25 september 2020

*Anmeldereksemplar* Frøken Fnug og Frøken Fjer

Forfatter: Maria Frantzen Sanko - Illustrator: Karla Holmbäck - Forlag: Turbine

Udgivet: 2020 - Sidetal: 32 - ISBN: 9788740665253

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar og anmeldt i samarbejde med min, i skrivende stund, fire-årige datter.

Det første, der slog os herhjemme, var de fine, fine illustrationer, der følger med bogen her. Stilen er noget helt særligt, og illustrationerne har deres egen magi, som man kan bruge lang tid på at fordybe sig i og snakke om, - og så både supplerer de handlingen rigtig godt, men de fortæller også mere end hvad teksten gør.

Bogen er målrettet børn i alderen 4 år og opefter. Selv læste jeg den med min 4-årige datter, der var meget interesseret i hovedpersonernes navne, - hun var godt underholdt alene over de lidt fjollede navne, og man kan sagtens få en snak ud af, hvad der mon gemmer sig bag så særprægede karakter-navne.

Teksten har en virkelig god rytme, så den egner sig godt til højtlæsning, da der nemt kommer et flow i oplæsningen. Dog er der tilpas mange ord, som kan være fremmede for de mindste, at man må stoppe op efter de fleste afsnit og snakke om, hvad der lige er blevet læst højt, - selv måtte jeg i hvert fald forklare hvad det vil sige at gå med skyklapper på.

Som nævnt supplerer illustrationerne handlingen virkelig godt, og det er fantastisk, at man kan "se" magien udfolde sig, da den ene af frøknerne forvandler sig til en fugl lidt over halvvejs i bogen, - det var min datter meget betaget af, og var helt opslugt af illustrationen.

Fordi bogen har et relativt højt indhold af ord, som mange kun sjældet bruger i det daglige, vil bogen være bedst egnet til højtlæsning, hvor man kan snakke om de forskellige ord og udtryk undervejs og få dem på plads, - ellers kan meningen med fortællingen hurtigt gå tabt.

Når det så er sagt, kan den sagtens bruges fra 4-års alderen, som den også er markedsført til - den var i hvert fald en succes herhjemme, hvor jeg selv læste den højt for min datter to gange i træk, og hendes far også måtte læse den højt for hende, da han kom hjem.

Derudover kan lærere i indskolingen (og måske endda på mellemtrinnet?) også finde inspiration til arbejdet med ordforråd i bogen her, hvor der er meget at tage fat på i teksten, der samtidig kan danne grobund for arbejdet med at producere egne digte.

Overordnet er her altså tale om en virkelig vellykket bog, der kan læses med barnet ad flere omgange, - for der vil garanteret være detaljer, man har misset ved første gennemlæsning, og som man kan snakke om næste gang. Herhjemme bliver vi i hvert fald ikke trætte af den foreløbig.

Jeg gav bogen 4 ud af 5 mulige stjerner.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Sanjategnet

  Forfatter: Majbrit Ravnholt Cramer - Forlag: Facet - Udgivet: 2024 Sanjategnet  er en standalone bog, der blander fantasy med krimi. I en ...