25 september 2020

Dæmondræberen

Forfatter: Louise Haiberg - Forlag: Tellerup

Hvor er det forfriskende med en engle-og-dæmoner-fortælling, der ikke kun handler om det typiske kærlighedsdrama, men rent faktisk formår at fortælle en historie med et langt dybere tema om at finde sig selv og det, man står for, trods kår og forudsætninger, som man ikke selv har valgt, men som har stor indflydelse på ens livsvilkår.

Selvom Dominic bestemt knuser hjerter på sin færd er det ikke det, der er hoved-omdrejningspunktet. Han er en bad boy, der dog gør sit for at opretholde en eller anden form for balance og retfærdighed i systemet. Det er dog ikke uden problemer, for der er mange, der gerne vil have fat i ham.

Sproget er flydende og med slang, der rent faktisk passer ind i konteksten og virker rigtigt og reelt - det er ikke påduttet, og det er nemt at forestille sig at Dominic bruger netop de udtryk og begreber, han er blevet givet.

Hans livsindstilling virker realistisk, og han fremstår som en hel karakter, der ikke er rendyrket ond eller god, men ligger i en gråzone. Han gør det godt, men som han selv nævner, holder han også af de små synder, og vil ikke opgive sin tilværelse og de små synder for noget større.

Man kan næsten kun komme til at holde af ham undervejs.

Skiftende mellem nutiden og de forskellige flashbacks virker naturlige, og de valgte flashbacks giver heldigvis god mening for det, der sker for Dominic i nutiden. Det tog et øjeblik at finde ud af, hvorfor bogen var delt ind i en del 1 og en del 2, men efterhånden som handlingen skrider frem, giver det dog fin mening.

Jeg gav bogen 4 ud af 5 mulige stjerner.

Bogen er udgivet i 2013 og er 483 sider lang. Den har ISBN: 9788758812793.

Dominic er en hård negl, som ved første øjekast kan være vanskelig at komme ind på livet af eller for den sags skyld at holde af, men efterhånden som man lærer ham bedre at kende, kan det alligevel være svært ikke at holde bare en lille smule af ham - eller i hvert fald få en smule sympati for ham.

Der åbnes mere og mere op for Dominics baggrundshistorie, som, i kraft af, at han har levet så længe, er kompliceret og fyldt med mange facetter, som vi som læsere får et indblik i lidt efter lidt. At det fungerer som flashbacks i hvert andet kapitel (eller nogle gange sjældnere) kan være en fordel, da det ellers ville være for overvældende og nemt ville kunne komme til at virke rushed. Tempoet bliver afvekslende på denne måde, men det får også skabt et par cliffhangers ved slutningen af enkelte kapitler. Det kan dog tilgives, selvom det øger risikoen for at bogen bliver noget nær umulig at lægge fra sig til tider. Overordnet synes jeg, at skiftet i tidslinjer virker overskueligt og til at have med at gøre, og når først der er fundet en rytme i, hvad der er hvad, og læser man længe nok ad gangen, behøver det ikke være et problem.

Derudover bliver vi her i bog 2 præsenteret for en hel del flere karakterer, og endda en helt ny synsvinkel, der især i starten er noget man lige skal blive vant til, men de fleste af de nye, navngivne karakterer får hurtigt markeret sig som helstøbte personligheder der gør dem lette at huske, og de sætter hver deres særlige præg på historien; og ligesom Dominic og Tia ser vi dem udvikle sig undervejs i fortællingen. Der er efterhånden en del at holde styr på, men hver karakter har sine helt egne kendetegn, og gennemgår nogle ting som gør, at de ender ud som forandrede væsner til slut. Det er imponerende at se, hvor vellykket netop dét er sket over hele linjen, og jeg er spændt på, om niveauet kan holde i bog 3.

Jeg gav bogen 4 ud af 5 mulige stjerner.

Bogen er udgivet i 2014 og er 416 sider lang. Den har ISBN 9788758816296.

Fortællingen om Dæmondræberen Dominic er episk og uden sidestykke.

Der findes MASSER af fortællinger om engle og dæmoner rundt omkring; der er skrevet rigtig mange af dem, så man skal ikke lede længe efter at finde dem. Og hele kampen mellem godt og ondt er da også noget af det, der driver rigtig mange fortællinger frem, og det er hovedtemaet i rigtig mange bøger. Men på den anden side gør mængden af fortællinger om engle og dæmoner også, at jeg i hvert fald personligt hurtigt bliver en smule kræsen, og de kommer hurtigt til at minde rigtigt meget om hinanden. Derfor kan jeg selv hurtigt virke en smule forbeholden når det er dét, der er hovedtemaet for en bog eller serie.

Derfor er det fantastisk at se, at historien om Dominic Dæmondræber bryder det mønster, jeg har set tidligere, og gennem alle tre bøger holder et utroligt højt niveau. Den har absolut været læsningen værd og fortjener at blive læst, uanset hvor træt man ellers kan være af engle-og-dæmoner-fortællinger.

Personerne er hele og realistiske med ægte motiver, der virker naturlige, og med en drivkraft der får dem til at udvikle sig i et fint tempo gennem trilogien, og selvom man kan have sine meninger om de forskellige karakterer (der er bestemt nogle, som er lettere at holde af end andre), giver de hver især læseren mulighed for at kunne sætte sig i deres sted, og selvom man ikke vil komme til at holde lige meget af dem alle sammen, vil man sandsynligvis kunne fatte sympati med lagt de fleste ved slutningen af bog 3 her.

Sproget er flydende og har et naturligt flow. Det er fedt at se, at hver karakter har fået sin helt tydelige stemme, så man hurtigt kan pejle sig ind på, hvem der har hvilke replikker, og hvilket synspunkt man nu følger i det pågældende kapitel. Herunder giver de forskellige flashbacks fortsat rigtig god mening for handlingen i nutiden, da de giver en helt særlig dybde til Dominic og gør ham til en mere helstøbt karakter end hvad det ellers havde været muligt at fremstille ham som.

Overordnet er det her en fantastisk vellykket serie, som jeg varmt kan anbefale.

Jeg gav bogen 5 ud af 5 mulige stjerner.

Bogen er udgivet i 2015 og er 482 sider lang. Den har ISBN 9788758818580.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Blodskat (Knogledrengen, #3)

  Forfatter: Astrid B. Z. Madsen - Forlag: Calibat - Udgivet:  2024 Blodskat  er 3. og sidste bind i serien om Knogledrengen. Jeg har også a...