29 december 2023

*Anmeldereksemplar* Drømmen om frihed (Lige under overfladen, #18)

 Forfattere: Richard Ipsen, Karen Skovmand, Irene Scharbau, Jasmin Hansen, Katrine Williams, Lars Behn, Helene Toksværd, Trine Jakoben, Mia Lena Engebretsen, Flemming Johansen, Kenneth Krabat, chatbotten Kathryn Peterson, Glen Stihmøe, Torben Magnild Husum, Emilie Søndergaard, Henrik Neergaard, Tobias Backman, Mette Lindstrøm, Cecilie Buur Larsen, Daniel Norén Tegner, Thomas Nis Westergaard, Jakob Alexander Brahm, Mikala Rosenkilde, Maria Aagaard, Dmitri Burdykin, Jakob Emiliussen

Udgivet: 2023 - Forlag: Science Fiction Cirklen

Antologien Lige under overfladen udkommer her i bind 18 under overskriften Drømmen om frihed. Her er tale om et bredt udvalg af noveller, der alle skriver sig ind i science fiction genren, men på meget forskellige måder. Der spændes bredt i tematikkerne, og der skal ind i mellem ledes en smule efter fællestræk, selvom der dog i vid udstrækning er gjort et forsøg på at nærme sig noget, der ligner en debat om hvad frihed er for en størrelse. Men frihed for og fra hvad - og for hvem?

Hver især er novellerne, som det hører sig science fiction genren til, en kommentar til samtiden, til politik, til virksomheder og til det enkelte menneske. Der stilles spørgsmål ved alt fra graviditet, retten til egen krop, vores måde at tænke på, det vi spiser og til måden vi behandler både naturen, dyrene og hinanden på.

Det er langt hen ad vejen provokerende læsning, som det også bør være, og skulle meget gerne sætte tanker i gang hos den enkelte læser. Intet samfund og intet menneske er perfekt, og vi kan altid blive bedre - både i måden vi behandler os selv på, men i særdeleshed også i måden vi behandler hinanden på, især når det gælder samfundets udsatte grupper.

Mange af de scenarier der arbejdes med i novellerne virker kørt ud på en spids, og er ekstreme billeder på nogle af de ting, der i forvejen diskuteres rundt omkring. Spørgsmålet er, om de går for langt, og hvor langt den enkelte ting egentlig bør trækkes ud før nogen griber ind. Hvor galt skal det have lov at gå, før der er brug for forandring?

Der er ikke nogle enkle eller klare svar på de spørgsmål, der bliver stillet, hvis der i det hele taget findes et svar på nogle af dem. Det er op til dig som læser at finde ud af, hvad du selv tænker og synes, og det er nærmere reglen en undtagelsen at novellerne netop gerne vil have dig ud af din comfort zone med de spørgsmål der stilles.

Drømmen om frihed er barsk, og er bestemt ikke for sarte sjæle, så novellerne bør bestemt læses med forbehold, men anbefales alligevel bredt til de mere filosofisk interesserede.

28 december 2023

*Anmeldereksemplar* Mindeskoven - 15 noveller om spiritualitet

Forfattere: Pia Gasberg, Eva Botofte, Charlot Roslev, Summer Ema, Martine Cardel Gertsen, Gabriel Alex, Charlotte Jarshøj, Laura Lund-Hansen, Kristoffer Foldager Jørgensen, Britta Klitgaard, Helle Christensen, A. Malmstrøm, Charlotte Haile, Maria Aagaard, Dina Kjøng Sjöblom

Forlag: Magnild - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Mindeskoven indeholder 15 meget forskellige noveller, der alle på hver sin måde omhandler spiritualitet. Novellerne er skrevet af hver sin forfatter, hvorfor indgangsvinklen til det overordnede emne også varierer meget undervejs i læsningen, mens der naturligvis er enkelte overlap her og der, og især under-tematikker som religion og døden går igen i flere af fortællingerne.

Med så forskellige tolkninger på et emne vil der åbenlyst være enkelte noveller, der taler mere til læseren end andre, helt afhængigt af hvor den enkelte læser er i sit liv og hvilke erfaringer man selv har med i bagagen. Fælles for novellerne er dog, at de under alle omstændigheder giver stof til eftertanke, og at der er rigtig meget at tage med videre, - uanset om det er fra de noveller man relaterer mest til, eller nogen af de andre.

Bogens bagsidetekst slutter af med sætningen "Det er tid til fordybelse", hvilket er meget sigende om det, man går ind til, når man læser med. Novellesamlinger som denne lægger meget op til, at man giver sig tid til dem, at man tænker over dét man bliver præsenteret for, og ikke bare hurtigt springer videre til det næste. Det har potentiale for meget, og det kræver noget af sin læser.

Derfor er det heller ikke en novellesamling for hvem som helst, men snarere de, der i forvejen er tiltrukket af det filosofiske og de store spørgsmål i livet. Man skal ikke være bange for at blive provokeret eller at der måske bliver prikket lidt til ens grundværdier, - det er det, god skønlitteratur kan og bør, og Mindeskoven er bestemt ikke nogen undtagelse.

Så læs endelig med, hvis du har mod på det.


27 december 2023

*Anmeldereksemplar* Elleskudt - Tågespind #2

 Forfatter: Signe Fahl - Forlag: Ulven og Uglen - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Bemærk: Jeg har tidligere anmeldt både genudgivelsen af første bind i serien, Ellekongen. Dén anmeldelse kan du finde her.

Jeg har også tidligere kigget på de tidligere udgaver af både Ellekongen og Elleskudt - og de anmeldelser kan findes her.

Tågespind-serien hører til fantasy-genren. Men det er ikke vilde eventyr, vi begiver os ud på, og selvom fantasy-træk naturligvis fylder en del i historien, er det dog heller ikke de træk, man nødvendigvis sidder tilbage med efter endt læsning.

Elleskudt samler op, hvor Ellekongen slap, og vi befinder os nu primært i og omkring mosen og den tågeverden, der møder Karen herude, hvor hun nu er kommet til at bo. Det, der lader til at være en relativt simpel tilværelse, kompliceres dog af flere faktorer undervejs, som ikke skal afsløres her. Der er dømt drama og intriger undervejs, og der er ikke ret meget afsplappende over det.

Fortællingen om Karen og Daniel er på een gang romantisk og super-kompliceret, for uanset hvor meget de kæmper for det, de har sammen, vil tingene bare ikke altid gå deres vej, - og det er heller ikke alene deres følelser for hinanden de må tage hensyn til. Der er også andre karakterer, der gerne vil have indflydelse på historiens gang, og der ting ud over kærligheden der også fylder. Det kan virke lige meget nok en gang i mellem, men balancen mellem de forskellige elementer er fin og velovervejet, og det står godt mod hinanden.

