25 september 2020

Fjeldgænger

 Forfatter: Julie Clausen - Forlag: Turbine - Udgivet: 2019 - ISBN: 9788740658736 - Sidetal: 237

Av.. Det her er en fortælling, der bliver siddende i kroppen længe efter endt læsning, - det gør næsten helt ondt i maven.

Rebekka tager til Grønland for at arbejde som receptionist, og planen er, at hun skal være der i et halvt år. Hun begynder dog hurtigt at se noget, som ikke er der, og det går op for hende, at det kan kædes sammen med en lokal myte om et brødrepar, hvor storebroderen i ren og skær misundelse kommer til at slå sin lillebror ihjel. Hun føler sig utryg, sover dårligt, og reflekterer over magt og meget.

Sideløbende følger vi i glimt det liv, hun havde i Danmark, før hun rykkede til Grønland, til dels i barndomshjemmet, hvor hendes egen lillebror var på vej ud på et sidespor, og til dels i studiebyen, hvor hun har travlt med ungdomslivet, og hvor kontrasten mellem den kristne vej, hun er vokset op med, og det liv, andre har i Aarhus, er meget skarp.

Rebekka kæmper med sig selv og hvad der må siges at være nogle indre dæmoner, som kan være vanskelige at bekæmpe for selv den bedste. Denne kamp er uhyre skræmmende at følge på sidelinjen, og virker meget realistisk. Det er måske netop det, der gør, at man kan efterlades med en særlig mavefornemmelse, der måske skal minde os om at værne om det, vi har, og dem, der står os nærmest.

Overordnet er her tale om en velfortalt roman, der dog til tider går en smule hurtigt; der kunne med fordel være flere passager, både om livet i Grønland og det, Rebekka oplever uden for hotellet, men også i forhold til hendes relation til både hendes lillebror og til Jesper, hendes flirt fra Aarhus.

Jeg gav bogen 4 ud af 5 mulige stjerner.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Høstnat (Ravnenes Hvisken, #0,2)

Forfatter: Malene Sølvsten - Forlag: Gyldendal - Udgivet:  2024 Høstnat  er en spinoff til Ravnenes Hvisken trilogien. Selvom bogen kronolog...