26 september 2020

Myternes Stemme

 Forfatter: Sabrina Mose - Forlag: Superlux

Om bog 1, Åmanden og Mosekonen, skrev jeg:

Åmanden og Mosekonen indeholder to adskilte historier, der sagtens kan læses hver for sig, trods det at de foregår i samme univers og det derfor også vil være naturligt at læse dem i netop den forstand. Det skal her nævnes, at begge de to historier er så tilpas korte at det er let at overskue at komme igennem dem; det er i hvert fald ikke længden, der er intimiderende her, og selvom man måske godt kunne ønske sig at kunne dykke endnu mere ned i hver historie (pun intended) for at lære karaktererne endnu bedre at kende, virker det også rigtig godt på denne måde.

Både Åmanden og Mosekonen optræder som væsner fra de gamle, danske fortællinger, der ved deres spæde begyndelse var mundtligt overleverede. Åmanden hører man ikke længere så meget om, men man kan stadig høre folk snakke om, at Mosekonen brygger visse steder, - hyppigheden afhænger dog af, hvor i landet man befinder sig. Selv finder jeg historier om disse væsner utroligt fascinerende, da de netop har haft stor indflydelse på mentaliteten hos den almene befolkning op gennem århundrederne, og det har været en stor del af det at være dansk, at man selvfølgelig har været påvirket af de lokale myter.

Fortællingerne her kan virke makabre og er absolut ikke for de mindste, men er en fortolkning af, hvordan det ville se ud, hvis disse væsner fra myterne eksisterer i det Danmark, som vi kender i dag. Fortællingerne er velfortalte og meget beskrivende, hvilket også er med til at gøre enkelte scener endnu mere makabre, da visse handlinger bliver beskrevet i detaljer, som nogle vil kunne finde meget intimiderende. Dialogen undervejs er minimal, men det er med til at gøre stemningen mere dyster.

Herudover sætter fortællingerne fokus på, hvordan vi behandler naturen i dag, og hvordan vores forhold til naturen har ændret sig i årenes løb, ligesom det sætter vores egen selvopfattelse i perspektiv. Budskabet om, at vi måske i mindre grad skal tænke på os selv og egne behov, men i højere grad på, hvordan vores levevis påvirker miljøet og naturen omkring os, er til at tage og føle på.

Jeg gav bogen 4 ud af 5 mulige stjerner.

Udgivet: 2019 - Sidetal: 166 - ISBN: 9788793796157

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Når vinden hvisker mit navn - Azrone #2

  Forfatter: Simon Zander - Forlag: HiReader - Udgivet: 2024 Når vinden hvisker mit navn er bog 2 i serien Azrone. Min anmeldelse af bog 1, ...