - eller Potatoes, eller hvad de nu vil kaldes. Men kan man vente med at læse de første tre bøger, til man også har bog fire til rådighed, kan det bestemt anbefales - i hvert fald i betragtning af den følelse, jeg sidder tilbage med nu, efter at have vendt sidste side i bog 3. Jeg vil have en fortsættelse - NU! Jeg mangler svar! Hvad skete der lige der? Noooo! Det kan ikke passe! Det MÅ ikke være rigtigt! Altså..

Serien om Aru Shah minder stadig til forveksling om serierne fra Rick Riordan, både i tempo, humor, målgruppe og sprog, og er man fan af Riordans fortællinger, kan jeg KUN anbefale serien her, - den er ikke helt oppe at ringe på samme niveau, men det nærmer sig, og giver et indblik i sider af den indiske mytologi, som let kan blive overset, og som jeg i hvert fald ikke selv har set så meget i fokus.

Der er her i bog 3 kommet flere nye karakterer til, som vi skal forholde os til, samtidig med at de faste karakterer gradvist udvikler sig og bliver klogere på både sig selv og hinanden. Det er gjort på en måde, så de nye karakterer får en smule plads, mens den interne ping-pong blandt de karakterer vi allerede kender får mere plads end dét at udforske de nye karakterer. Det giver en ny dybde til den relation, de "gamle" karakterer efterhånden har udviklet, fordi vi får lov til at se bagsiden af medaljen og nogle af deres interne jokes, samt de op og nedture, der nu kan være i et venskab som deres. Men det gør også, at vi ikke får alvor kommer ind under huden på de nye karakterer. Vi har fået en vag idé om hvem de er, og hvad de står for, samt hvad de kan og hvilken rolle de måske kan komme til at spille fremadrettet, men de står endnu meget vagt, og man kan håbe, at de får lov til at fylde noget mere fremadrettet.

Desuden får vi muligheden får at gå i dybden med Arus forhold til hendes far, som vi gennem forskellige virkemidler lærer en smule bedre at kende; også han får en ny dybde, som vi ikke har set i de første to bøger, og det viser sig, at han har flere lag, end hvad man tidligere har kunnet antage. Det giver en bedre forståelse af både ham som karakter, men også af Arus mor, og hendes måde at leve på - hvilket også indirekte påvirker Aru.

Jeg ville ØNSKE at jeg allerede havde bog fire, så jeg kunne få nogle svar på de spørgsmål, der helt naturligt opstår i kølvandet på de sidste sætninger i denne bog, hvilket er den eneste årsag til, at jeg faktisk vil anbefale, at man VENTER med at læse bogen her, til der er mere materiale til rådighed..

Aru Shah and the Tree of Wishes er udgivet i 2020. Den er 304 sider lang og har ISBN 9781368013857.

Jeg gav bogen 5 ud af 5 mulige stjerner.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bride

  Forfatter: Ali Hazelwood - Udgivet: 2024 Ali Hazelwood er primært kendt for at skrive romancer, hvor den kvindelige hovedperson har sit da...