26 september 2020

None of the above

 Forfatter I. W. Gregorio - Forlag: Balzer + Bray - Sidetal: 328 - ISBN: 9780062335319 

None of the above er et interessant indspark i debatten om kønsroller og biologiske køn over for køn som værende en social konstruktion, og hvordan mange stadig opfatter køn som noget meget binært.

Kristin er vokset op som pige, men finder som 18-årig ved et tilfælde ud af, at hun er interkønnet og hendes kønsdele er underudviklede. Det skaber en mindre lavine af kriser for Krissy, der først og fremmest skal finde ud af, hvem hun nu er, i en tid, hvor hun bliver droppet af sin kæreste og hængt ud på skolen, fordi de færreste har mod på at sætte sig ind i, hvad det er hun går igennem. Derudover bliver hun også smidt af sit løbe-hold, hvilket har fyldt meget i hendes opfattelse af sin identitet.

Men da det hele ser mørkt ud, opstår der også små lys, og et håb om, at det hele nok skal blive godt igen en dag, - selvom det virker uoverskueligt og vanskeligt.

Afhængigt af den enkelte passage, kan Kristins fortælling både være knusende og barsk, men også varm og hjertelig. Den minder os om, hvor vigtig kommunikationen med vores medmennesker er, og at dét at opretholde en positiv relation betyder, at begge parter ind i mellem må give sig lidt; vi begår alle sammen fejl, og det er vigtigt at kunne indse, hvornår fejlen ligger hos én selv, så man kan få sagt undskyld.

Der er (åbenlyst, vil jeg næsten sige) tale om en form for dannelsesrejse for Kristin, hvor hun med tiden modnes og forsøger at finde et nyt ståsted i livet, efter hendes verden er blevet vendt på hovedet; hun må tage sig selv og sin identitet til efterretning og gøre op med sig selv, hvem hun har lyst til at være - som datter, veninde, kæreste, sportsudøver.. Det er ikke nemt, især ikke, når man som teenager ofte har rigeligt at se til og at slås med i forhold til skole, karakterræs, venner, kærester, fester, familie og generelle udfordringer i forhold til identitet og hvem man gerne vil være.

Der er et godt flow i historien, og plottet er skruet sammen, så bogen er vanskelig at lægge fra sig igen. Kristins udfordringer er virkelige, og kan være genkendelige for mange, - uanset om man selv oplever identitetskriser i forhold til køn og seksualitet som Kristin gør, eller om det er noget andet, der gør, at man i ungdomsårene går i gennem en form for krise.

Selvom den naturligvis ikke er repræsentativ for alle med samme diagnose som Kristin, kan den alligevel være en øjenåbner for andre, og være med til at skabe en forståelse for nogle af de udfordringer, som nogen må igennem, - og statistisk set vil mange af os støde på i hvert fald nogen med diagnosen i løbet af livet.

Selve den romantiske del af historien er ikke på nogen måde banebrydende, og ligner noget af det, man kender fra andre ungdomsromaner, film og tv-serier, så der er ikke nogen overraskelser der.

Selvom historien egentlig i bund og grund er rigtig god, er den på nogle områder også en smule tam og forudsigelig, - og alligevel har bogen mine varmeste anbefalinger. Den er relativt let læst og overkommelig, men giver samtidigt stof til eftertanke i forhold til én selv og hvordan vi går til vores medmennesker.

Jeg gav bogen 3 ud af 5 mulige stjerner.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar

The wrong bachelor

  Forfatter: Alexandra Moody The Wrong Bachelor  er rom-com i et high school miljø. Skolen arrangerer et reality-dating forløb over nogle ug...