Både Ellekongen og Elleskudt har fået en make-over i løbet af 2023, ude som inde. Omslagsillustrationerne er nu med silhuetter i stedet for ansigter, og den minimalistiske opsætning virker interessant nok endnu mere mystisk og dragende end de tidliger omslag. Samtidig er lak-effekterne et lækkert touch, og man kan hurtigt fristes til at have bøgerne stående alene for de flotte detaljer der er inkluderet. Samtidig er indholdet blevet pudset af og står skarpere end tidligere, omend mere subtilt.

Tågespind serien er et noget anderledes take på genren end hvad der ellers præsenteres, men er bestemt værd at samle op, - især for den historisk interesserede.

14 december 2023

Murtagh

 Forfatter: Christopher Paolini - Udgivet: 2023

Murtagh foregår i samme univers som The Inheritance Cycle af samme forfatter, et års tid efter hændelserne i fjerde bog. I stedet for at følge Eragon og Saphira, er det nu Eragons halvbror Murtagh, der er i fokus, og de ting, han kommer ud for i sin kamp for selvstændighed og frihed uden at tjene andre end sig selv.

Murtagh er en anelse mørkere end de foregående bøger i serien, og taler derfor også til et lidt ældre publikum, hvilket dog passer fint med at der er gået nogle år siden de tidligere bøger blev udgivet og vante læsere af universet også har udviklet sig i de år der er gået.

Det er grundlæggende stadig det samme univers, vi går på opdagelse i, men siden truslen fra Galbatorix er forsvundet er der en anden plads til at gå på eventyr og opdage sider af universet, vi ikke tidligere har kunnet udforske. Der bliver derfor præsenteret nye ting, nye sider og detaljer af universet som Eragon aldrig nåede at opdage, fordi det ikke var vigtigt for den rejse han var på.

Når det så er sagt, så er Murtagh en fortælling, som primært er til folk der i forvejen er meget glade for universet og gerne vil lære det endnu bedre at kende. Det er ikke fordi den bidrager en hel masse ekstra til Eragons fortælling. Til gengæld får vi et anderledes indblik i relationen mellem Murtagh og hans drage Thorn, og hvordan deres opvækst har bidraget til de karakterer de var i møderne med Eragon, men også den retning og de valg de tog efterfølgende.

Det er altså en bog, der ikke nødvendigvis er for alle læsere af The Inheritance Cycle, men nærmere til de der er interesserede i netop Murtaghs person og karakter - og et anderledes bånd mellem en drage og dens rytter end det, vi tidligere er blevet præsenteret for, blandt andet i kraft af både Murtagh og Thorns insisteren på hver deres selvstændighed.

11 december 2023

*Anmeldereksemplar* Sort hest & Hvid hest får et plejebarn

 Forfatter: Kamilla Heinze - Forlag: Snepryd - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Sort hest & hvid hest får et plejebarn hører til et univers af børnebøger om netop sort hest og hvid hest, men kan sagtens læses uafhængigt af de andre bøger i universet. Det, der gør netop den her bog til noget særligt, er at teksten står både på dansk og ukrainsk, hvorfor den er særlig relevant i snakken om krigen i Ukraine.

Illustrationerne er stil- og farvemæssigt i et niveau, der umiddelbart taler mest til de mindre børn i husstanden, hvorfor man ved første øjekast også nemt kan komme til at tage det for givet at de skulle være den primære målgruppe. Det plejebarn, sort hest og hvid hest får ind, hører da også selv til yngre.

Dog skal det siges at flere ordvalg i teksten, samt flere talemåder og udtryk brugt undervejs, flytter målgruppen op til at være mindst 9-10 år, og den går især godt til børn på mellemtrinnet. Her kan børnene selv læse bogen eller man kan læse den højt for dem, - vigtigt er dog, at en voksen har en finger på pulsen med hvad bogen vedrører, og at der naturligvis snakkes med barnet før, under og efter læsning om bogens temaer.

Sort hest & hvid hest får et plejebarn er ikke det endelige svar på hvordan man snakker med sine børn og unge om krigen i Ukraine, men er et udmærket værktøj til at nå en fælles forståelse for hvad det handler om. Det er en fin introduktion til emnet, og noget man bestemt sagtens kan arbejde videre med, - og det er derfor også en type bog man sagtens kunne have ønsket sig tilgængelig allerede i krigens begyndelse.

Krigen i Ukraine er stadig aktuel, men har efterhånden varet så tilpas længe at andre tematikker også fylder meget i nyhederne, - også blandt børn og unge. Her kan man med lidt god vilje bruge bogen til både at minde om de vedvarende uroligheder i Ukraine, men også som springbræt til at tale om nogle af de andre ting, der rør sig i verden.

Bogen er bestemt anbefalelseværdig, når blot man husker at mærke efter hvordan det påvirker det enkelte barn, og at man snakker med dem undervejs om hvad der foregår.

09 december 2023

*Anmeldereksemplar* Månen over Morka

 Forfatter: Frida Borello - Forlag: HiReader - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Eluna har altid haft planer om, at hun karrieremæssigt skulle gå i sin afdøde mors fodspor. Men da det endelig virker inden for rækkevidde, er skæbnen naturligvis ikke på hendes side, og hun bliver filtreret ind i hemmeligheder, drama og intriger i en helt anden skala end hvad hun havde forestillet sig.

Enkeltstående fantasybøger er set før, men de er ikke voldsomt udbredte, da det ofte kan være en udfordring at finde plads til både worldbuilding, karakterudvikling og et gennemført plot i samme bog. I Månen over Morka er der heldigvis ramt plet alligevel, og den står ganske udmærket alene.

Man kunne sagtens udvide universet med endnu flere eventyr for både Eluna og de andre karakterer, hvor vi får lov at udforske flere områder i universet og hvad baggrunden for de forskellige befolkningsgrupper er. Men til netop denne fortælling ville det hurtigt komme til at virke for langtrukkent, hvis det var blevet delt over flere bøger.

