25 september 2020

Er du okay?

Forfatter: Annika Eibe - Forlag: Tellerup

Om Er du okay, Marie? skrev jeg:

Jeg kan godt lide konceptet bag ved den her serie, - at sætte fokus på de unge, som af forskellige årsager har det rigtig svært socialt, og som føler sig låst i en bestemt rolle uden umiddelbart at kunne gøre ret meget ved deres situation. Der er potentiale til, at det kan blive til rigtig meget. Langt hen ad vejen er det også gennemført; Maries stemme er virkelig og til at forstå, og det er let at sætte sig ind i hendes tanker, bekymringer, håb, forventninger og drømme.

Desværre er det lidt svært at finde rundt i tiden i romanen, måske "bare" grundet uheldigt layout; det lader til, at der springes flere dage over i handlingen i løbet af et øjeblik uden nogen synlig markør for, hvornår det skel sker. Man må altså som læser være ekstra vågen for at opdage de her skel, og det kan godt komme til at bremse forståelsen af handlingen en smule.

Jeg gav bogen 3 ud af 5 mulige stjerner.

Er du okay, Marie? blev udgivet i 2016 med ISBN 9788758820354. Den er 181 sider lang.


Om Er du okay, Matthias? skrev jeg:

Igen en vigtig bog med fokus på udsatte unge i et ellers trygt velfærdssamfund som det danske. Det er ikke nemt at skille sig ud. Især ikke i yderste dele af vort ellers så lille land. Der er ikke den samme forståelse for og accept af minoriteterne i Udkants-Danmark. Det mærker Matthias på egen krop, da han har svært ved at få taget springet og fortælle, at han er homoseksuel. Og hvad gør man så? Nettet er én vej, men hvem kan man stole på dér?

Der blev tidligt lagt op til, at Matthias og Thomas skulle mødes på et tidspunkt, uden at man vidste helt hvornår eller hvordan, men mange af de spor, Thomas til sidst afslører, at han har brugt til at finde ud af, hvem Matthias var og hvor han boede, får læseren ikke noget at vide om i løbet af bogen.Læseren ved, at Matthias og hans klasse er i Ribe, og at han har fortalt Thomas, at han skulle på lejrtur, men ikke HVOR de skulle på lejrtur. Det undrede mig, hvorfor vi først så sent får at vide, at de måske har set hinanden dér?

Jeg gav bogen 4 ud af 5 mulige stjerner.

Bogen er udgivet i 2017 med ISBN 9788758826349. Den er 179 sider lang.


Om Er du okay, Fie? skrev jeg:

Som med Er du okay, Marie? mener jeg, at den her serie af bøger er utrolig vigtig - at få fokus på de unge, der kæmper en kamp til hverdag, men som ikke får talt højt om det, som ikke føler sig set eller hørt i et samfund, der bliver ved at kræve af dem.

Fies mor forventer, at Fie er perfekt. Fie ser godt ud, får høje karakterer i skolen, og er en dygtig springrytter med potentiale for at komme på landsholdet ved siden af. Men Fie har svært ved at holde til presset om konstant at skulle være perfekt, - det er dog ikke noget, forældrene ser.

En rørende fortælling, som er svær at slippe; den er barsk og voldsom, og nogle scener kan være særligt vanskelige at læse, men det er med til at forstærke bogens budskab. Den er ikke for sarte sjæle, - men den viser nogle af livets grimme sider, som det kan se ud, når vi som mennesker bliver blinde for det, der i virkeligheden betyder noget, og dét kan måske være en øjenåbner for nogen. Lad os få talt om tingene, i stedet for at gemme dem væk, og lad os huske at lytte til - og se! hinanden.

Jeg gav bogen 5 ud af 5 mulige stjerner.

Bogen er udgivet i 2017 med ISBN 9788758824628. Den er 179 sider lang.


Om Er du okay, Nanna? skrev jeg:

Det var nok den her bog, der rørte mig mest i serien. Hvordan man kan blive blind for, hvad ens nærmeste gør ved en, før det er ved at være for sent.

Det er ikke så udpenslet som i de andre tre bøger, men stadig til at tage at føle på; utrygheden, usikkerheden, tvivlen, - at man godt ved, inderst inde, at man er bedre værd, men at man ikke får taget sig sammen til at gøre noget, og hvordan man næsten kan føle, at hvad som helst er godt nok til én selv - bare for at få den kortvarige følelse af at blive bekræftet og holdt af.

Jeg gav bogen 4 ud af 5 mulige stjerner.

Bogen er udgivet i 2017 med ISBN 9788758828916. Den er 213 sider lang.


Om Er du okay, Helene? skrev jeg:

Av, hvor det skær i hjertet at læse om Helenes skræmmende realistiske oplevelse af en voldtægt. Hun er igennem møllen af skyldfølelse, skam og usikkerhed, og det gør det ikke bedre, at politiet forkaster sagen, da hendes sag mod voldtægtsmanden er påstand mod påstand.

Det kammer over for Helene, da klassekammeraterne og vennerne vender sig mod hende, og giver sig i kast med udskamning via sociale medier med alt hvad det indebærer af hadebeskeder og en gruppe på facebook, hvor der udstilles billeder af Helene.

Man bliver helt varm om hjertet, da det lader til, at der er håb for Helene, og at hun har allierede, - at hun ikke står helt alene med sin sag. Det er fantastisk at der nogen, der tror hende, og selvom Helene ikke får den ønskede forløsning på sine kvaler, er der dog en mulighed for, at hun kan komme til at fungere igen og komme ovenpå.

Jeg gav bogen 4 ud af 5 mulige stjerner.

Bogen er udgivet i 2019 med ISBN 9788758836607. Den er 176 sider lang.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Sanjategnet

  Forfatter: Majbrit Ravnholt Cramer - Forlag: Facet - Udgivet: 2024 Sanjategnet  er en standalone bog, der blander fantasy med krimi. I en ...