26 september 2020

Standby

 Forfatter: Bjarke Schjødt Larsen - Forlag: Turbine forlaget - Udgivet: 2017 - Sidetal: 214

Hold nu fast, en tur.. Er man til de meget følelsesladede bøger, kan man næsten ikke komme uden om den her. Og her må jeg indskyde, at det er at STORT plus, at der er sat en ung mand i hovedrollen, og at det bliver vist, at drenge også godt må vise følelser og græde, når livet gør ondt.

Vi oplever alle op- og nedture, og det er en del af livet. Ofte ser jeg dog i hvert fald selv en tendens til, at hvor piger kan være gode til at bakke hinanden op i forhold til at få talt ud om de svære ting og få grædt, når der er brug for det, er det ikke en del af det at opretholde et maskulint selvbillede, at man taler om eller giver udtryk for den slags. Trods det, at det er en helt naturlig reaktion på, at ens bror er i den tilstand, som Nicklas' bror er det her.

Nicklas går i 1.g, og vil egentlig gerne have lov til at nyde ungdomslivet, men det bliver besværliggjort af, at hans lillebror er kronisk syg med ikke bare én, men to diagnoser, faderen er fysisk fraværende og moderen det samme mentalt. Ergo er der læsset et kæmpe ansvar over på Nicklas' skuldre, hvilket er mere, end hvad man bør kunne forvente af en ung mand i gymnasiealderen; nok er han "stor", men han skal også have lov til at leve sit eget liv og opleve det at være ung.

Udover at det kan være til stor gavn for unge hvis søskende har alvorlige diagnoser at læse bogen her, kan det også give pårørende til disse unge et indblik i, hvad der foregår i hovedet på disse unge mennesker, og det kan være en hjælpende påmindelse om at huske at bakke op om dem og være opmærksom på deres behov - for det er ikke sikkert, at det bliver set eller taget hensyn til derhjemme, når meget af forældrenes energi bliver brugt på de diagnoseramte søskende.

Jeg gav bogen 5 ud af 5 mulige stjerner.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Når vinden hvisker mit navn - Azrone #2

  Forfatter: Simon Zander - Forlag: HiReader - Udgivet: 2024 Når vinden hvisker mit navn er bog 2 i serien Azrone. Min anmeldelse af bog 1, ...