Månen over Morka trækker på velkendte elementer fra fantasy-gernen, som spillet og dramaet mellem forskellige klasser i befolkningen, racisme og magtbegær. Den er samtidig nytænkende og gør det helt på sin egen måde, hvor elementerne bearbejdes fra nye vinkler. Med en enkeltstående bog som denne er det naturligvis begrænset hvor meget man kan nå at gå i dybden med de underliggende emner, men de får alligevel lov at få væsentlig spalteplads. Bogen skal samtidig have ros for især hvordan Elunas syn på og holdninger til forskellige ting mærkbart flyttes undervejs, og det er tydeligt at hun vokser med opgaven og modnes på sin rejse.

Nok er bogen Frida Borellos debut, men det mærker man ikke. Månen over Morka er velfortalt og godt gennemarbejdet, så den står virkelig skarpt. Det er en fornøjelse at læse med, og jeg glæder mig til med tiden forhåbentligt at kunne læse mere fra Frida Borello.

04 december 2023

Til jord skal du blive

 Forfatter: Anders Totland - Forlag: Straarup & Co. - Udgivet: 2023

Læst i forbindelse med EtDøgnMedBøger i november 2023, - fællesbog.

Forlagets beskrivelse af bogen; Jacob Juul er pensioneret præst, formand for biavlerforeningen og bygdens store sprithandler. Det er snart jul, og sneen ligger i tunge driver omkring præstegården. En morgen er der blodspor i sneen. I løbet af en enkelt dag bliver Jacob drabsmand, men også bedstefar og enkemand. Det er et frygteligt kaos. Hvordan skal han håndtere denne omvæltning? Og hvad skal han gøre ved liget i udhuset? Heldigvis har en livslang karriere i kirken forberedt ham til at møde de fleste omstændigheder med ro og optimisme.

Til jord skal du blive er udadtil en let, hurtigt læst roman. Den tager ikke længe at komme igennem, uanset om man vælger papir- eller lydbogsformatet, og er derfor relativt lige til at overskue for de fleste læsere. Hvordan man så bearbejder bogen efterfølgende kan være vidt forskellig, og der er meget, der er op til fortolkning.

Fordi bogen er så kort, er der også virkelig skåret ind til benet mange steder. Vi får kun lige det at vide, der skal bruges lige nu og her, og man kan hurtigt blive i tvivl om, hvor meget der reelt gemmer sig i skyggerne, både hos præsten selv og hos menneskerne omkring ham. Hvad er det, vi ikke får at vide?

Afhængigt af de briller, læseren tager på når man går ind til en roman som denne, vil man derfor også let kunne få sin helt egen læseoplevelse og tolkning af det fortalte, og det er en bog der let kan blive spændende at diskutere med andre - fordi vi nemt kan stå tilbage med så forskellige oplevelser.

Til jord skal du blive er på én gang humoristisk og dyster, og giver samtidig stof til eftertanke. Det er en bog til den voksne læser, der ikke har noget i mod mentalt at skulle arbejde med bogen efterfølgende også - for det lægges der bestemt op til. Svarene er ikke givet på forhånd, og man må derfor langt hen ad vejen drage sine egne konklusioner. 

22 november 2023

*Anmeldereksemplar* I skyggen af Udgårdsø - Skyggeaksens kald #1

 Forfatter: C. C. Thybro - Forlag: ReadDieRepeat - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Udgårdsø er en lille ø i udkanten af Danmark. Der er ikke voldsomt mange indbyggere, og måske derfor er det særligt mystisk at øen er plaget af forsvindinger. Det har øen været i mange år efterhånden, og det er ofte børn, det går ud over. Men hvorfor? Hvor forsvinder folk hen? Og kan det lade sig gøre at finde dem igen, - og redde dem fra hvad end for en skæbne der er overgået dem?

Det er dansk fantasy, der tager udgangspunkt i en håndfuld væsner der har rødder i lokal overtro. Er man til myter der netop har sin oprindelse i Skandinavien er der derfor masser at hente her.

I Skyggen af Udgårdsø er dog ikke udelukkende traditionel fantasy, men bevæger sig på et grænseland mellem portalfantasy, mystik og noget, der ligner thriller-genren. Det kan godt lyde som et modigt miks, men med et plot som dette fungerer det fremragende, og det er virkelig vellykket.

Her er tale om første bog i en serie, hvorfor der naturligvis stadigvæk er masser af ubesvarede spørgsmål, som vi forhåbentligt får svar på i kommende bøger i serien. Og fordi der har været et stort fokus i denne bog på at få plottet til at fungere og bygge denne mystiske parallelverden op, har der i mindre grad været fokus på karakterudvikling. Det er ikke nødvendigvis en skidt ting, for det er - trods et endnu begrænset kendskab til dem - stadig nogle interessante karakterer med masser af potentiale for udvikling fremadrettet.

I skyggen af Udgårdsø er spændende og interessant, og selvom det er lidt af en mursten skal man ikke lade sig skræmme. Den er nemlig uhyre velskrevet og bliver hurtigt vanskelig at lægge fra sig. Største minus er faktisk, at man nu skal til at vente på en fortsættelse.. som forhåbentlig kan svare på nogle af de spørgsmål, man velsagtens sidder tilbage med.

20 november 2023

*Anmeldereksemplar* Døden kalder - Ulveblod #1

 Forfatter: Line Lybecker - Forlag: Ulven & Uglen - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Trigger warnings: selvskade, selvmordsforsøg.

Døden kalder handler om gartneren Tina, der for nyligt har mistet hele sin nærmeste familie. Hun har svært ved at være i det og forsøger at tage sit eget liv, - men dét forhindrer den medicinstuderende Frederik. Deres relation udvikler sig langsomt, og snart vælder hemmelighederne frem - fra begge parter..

Døden kalder er spændende læsning, både på grund af en ny og interessant tolkning på forskellige overnaturlige væsner, men også fordi det er særligt forfriskende som dansk læser at opleve urban fantasy, der foregår i et dansk miljø. Det kombinerer det fremmede fra fantasy-genren med noget velkendt, uanset hvor i landet man er fra.

Samtidig kombineres fantasygenren med romance-tropen slowburn og elementer der ligner krimi, - for det er ikke alting der er, som de ser ud til. Både Frederik og Tina oplever at føle sig taget ved næsen undervejs, og i kraft af at dette kun er første bog i serien må man også forvente, at der langt fra findes svar på alle de spørgsmål, der bliver stillet.

Karaktererne er veludviklede og spændende at følge; og måske netop fordi Frederik og Tina er så vidt forskellige er det en særlig fordel at vi skiftevis får kapitler fra både Frederiks og Tinas synsvinkler. Vekselvirkningen er lige tilpas afbalanceret, så man heller ikke når at blive træt af nogen af dem.

