26 september 2020

One of us is...

 Forfatter: Karen M. McManus

Om One Of Us Is Lying skrev jeg:

Følgende anmeldelse er skrevet efter min anden gennemlæsning af bogen, hvilket mine tanker om bogen kan bære præg af. Læseoplevelsen bliver lidt en anden, når man allerede kender facit på det problem, der opstår.

Under en eftersidning på en high school med i alt fem tilstedeværende elever oplever Simon pludselig en allergisk reaktion, og da man ikke kan finde medicin, dør han. De fire resterende elever er alle under mistanke. Simon har i de senere år stået bag en blog hvor han har hængt resten af skolens elever ud på skift for ting, der kunne få dem i problemer, og det viser sig da også, at han har haft smuds liggende på de fire andre fra eftersidningen, som ikke er publiceret endnu. Det er kun et spørgsmål om tid, før det ser dagens lys. Hvem er skyldig i Simons død?

De fire andre elever fra eftersidningen er meget forskellige og karikerede på hver deres måde. Det er ved første møde let at have en del fordomme om nørden, prinsessen, den sporty fyr og ham den kriminelle, der tager stoffer. Som læsere følger vi dem skiftevis og får fortalt lidt gennem hver karakters øjne, hvilket gør, at man hurtigt lærer dem bedre at kende og kan få fordommene om dem brudt. Ægtheden af karaktererne er til at tage at føle på, men fordi de er fire om at dele spotlyset kan det ind i mellem virke lidt trangt, og personligt kunne jeg godt have brugt at enkelte sider af karakterernes personligheder og bekymringer var blevet mere udfoldet og havde fået mere spalteplads, - der er simplelthen ikke sider nok til at komme fuldkommen i dybden med både mordgåden og karakterernes fulde baggrundshistorie og udvikling.

Dog skal det siges at der er et pænt flow i historien, og sproget er der ikke en finger at sætte på, så romanen kan være meget vanskelig at slippe igen, - man skal lige have den næste del med, og have be- eller afkræftet sine teorier.

Generelt en anbefalelsesværdig roman, - og nu, hvor efterfølgeren er udkommet, er det da bare at komme i gang!

Jeg gav bogen 5 ud af 5 mulige stjerner.

Bogen er udgivet i 2017 og har ISBN 9780141375632. Bogen er 360 sider lang.


Om One Of Us Is Next skrev jeg:

Et noget makabert spil sandhed eller konsekvens. Man skulle tro, at efter episoden fra One Of Us Is Lying, burde Bayview High School have mødt deres drama-kvote for en periode. Men nej. Sådan skulle det ikke gå. Og konsekvenserne er større end nogen havde frygtet. Men hvem står bag?

Endnu en gang er det lykkes at skrue et interessant plot sammen, hvor jeg i hvert fald personligt havde svært ved at regne ud hvem gerningsmanden var, - blandt andet fordi vores hovedpersoner selv manglede informationer og derfor var meget på bar bund, hvilket gør, at denne bog var vanskeligere at regne ud end forgængeren var det.

Personerne er endnu en gang godt skruet sammen, og det er en bonus, at vi lærer ikke bare flere af hovedpersonerne, men også især nogle af bipersonerne at langt bedre at kende, og at de får lov til at udvikle sig videre fra det selv og det udgangspunkt de havde, da vi forlod dem. De er dybe og nuancerede, og der er tænkt over, at de virker ægte og realistiske.

Sproget er endnu en gang flydende med et pænt, naturligt flow, der gør bogen vanskelig at lægge fra sig, - en bonus er det naturlige skel i en del 1 og en del 2 med det vendepunkt, der sker cirka halvvejs (bare rolig, jeg skal nok undgå spoilere). Det kan motivere én til at lægge bogen fra sig et kort øjeblik, trække vejret og holde en pause inden man får næste del med.

Overordnet set en uhyre vellykket roman, der bliver siddende under huden et godt stykke tid efter endt læsning.

Jeg gav bogen 5 ud af 5 mulige stjerner.

Bogen er udgivet i 2020 og har ISBN 9780241376928. Den er 375 sider lang.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Når vinden hvisker mit navn - Azrone #2

  Forfatter: Simon Zander - Forlag: HiReader - Udgivet: 2024 Når vinden hvisker mit navn er bog 2 i serien Azrone. Min anmeldelse af bog 1, ...