25 september 2020

Doktor Fusk

Forfatter: Casper Grundtvig - Forlag: Dreamlitt

Runes far er forsvundet. I mellemtiden er Runes stedfar, Bjarne, flyttet ind sammen med sin søn Viggo. Bjarne gider ikke at arbejde og tilbringer hele dagen i boblebadet, når han altså ikke lige bruger Rune som kungfu-dukke. Samtidig har Anne fra klassen sagt, at hun gerne vil se solnedgangen sammen med Rune på klubbens skitur. Han bliver ellevild, men da han skal have sin mor til at skrive under på skiturspapiret, stjæler Bjarne det. Han truer med at sende Rune på kungfu-lejr i Vietnams jungle, hvis ikke han klarer en franskprøve i skolen for Viggo. Rune er på dybt vand. Han kan hverken fransk eller er særlig god til sine egne fag, så hvordan skal han klare prøven for Viggo?

Doktor Fusk indeholder fart over feltet fra start til slut, og en god cocktail af drama, underlige familie-relationer, en begyndende kærlighedshistorie, masser af acion, og et pift af noget overnaturligt.

I stilen minder den meget om Ternet Ninja og Ternet Ninja 2 fra Anders Matthesen. Dog er Grundtvigs sprog mindre aggresivt, mens handlingen har fået en smule ekstra af det overnaturlige i forhold til Matthesen.

Hermed kan Doktor Fusk snildt læses af barnet, der enten allerede er vild med Ternet Ninja-bøgerne, eller dét barn, forældrene gerne stadig vil have lov at skåne for Matthesens grove humor lidt endnu.

Jeg gav bogen 4 ud af 5 mulige stjerner

Udgivet: 2018, Sidetal: 171, ISBN: 9788771712810.


 Doktor Fusk er tilbage! For at få hævn over Rune og alle andre, der nogensinde er kommet i vejen for doktorens planer, har han slået sig sammen med kung fu-Bjarne. Med hjælp fra en hjemmebygget tidsvaskemaskine vil doktoren rejse tilbage i tiden for at nakke alle sine fjender. I skolen har Rune problemer, for Anne er blevet vild med den nye dreng i klassen, YouTuberen Hector Emil, og har glemt alt om Rune. Men noget går galt, og pludselig er Rune, Viggo, Mick, kung fu-Bjarne og Doktor Fusk sendt afsted på en vanvittig rejse gennem tiden, hvor de må gennem mørke templer og kæmpe mod onde fjender. Kan de alle arbejde sammen og bekæmpe deres fælles fjender, eller har Doktor Fusk sin egen plan, når alt kommer til alt?

Man skulle tro, at der var skruet helt op for energiniveauet i den første bog om Doktor Fusk - men det bliver endnu vildere her i bog 2. Og selvom man umiddelbart skulle tro, at drengene allerede havde gjort kål på Doktor Fusk én gang, og var sluppet endegyldigt for Bjarne, så er det altså ikke tilfældet - de er begge vendt frygteligt tilbage her i Tidsvaskemaskinen, hvor de hiver Rune, Viggo og Mick med en tur tilbage i tiden.

Der må gives point for en fin reference til filosoffen Kong Futze under vennernes tur i fortids-Kina, hvor de støder på en indfødt, som Bjarne navngiver. Med tanke på, hvor stor betydning Kong Futze har for, hvordan det kinesiske samfund stadig er bygget op, er et en ganske udmærket kobling, trods det, at man må gå ud fra, at den primære målgruppe for bogen her, ikke nødvendigvis fanger referencen (ret mig endelig, men så ofte støder jeg heller ikke på folkeskole-elever, der har komplet styr på opbygningen af og filosofien bag det kinesiske samfund).

Der er stadig fart over feltet og her er fyldt med fantasy-elementer i bog 2, og endnu flere point må gives for at serien har fundet sin egen stil, og ikke længere læner sig op ad Matthesens Ternet Ninja, som det var tilfældet med bog 1. Humoren er stadig lidt derhenad; karaktererne er grove i munden, og tempoet kunne sagtens minde om, men det er alligevel bleet mere selvstændiggjort. Derudover er handlingen nu drejet væk fra det, vi ellers kender, og har fundet sin egen vej. Dog vil jeg stadig mene, at kunne man lide Ternet Ninja, så bør man også læse Doktor Fusk - det vil man ikke fortryde.

Jeg gav bogen 4 ud af 5 mulige stjerner.

Udgivet: 2019, Sidetal: 164, ISBN: 9788771714302

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Når vinden hvisker mit navn - Azrone #2

  Forfatter: Simon Zander - Forlag: HiReader - Udgivet: 2024 Når vinden hvisker mit navn er bog 2 i serien Azrone. Min anmeldelse af bog 1, ...