I betragtning af hvor ofte engelske gloser ofte får lov at snige sig ind både i vores talte sprog og efterhånden også i mange romaner, er det en fornøjelse at se en afveksling her, hvor Tina med sin tyske baggrund med mellemrum får formuleret sig i tyske fraser og vendinger - helt uden at tænke over det. Det gør det kun sjovere at Frederik ikke er særlig stærk på tysk og derfor hurtigt bliver hægtet en smule af her, trods han ellers på papiret er "den kloge" af de to (også ifølge Tina selv).

Det er ikke bare karaktererne der er ingeressante, - også worldbuildingen er virkelig vellykket, og der er styr på både de fantastiske elementer og de ting, der stammer fra den virkelige verden. Plottet er samtidig virkelig gennemtænkt i en grad, hvor bogen er meget vanskelig at lægge fra sig.

Det er altså overordnet set uhyre veludført og en fornøjelse at se det hele gå op i en højere enhed, og jeg GLÆDER mig virkelig til at få fat i kommende bind i serien og se, hvordan det hele udvikler sig fremadrettet!

Anbefales bredt til læsere af urban fantasy. Dog skal det pointeres, at bogen henvender sig til voksne (18+), grundet enkelte scener med eksplicit indhold.

01 november 2023

*Anmeldereksemplar* Himlen i dine øjne

 Forfatter:  Louise H. A. Trankjær - Forlag: Superlux - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er min egne.

Obs: Himlen i dine øjne er bog 2 i Montepienza serien. Det kan anbefales at have læst første bog i serien, Blå Nætter, før man kaster sig over bogen her.

Himlen i dine øjne handler om Maja, der er bosat i Italien. Her har hun gennem et par år set Roy, men får stille og roligt øjnene op for at hun og Roy ikke er det bedste match. Til gengæld er Fabrizio ung og charmerende, - men søger de mon det samme, og kan de finde fælles fodslag trods forskellen i deres aldre?

Det er intens kærlighedsfortælling, hvor man snildt kan drømme sig væk i både romantikken og det sydeuropæiske klima. Samtidig er karaktererne befriende virkelige med menneskelige følelser og fejltrin. Ingen er perfekte, og selvom det nogle gange gør en smule ondt på både karakterer og læsere, er det en fornøjelse at se den dybde, de har fået lov at have.

Skrivestilen er interessant og andeledes end hos mange andre romancer, men det er bestemt ikke noget der behøver trække ned. Den gør nemlig at man i en hel anden grad kommer ind under hovedpersonen Maja og hvordan hun har det med de ting, der sker omkring hende - og hvis ikke dét kan noget, så ved jeg ikke hvad skulle kunne det.

Man mærker både Majas kærlighed til de mennesker, der står hende nærmest, men også hendes frustrationer, når tingene går skævt - og der er ikke lagt fingre i mellem, for igen, det føles nærmest som om det er virkelige mennesker vi har med at gøre undervejs.

Himlen i dine øjne er både interessant og spændende, og meget nede på jorden. Den rammer rent meget af det mange kan sidde og dagdrømme sig væk i, og det er derfor også en klar anbefaling, - naturligvis mest til den vante romancelæser.

30 oktober 2023

*Anmeldereksemplar* Alpesvanen - En eventyrlig rejse i verdens myter

 Forfatter: Rami Panduro Zouzou - Forlag: Magnild Publishing - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Alpesvanen indeholder otte meget forskellige historier, nyfortolkninger af allerede eksisterende fortællinger fra nær og fjern. Afhængigt af læserens egen baggrund vil der sandsynligvis være et par stykker, hvor den oprindelige fortælling er kendt i forvejen, mens andre vil være fremmede.

Hver især præsterer historierne både at rumme kernen af den fortælling de står på skuldrende ad, men bidrager samtidig med noget friskt og nyt. Essensen ligner det, vi kender, men det er alligvel anderledes og helt sit eget, og dét kan bestemt noget.

Der er stor forskel på eventyrenes natur, deres længde og deres budskaber. Tilfælles har de dog, at de fleste kan læse dem i løbet af relativt kort tid, og at man i kraft af eventyrenes selvstændighed kun behøver tage et enkelt eventyr ad gangen, når man lige har tid, - så der er masser af potentiale, også for den travle læser.

I bogens afsluttende beskrivelse af forfatteren, fortælles det at "han brænder for at skabe større forståelse omkring de historiske dynamikker og processer, der har udviklet samfundet. Hans fokus er på de mange fortællinger, der omringer os, men sjældent formidles i skole og medier."

De fleste har været igennem eventyr i ét eller andet omfang i løbet af deres skoletid, - og det kan være meget forskelligt hvordan den enkelte tænker tilbage på netop disse forløb. For nogen vil brugen af Alpesvanen side om side med de oprindelige eventyr forhåbentlig kunne friske det hele op; det kan nemlig noget at vise, at eventyr ikke behøver være kedelige og gammeldags, men sagtens kan være mere aktuelle og moderne.

Når det er sagt, kan eventyrene også sagtens nydes af voksne læsere, der er nysgerrige på kultur og forskellige typer af historier, der samtidig gerne må være let-fordøjelige.

Noget af det, der netop bringer os sammen som mennesker er vores historier; og selvom eventyrene fra Alpesvanen ud-ad-til er meget forskellige, er de alligevel på hver deres måde med til at fortælle noget om de mennesker og samfund, de er opstået hos. Eventyr kan noget helt særligt, uanset oprindelse og målgruppe, - og det er næsten magisk at få lov at dykke ned i deres variation.

Alpesvanen - En eventyrlig rejse i verdens myter er velfortalt og har potentiale for at give læseren noget helt særligt. Anbefales derfor bredt.

04 oktober 2023

Stjerner lever ikke evigt

 Forfatter: K. L. Berger - Forlag: HiReader - Udgivet: 2023

Stjerner lever ikke evigt er andet og sidste bind i serien om Stjernetågen. Min anmeldelse af første bind i serien, Når stjerner falder, kan læses her.

Jeg var svært begejstret for forgængeren, Når Stjerner Falder. Jeg elskede viben, stemningen, verdenen og karaktererne, og gav den 5 ud af 5 mulige stjerner - og var ærligt en smule nervøs for om begejstringen kunne holde hele vejen gennem bog 2 også.

Det havde jeg slet, slet ikke behøvet tvivle på, for Stjerner lever ikke evigt byder på mere intensitet, mere drama, mere på spil end nogen sinde før, - og den kan absolut leve op til sin forgænger! Det er en fornøjelse at læse med, uagtet at man sandsynligvis kommer til at sidde helt ude på stolekanten meget af tiden, og bogen er nærmest umulig at lægge fra sig undervejs.

