26 september 2020

*Anmeldereksemplar* Smukke dreng

 Forfatter: Charlotte Fischer - Forlag: Tellerup - Udgivet i 2019

Sidetal: 376 - ISBN 9788758836096

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forfatteren.

Smukke dreng er barsk og ubarmhjertig. Allerede i løbet af de første få kapitler blødte mit hjerte for November, og nødvendigheden af, at han skulle gå så meget igennem, og det var svært at holde tårene tilbage, - en klar anbefaling herfra må være at huske at have lomeletter eller lignende i nærheden, inden man går igang.

Nok mangler November ingenting materialistisk, og med adgang til fars kreditkort kan han stadig købe, hvad han ønsker sig, men hans opvækst har været unødvendigt hård og kold. Han savner voksenkontakt og at der er én, der ser ham for den han er bag den fascade han har brugt så lang tid på at stille op, og som han bruger mange kræfter på kunstigt at opretholde. Det er svært, og det gør ondt inden i, for hvordan spørger man om hjælp til de store og svære ting, når man aldrig har fået hjælp til selv de små ting? Når det forventes, at man mander sig op, og at man ikke viser tegn på svaghed?

November portrætteres som en ung mand med hjertet på det rette sted, og som har så meget at byde på. Ud over sit gode udseende er han intelligent og klarer sig godt i skolen, og han er en stjerne på fodboldbanen. Men selvom han er 17 år og bruger mange kræfter på at leve op til de forventninger, der følger med fra samfundet, fra vennerne og ikke mindst faderen, har han brug for at kunne være nogens barn; at nogen holder om ham og vejleder ham igennem de kriser, der også hører ungdommen til. November har i sin opvækst kun kendt sin strenge fars hårde opdragelsesmetoder, og mangler én, der kan give ham kærlig omsorg, holde om ham, og lære ham om de mere bløde værdier.

Sproget i romanen ændrer sig en smule undervejs. I starten føltes det en smule kantet, og med tiden bløder det stille og roligt op, hvilket stemmer godt overens med den udvikling, vi ser November gå igennem; efterhånden som han oplever forskellige dele af tilværelsen og vokser personligt, ændres sproget i romanen også gradvist. Det bruges som værktøj til at vise en del af Novembers sindstilstand, og det virker. Dertil hører den klare udvikling i både Novembers egen måde at tale på, og hvordan hans mindset og tankegang også gennemgår en mindre rejse.

Der er et godt flow i romanen, og den er næsten umulig at slippe igen. De næsten 400 sider var hos mig læst i løbet af en enkelt aften, - jeg måtte lige have det næste med, og vide, hvordan det ville gå for November. Mit hjerte bløder i øvrigt stadig for ham - hvordan kommer det til at gå ham, nu hvor vi har forladt ham? Kan han holde til det hele?

Personligt er jeg vild med, at kapitlerne ikke er nummererede, men indledes med et hashtag, der er sigende om det kapitel, vi går i møde. Det går godt i spil med handlingen, og de brugte hashtags er velvalgte, humoristiske, og heldigvis holdt i tone med resten af romanen. Det samme gør sig gældende for den ungdomsslang, der bruges undervejs; det virker naturligt, og det er tydeligt, at der er lagt arbejde i at få det til at lyde rigtigt.

Jeg gav Smukke Dreng 4 ud af 5 mulige stjerner.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Når vinden hvisker mit navn - Azrone #2

  Forfatter: Simon Zander - Forlag: HiReader - Udgivet: 2024 Når vinden hvisker mit navn er bog 2 i serien Azrone. Min anmeldelse af bog 1, ...