26 september 2020

*Anmeldereksemplar* Mæsker

 Forfatter: Majbrit Ravnholt Cramer - Forlag: Facet

Bog 1, Henretterlunden, er modtaget som anmeldereksemplar.

Om bog 1, Henretterlunden, skrev jeg:

Henretterlunden er en forrygende start på serien Mæsker, og der er flere ting, der stikker ud og som er interessante at diskutere, især i lyset af den senere tids Black Lives Matter bevægelse.

Selvom serien foregår i et univers, der på mange måder er ulig det univers, vi kender, tænker jeg her naturligvis på, hvordan den lokale befolkning reagerer på synet af mennesker, der ser anderledes ud end dem selv.

Vi introduceres til et område i denne verden, hvor stort set alle er lyse i huden, har rødt hår og grønne øjne. Alle pånær Byriel, der har mørk hud og lyst hår. De færreste bryder sig om ham, - mange er bange for ham, fordi de tror, han er kannibal, og han har svært ved at danne relationer. Hvad grundlaget er for at folk frygter Byriel vil jeg ikke spoile her, men for de fleste almindelige mennesker i en verden, hvor høj uddannelse og kritisk tænkning ikke er almindeligt, vil frygten for ham alligevel føles begrundet, og det kan være svært at tage afstand fra en særlig måde at tænke på, når man ikke ved bedre, og der ikke findes klokkeklare beviser for, at det, man tror, er forkert.

En del af historien her i første bog i serien lægger heldigvis op til, at man vil forsøge at rykke ved folks måde at tænke om fremmede på, men som det også er tilfældet i den virkelige verden, er den opgave ikke så enkel som den lyder, - der er lang vej, og der er mange små kampe at tage, før målet kan nås.


Johanne er assistent for den lokale skolemester, og det er hende, vi følger undervejs. Da hun ved et tilfælde får set noget, som hun ikke burde have set, igangsættes en lang række ting, der gør, at Johannes liv vendes på hovedet, - hun kan ikke længere leve det fredelige liv, hun tidligere har gjort, og hendes opdagelse kommer også til at rykke ved måden, landet ledes på. Mange udfordringer venter hende, og hun opdager hemmeligheder om både sig selv og folk omkring hende. Det kan være svært at regne ud, hvordan det hele nogensinde for alvor skal blive godt igen, - for det kommer i hvert fald ikke til at blive, som det var før i tiden, det er helt sikkert.


Johanne er heldigvis en hovedperson, der er nem at holde af og identificere sig med. Hendes ageren og tankegang er meget fremme i skoene i forhold til de mennesker, hun omgås til daglig, og hun er både intelligent og empatisk.

Byriel lærer vi hen ad vejen også bedre at kende. Han er dog sværere at komme ind under huden på, og i perioder kan det være svært for alvor at heppe på ham, - hans handlinger virker ind i mellem meget spontane og irrationelle, men man fornemmer dog alligevel, at han rummer mere, end hvad han umiddelbart viser. Man kan håbe, at hans person kan få lov til at udfolde sig noget mere i bog 2.

Én af de mere interessante karakterer er i mine øjne Johannes storebror, Tue, som er en handlekraftig ung mand, som man langt hen ad vejen kan være i tvivl om, hvor man har henne. Skal man holde med ham eller ej, og kan man overhovedet stole på ham? Han er stædig, og han er typen, der helst ser, at man løser et givent problem på den måde, som HAN har foreslået, og det kan være næsten umuligt at overbevise ham om, at andre måder at gøre tingene på kan være lige så gode. Og så rummer han naturligvis sine egne hemmeligheder, som ikke nødvendigvis skal frem i et offentligt lys, - for hvad vil det monstro betyde for hans omdømme? Han rummer heldigvis mere end den pågældende hemmelighed, som ikke skal spoiles her, og han hører til blandt de karakterer, der i dette univers lader til at have den mest helstøbte personlighed og som virker allermest realistisk.


Henretterlunden er overordnet set en stærk begyndelse på noget, der godt kunne gå hen og blive virkelig godt, og jeg ser absolut frem til at følge resten af serien, - og Majbrit Ravnholt Cramers forfatterskab. Det er en stærk debut, og det bliver spædende at se, hvad der ellers kommer fra hendes hånd!

Jeg gav bogen 4 ud af 5 mulige stjerner.

Bogen er udgivet i 2020 og er 402 sider lang. Den har ISBN 9788796456792.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dracula genfortalt

  Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen - Forlag: Politikens Forlag - Udgivet: 2023 Dracula genfortalt  er nu den tredje klassiker i serien af ge...