Det her er vildt! Og det er (stort set) alt, man kunne ønske sig af afslutningen på fortællingen. Der er naturligvis stadig nogle åbne spørgsmål at runde af på, for det ville være kedeligt hvis ikke der var bare noget overladt til fantasien til slut. Men alt det væsenlige er besvaret og pænt afrundet. Karaktererne har nået at gennemgå en pæn udvikling gennem de to bøger, og både plot og worldbuilding sidder lige i skabet. What's not to like?

Med Stjernetågen duologien er det tilforladeligt at drage paralleller til Hunger Games universet. Karakterne fra de to universer går gennem en række udfordringer, der minder om hinanden, og til fans af Hunger Games er det derfor nemt at elske Stjernetågen også. Overordnet er budskabet dog et andet, - for hvor "fjenden" i Hunger Games var magtliderlige politikere og et generelt korrupt system, kommer fjenden i Stjernetågen udefra, og så bliver der samtidig stillet nogle helt særlige, eksistentielle spørgsmål til menneskeheden som race, der trækker duologien op på et helt andet plan. For er vi overhovedet hver at redde?

Der er masser at gruble over endt læsning, både i den lettere afdeling, - hvilken retning skal det hele nu tage, og hvad kan man gøre? Men også i den mere filosofiske og etiske retning, hvor der netop bliver stillet spørgsmål til hvad ved det at være menneske der gør os til noget der er noget værd, noget særligt.

Der er altså noget at komme efter for de fleste fra 13-14 års alderen og op, og især til fans af de dystopiske ungdomsserier som bl.a. Hunger Games.

02 oktober 2023

*Anmeldereksemplar* Danske Sagnvæsener - Et Bestiarium

 Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen & Kristian Eskild Jensen - Forlag: Gyldendal - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

For at citere forordet til bogen; "Et bestiarium (bestia; latin for dyr eller dyrisk væsen) var i middelalderen et opslagsværk over mytologiske skabninger, som vi nu til dags vil afskrive som ren fantasi. ... Eller sagt på en anden måde: Engang troede man, at Danmark var fyldt med monstre. Tænk, hvis man havde ret."

Bogen indeholder beskrivelser og øjenvidne-beretninger om en lang række væsner, der menes på et tidspunkt at have levet i Danmark, - hvis ikke de altså gør det endnu, og vi bare har glemt at kigge ordentligt efter.. Måske kan du endda være "heldig" (afhængigt af hvad det er for et væsen) at finde ét, der menes at have holdt til nær hvor du bor eller befinder dig til hverdag? Jeg spottede i hvert fald selv en enkelt stedbetegnelse i gåafstand fra mit hjem..

Hvert sagnvæsen har nogle sider dedikeret til beskrivelse af dem, deres levesteder og vaner, og et godt råd til hvordan man undgår dem - eller hvordan man opnår det bedst mulige udfald af et møde, man nok helst havde undværet.

Det er skrevet i et sprog, hvor de fleste kan være med, ofte allerede fra omkring 4. klasse, - og så der er nok at gå på opdagelse i og tage ved lære af, uanset alder. Væsnerne spænder bredt, både i hvor kendte de stadigvæk er blandt den brede befolkning, i karakteristik og type og i hvilken grad man kan vogte sig for dem. Der er altså noget for de fleste, og der vil for mange være ind til flere væsner, som man måske ikke engang har hørt om før, mens der er andre vi kender - eller som vi tror, vi kender, og hvor vi måske kun har set skyggen af hvad de var engang.

Danske sagnvæsner - et bestiarium er spændende og interessant, og det er svært at få nok. Mere vil have mere, og selvom det naturligt får en ende, er det bestemt en type bog, man sagtens kan tage ned fra hylden og bladre igennem flere gange. Ikke alene på grund af væsenerne og deres beskrivelser, men også for de helt fantastiske illustrationer, der klæder væsenerne og bogen så godt.

Bogen er dermed også klart anbefalelsesværdig til alle, der er bare en smule nysgerrig på de væsener der hører vores hjemlige egne til, uanset alder. Jeg har i hvert fald allerede selv et par stykker i min omgangskreds, der skal have den anbefalet personligt.




30 september 2023

*Anmeldereksemplar* Jægernes Løfte

 Forfatter: Mads Lund - Forlag: Leitura - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Jægernes Løfte handler om Alanna, der er vokset op alene med sin far. Faderen vil gifte hende væk, og i protest går Alanna kirkens vej, hvor hun får mulighed for at lære mere om de væsner, der tog hendes mor, og forhåbentlig være med til at bekæmpe dem.

Bogen er delt i tre dele, og især den første, starten på Alannas eventyr og forklaringen på hendes valg af levevej, skilder sig ud fra de to efterfølgende afsnit, hvor vi følger hendes rejse ud i verden og mødet med de uhyggelige væsner.

Wurdulac Mora, som væsnerne bliver kaldt, har flere karaktertræk der minder om både vampyrer og varulve, men væsnerne er alligevel helt deres egne, og indgyder derfor naturligvis også frygt blandt mennesker på en anden måde end hvad vi ofte oplever i andet fantasy. Det er mørkt, makabert, men også virkelig gennemført i de forskellige måder, civiles reaktioner på mødet med væsnerne portrætteres på.

Jægernes Løfte er generelt fortalt i et rigtig fint tempo og med et spændende og varieret sprog, så fortællingen er vanskelig at lægge fra sig. Undervejs kan man dog nemt komme til at sidde med flere undringsspørgsmål om måden, jagten på disse Moraer fungerer på, - hvorfor lige sætte en søger og en jæger sammen, og hvorfor er det altid jægeren der bestemmer? Slutningen er heldigvis rimelig åben, så man kan jo krydse fingre for at der kommer en efterfølger på et tidspunkt, der samler op på dét.

Personligt er jeg fan af at de andre slet ikke studser over, at karakteren Ethan er åbenlyst tiltrukket af eget køn, og at han samtidig får lov til at stamme. At hans skæbne så ikke er den bedste er en dog en detalje, der lidt for ofte er set før. Samtidig kunne man sagtens ønske sig at Jael blev sat mere på plads for sine tilnærmelser over for Alanna; jovist bliver der sagt nej, men det skærer lidt at han får lov til at blive ved gentagne gange uden det fører større konsekvenser med sig.

Fortællingen er gennerelt vellykket og velfortalt, men er som nævnt ikke perfekt. Der levnes altså plads til, at der forhåbentlig kommer en pæn afrunding på et senere tidspunkt i en forhåbentlig efterfølger.

27 september 2023

*Anmeldereksemplar* Værgeløs

 Forfatter: Mette Jensen Hayles - Forlag: Screaming Books - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Værgeløs handler om Asger, der er skilt fra moderen til hans to børn. De voksne er uenige om stort set alt, der angår børnene, hvilket naturligvis går ud over børnenes trivsel. Og i kraft af at systemet favoriserer børnenes mors udsagn, går det også ud over Asgers mentale helbred.

Værgeløs er én af den slags fortællinger, der gør ondt i hjertet. For børnenes skyld især, for børn fortjener så meget bedre end denne type opvækst. Og hvad næsten værre er, at bogen desværre er et billede på et hjørne af den virkelige verden; alt for ofte har de voksne svært ved at se ud over egne stridigheder og glemmer dermed børnenes behov i processen.

Det er fortællingen om ikke blot forældrene, men et system, der måske nok forsøger at tænke på børnenes tarv, - men ikke altid rammer rigtigt, især når børnenes egne holdninger bliver underkendt, selv når børnene når en alder hvor de kan give verbalt udtryk for det.

Det er en barsk fortælling, der er vanskelig at læse. Det gør ondt at se hvordan Asgers mentale helbred gradvist forværres i løbet af bogen, men det er hvordan børnene bruges om værktøj mellem to forældre til at gøre skade på modparten, der er værst.

Det er svært ikke at blive vred på systemet undervejs, og det er endnu sværere at begribe hvorfor der ikke gøres mere for at sikre hvad der reelt er bedst for børnene i en given situation. Selvom det er let at bebrejde forældrene i al rodet, kunne man også med fordel ønske sig at fagpersoner omkring børnene - lærere, pædagoger og lignende - havde større råderum og flere værktøjer til at støtte børnene.

Værgeløs er på en gang hjerteskærende og frusterende læsning. Det gør ondt, det er svært, og det kan nemt give anledning til at kigge på, hvordan man kan gøre en forskel. Forhåbentlig kan det også give voksne anledning til at se indad og reflektere over egen opførsel når man omgås børn.

Det er ikke en perfekt fortælling. Man kunne godt ønske sig kapitler fra både moderens og børnenes synsvinkel for at gøre historien bredere og se fortællingen fra flere vinkler. Det ville også have været et fint touch med en side i starten med trigger warnings, og én til sidst med resourcer man kan opsøge hvis man oplever tilsvarende situationer i det virkelige liv (herunder blandt andet kontaktinfo til børnetelefonen og lignende).

15 september 2023

*Anmeldereksemplar* De sidste mennesker

 Forfatter: Silja Bødker - Forlag: Facet - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

I De sidste mennesker følger vi Thomas på 15 år, der hører til i 2018. En skæbnesvanger aften bliver han fragtet til fremtiden af et glensplejset menneske, der påstår at Thomas skal frelse menneskeheden. Det skal lade sig gøre ved at sende Thomas retur til før kristi fødsel, hvor han skal finde Pagtens Ark, - og det går naturligvis ikke så let som man kunne have håbet.

Bogen er skrevet til udskolingen, og det mærkes tydeligt. Der er fart over feltet og masser af action, og fordi der hele tiden sker noget nyt keder man sig aldrig. Samtidig er bogen af en længde hvor den er til at overskue og rimeligt letlæst, og i kraft af at det er en enkeltestående titel og ikke en del af en serie er der også overskud til at færdiggøre den i ét stræk.

Sproget er præget af en relativt stor mængde bandeord og engelske udtryk som for andre aldersgrupper måske kan virke en smule malplacerede, men til gengæld vil more de unge mennesker den er tilegnet, idet det læner sig op af det sprog de er vant til at bruge mellem hinanden. Det kan for de unge være nemt at relatere til karakterer, der et stykke hen ad vejen smider om sig med forkortelser og engelskre fraser, mens det for andre til gengæld vil virke en smule fjernt og anderledes; det handler om smag og behag.

Med rødder i lærerverdenen kan det undre mig personligt at Thomas ikke ved hvad ordet "hellig" betyder; når nu kristendom er på skoleskemaet allerede fra første klasse er det ét af de udtryk der burde sidde på rygraden når man kommer i de store klasser, og det er noget af det man forventer at børnene bare kan.

Samtidig kan jeg savne reflekteren over de paradokser der hører sig til tidsrejser, og selvom systemet i dette univers fungerer en smule anderledes end typisk for tidsrejsehistorier, kunne der med fordel være flettet en smule tanker ind om forskellige dilemmaer; hvilke muligheder og begrænsninger er der, når man hopper i tid, og hvad kan der gå galt?

Da der dog kan være stor forskel på læseoplevelsen hos den unge og den voksne læser, er min vurdering stadig at bogen har mulighed for at gå rent ind hos den primære målgruppe, og at den bestemt har sine læsere rundt omkring. Den er et interessant og anderledes take på både menneskehedens historie og dens videre færd i løbet af kommende århundreder, og den giver god plads til at filosofere videre efter endt læsning.

*Anmeldereksemplar* Legenden om Agrat, #3: Krigeren fra Rogatan

 Forfatter: Anne Mette Asp - Forlag: Facet - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Krigeren fra Rogatan er tredje bind i Legenden om Agrat. Min anmeldelse af første bind, Jernstaven, kan læses her. Min anmeldelse af andet bind, Hævnens Broderskab, kan læses her.

Agrat har mødt meget modstand, allerede i Jernstaven og Hævnens Broderskab. Men hans lidelser er langt fra slut endnu, og der er mange prøvelser i vente her i Krigeren fra Rogatan, hvor han virkelig bliver sat på prøve.

Det er som om at så snart Agrat tager fra sin kone, så forlader heldet ham, og han bliver involveret i ting, han helst havde undgået. Efter et stykke tid er det ikke længere noget, der sådan for alvor kommer bag på læseren, fordi frekvensen af konflikterne og skæbnesvangre møder er relativt høj. Man kan da også med tiden begynde at tvivle på hvor Agrats vilje til at kæmpe videre kommer fra; er det ganske enkelt ukuelig optimisme, eller ser han bare ikke selv hvor uheldig han altid er når han drager ud?

Undervejs i romanen bliver mange af seriens åbne spørgsmål besvaret og lukket af, og vi lærer mere om både Agrats baggrund og hvorfor det hele skulle gå som det gjorde. De sidste kapitler indeholder da også informationer, der vil gøre en anden gennemlæsning af trilogien ekstra interessant, da det netop giver en dybere forståelse af Agrats karakter og de udfordringer han står over for, ikke bare i serien, men også i årene op til hans eventyr.

Efter endt læsning er der, forventeligt, stadig ting man som læser kan fundere over, og der er plads til at drømme videre i universet og dets muligheder. Magisystemet er ikke fuldt udforsket eller forklaret, og især her er der rigeligt med muligheder for reflektion over potentielle anvendelsesmuligheder, og det er måske også her man nemt kan savne lidt mere system og retning. For hvilke begrænsninger har magien egentlig? Og hvor mange muligheder er der for dem, der kan bruge den?

Overordnet er Krigeren fra Rogatan en udmærket afrunding på trilogien. Agrat har som karakter fået lov at udvikle sig fint gennem serien, og det fungerede fint at få taget ordentligt afsked med nogle af de mange, han har mødt undervejs på sin rejse.

Anbefales fra 13-14 år.

14 september 2023

*Anmeldereksemplar* Academia 3: Forvandlingen

 Forfatter: Line Wenzel - Forlag: Tellerup - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Jeg har tidligere anmeldet de første to bind i serien. Min anmeldelse af bog 1, Den anden komponent, kan læses her. Min anmeldelse af bog 2, Livseliksiren, kan læses her.

Anmeldelsen kan indeholde spoilers for de to foregående bøger.

Med Forvandlingen afsluttes serien Academia. Man skal ikke forvente et stort, vildt klimaks på serien, men til gengæld en virkelig fin afrunding af diverse plottråde fra de to foregående bind, hvor karaktererne tvinges til at tage stilling til hvad der i virkeligheden betyder noget for dem, og hvad de vil på sigt.

Allerede i bog 2, Livseliksiren, sagde Aden om Nya at "Du ser funktion, ikke æstetik" (s. 206), - og blot få sider senere (s. 217) funderer Nya over, om der virkelig er noget, der kunne være vigtigere end sandheden. Nya er vokset op i universitetsverdenen og har en meget sort-hvid verdensopfattelse det meste af serien. Det er en fornøjelse at se hvordan hun gradvist får lov at løsrive sig fra de forventninger især forældrene har til hende, og at hun får lov at blomstre og finde sin egen måde at gøre tingene på. Det er især hendes udvikling, der fremstår afbalanceret og er en fornøjelse at følge.

Også Aden udvikler sig gennem bøgerne, omend ikke helt i så høj grad som Nya gør det. Det er mere subtilt og på et andet plan, hvor han gradvist bliver mere bevidst om egne biases og fordomme over for de, der ikke lige ligner ham, - og selvom det udadtil ikke er så prangende, er det en mindst lige så imponerende udvikling.

Academia serien er fantasy, men meget low key. De magiske elementer fylder naturligvis, men i mindre grad end hvad mange er vant til fra andet fantasy. Og med en verden, der i så høj grad minder om den vi kender, er det fristende at lege med tanken om at serien foregår i en verden parallel med vores egen, et sted hvor magien har fået lov at være til. 

Academia er fantasy, hvor man får lov at nørde med nogle af de tekniske aspekter af magisystemet, og hvordan formalia der kunne ligne noget fra den virkelige verden kan være med til at påvirke og forme måden det bruges på. Det får ikke bare lov at løbe frit og blive brugt efter forgodtbefindende, og der er naturligvis et sæt regler for hvordan man gør tingene, - og så er der naturligvis de, der forsøger at omgå reglerne.

Det har været en fornøjelse at læse med alle tre bøger igennem, og det er bestemt en serie jeg kommer til at genlæse på et tidspunkt.

Academia kan i princippet læses fra 10-12 års alderen, dog med forbehold for at der kan være tekniske detaljer fra universitetsverdenen der kan være lidt svære at sætte sig ind i.

13 september 2023

*Anmeldereksemplar* Tilflytterne - Efter krigen om solen

Forfatter: Elisabeth Hjartdal - Forlag: HiReader - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Trigger Warnings: Frihedsberøvelse, vold

 Vi befinder os på vores egen planet, et godt stykke ude i fremtiden. Væsner fra en anden planet, "Tilflytterne", har mistet deres egen sol, har ødelagt vores, - og nu skal de bruge blod fra rødhårede mennesker for at kunne overleve en virkelighed uden rigtig sol. Sofie er 17 år gammel, rødhåret, og er ikke interesseret i at levere blod til Tilflytterne. Men at kunne undgå dét er en større kamp en hvad man umiddelbart skulle tro..

Tilflytterne - Efter krigen om solen er en intens fortælling om et massivt ønske om frihed, og hvor langt den enkelte er villig til at gå få at opnå sine mål. At ville vores frihed, uanset om det så på papiret koster ringere levevilkår, ligger utroligt dybt i de fleste mennesker. At vi så også her bliver præsenteret for mennesker, der er vokset op uden at kende til andet end fangeskab og derfor ikke har et udtalt ønske om mere gør bare bogen mere interessant.

Det gør det nemlig også til en interessant allegori, et billede på de forhold mange lever under i den virkelige verden; naturligvis ikke med Tilflyttere (host, aliens) som fangevogtere, men familiemedlemmer, kærester osv. Mennesker, der i de fleste tilfælde ønsker sig friheden, men som ikke har mulighed for at flygte, - og i enkelte tilfælde de, der trods horrible forhold er overbevist om at de nærmest ikke kunne ønske sig mere, trods det at de fleste udefra ser noget andet.

Tilflytterne er baseret på en spændende idé, og det er virkelig velskrevet og gennemført. Det er spændende at følge med, og svært at lægge bogen fra sig undervejs. Konceptet er veludviklet, og det er let at give efter og tro på worldbuildingen, der langt hen ad vejen bare spiller.

Jeg savnede en smule at se flere sider af Sofie, der forståeligt nok primært viser sig fra en desperat, frustreret side det meste af bogen. Det er heldigvis antydet flere steder at hun er og kan mere end blot dét, og så kan man altid krydse fingre for at vi med tiden får lov til at se endnu flere sider af hende; for hun fortjener bestemt mere end en ensidig portættering.

Der er stadig masser af ubesvarede spørgsmål som vi forhåbentlig får svar på i kommende bøger i serien, både i forhold til Sofies karakter og i forhold til hjørner af verden som vi endnu ikke har set - og med den cliffhanger bogen her ender på, er det værste næsten at ventetiden sagtens kan komme til at føles meget lang!

10 september 2023

*Anmeldereksemplar* Flammen og Bølgen 3: De sidste drager

 Forfatter: Sidsel Sander Mittet - Forlag: Facet - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

De sidste drager er tredje bind i serien om Flammen og Bølgen. Min anmeldelse af første bind i serien, Den røde drage, kan læses her. Min anmeldelse af andet bind i serien, Den sorte drage, kan læses her.

Så fik vi afslutningen på Flammen & Bølgen-trilogien, - og hvilken måde at slutte den på! Jeg var solgt allerede fra første bind, men den her afslutning står alligevel som noget helt særligt. Det er dragende, fængslende og svært at lægge fra sig.

Både Ignis, Mashal og de andre gennemgår en naturlig udvikling, og deres reaktioner, tanker og følelser i kølvandet på deres oplevelser kan måske virke voldsomme, men hvor er det også fedt at se hvor realistisk det er beskrevet. Det er -ikke- en dans på roser at kæmpe mod systemerne, og det er helt naturligt at det påvirker hovedpersonernes mentale helbred, deres håb for fremtiden og tro på hvad der egentlig er det rigtige at gøre; det er normalt at tvivle på den oprindelige plan, og selvom det kan være hårdt at læse om den slags oplevelser, gør det også karaktererne dét mere virkelige at de ikke bare går derfra uden mén.

De sidste drager følger også op på de tråde, der er lagt ud i Den røde drage og Den sorte drage og binder en fin sløjfe på det hele undervejs. Det er ikke det endeligegyldige svar på alting, men trods alt på det mest væsentlige, og der er lagt op til at læseren fint kan lade fantasien arbejde med hvad der sker efter sidste side er vendt. Og dét på en måde, hvor der på én gang er opsat -nogle- rammer, men der stadig er frihed til at danne sit eget billede af mulige fremtider for karaktererne.

Trilogien om Flammen & Bølgen skiller sig en smule ud fra tidligere udgivelser fra Sidsel Sander Mittet; der er til dels tale om et genreskift (fantasy til dystopisk science fiction), og til dels en lidt anden måde at fortælle på. Der er inkluderet fine, grafiske detaljer undervejs i bogen i form af dagbogsnotater og eksempler på håndskrift, hvilket komplementerer handlingen virkelig godt og er et fint touch til fortællingen.

Serien er velfortalt, gribende, og kan (forhåbentlig) være med til at sætte en række tanker i gang hos både unge og voksne, - for den kan læses fra udskolingen og frem. Og nej, børne- og ungdomslitteratur bliver man altså ikke for gammel til Især ikke, når det har så vigtigt et budskab som serien her!

24 august 2023

Ti kameler for Ameera & Shawarma med persillesovs

 Forfatter: Zahra Pedersen - Udgivet: 2021 og 2023

I Ti kameler for Ameera og Shawarma med persillesovs møder vi Ameera. Hun er muslim, bor i London med sine forældre, og hun føler som 29 årig et pres for snart at blive gift og få børn - og med en anden muslim, at foretrække.

Det går dog ikke helt som planlagt. Ameera tager på dates, hvilket ikke er helt som hendes forældre havde ønsket det skulle foregå. Desværre er der ikke rigtigt nogen af de muslimske mænd hun møder, der for alvor er værd at skrive hjem om. Og så får hun øje på David.. som er kaukasisk, og ikke muslim. Og hun falder naturligvis pladask for det. For hvad er livet, hvis ikke en udfordring en gang i mellem.

Serien om Ameera er spændende læsning, og et interessant indblik i én måde at leve som muslim på. Det kan være en øjenåbner for nogle, hvad end den afkræfter eller bekræfter visse fordomme. Og det kan være en samtalestarter i forhold til hvor forskellige tilgange til livet man kan have, afhængigt af baggrund.

Ameera og David har meget forskellige syn på tilværelsen og de udfordringer, der venter dem, og det er noget helt særligt at se, hvor forskelligt de derved tackler de ting der møder dem. De er naturligvis hver især farvet af det, det er vokset op med, for det er vi alle; men hvor langt er de hver især villige til at gå for at mødes i et kompromis?

Bøgerne er underholdende læsning og er naturligvis ikke et endegyldigt svar på hvad det vil sige at være muslim i en del af verden, hvor muslimer er en minoritet. Det handler om kulturforskelle og mødet mellem mennesker, og dét har på sin egen måde sin charme.

Desværre følte jeg selv at det langt hen ad vejen var utrolig svært at relatere til Ameera, som virkede irriterende, irrationel og ekstremt modvillig mod at møde David et sted på midten; det var ofte hendes måde at gøre tingene på eller ingenting. Det var frustrerende at følge med i, og gjorde ikke en hel masse positivt for læseoplevelsen.

Dog er der stadig rigtig meget materiale i bøgerne, der er værd at læse dem for, og de kan sagtens give stof til eftertanke.



10 august 2023

Fourth Wing

 Forfatter: Rebecca Yaros - Udgivet: 2023

Trigger Warnings: krig, kamp, ​​hånd-til-hånd kamp, ​​farlige situationer, blod, intens vold, brutale skader, død, forgiftning, grafisk sprog og seksuelle aktiviteter

Forth Wing følger 20-årige Violet, hvis hjemland har været i krig længe. De bruger drager med ryttere i kamp, og Violet vil forsøge at blive dragerytter. Problemet er at langt de fleste ansøgere dør i forsøget, og Violets odds er værre end gennemsnittet; hendes mor er nemlig, grundet sin stilling i militæret, ansvarlig for at en del af de andre på stedet har mistet en forælder.

Det er svært at klare sig. Træningen er hård, og det er langt hen ad vejen alles kamp mod alle, så det er nærmest umuligt at navigere i, hvem man kan stole på, og alliancer skifter hele tiden, afhængigt af hvad der lige giver mening i en bestemt kontekst.

Samtidig er de unge mennesker i en alder, hvor hormoner og følelser er all over the place, og dét kan også være en kamp i sig selv at håndtere, - især for Violet, der egentlig har rigeligt at se til med overhovedet at holde sig i live.

Intensiteten er høj, og der er hele tiden noget på spil; Fourth Wing er en pageturner, der er urimeligt vanskelig at lægge fra sig, når først man er kommet i gang.

Mængden af inforståede fantasy-udtryk i bogen er relativt begrænset, så de fleste læsere kan være med, og den henvender sig ikke bare til vante læsere af genren, men især også til fans af slow-burn romancer. Der er en grad af spice undervejs, men det er ikke det, der fylder mest, og når det sker kan man godt springe nogle sider frem uden at det ødelægger en hel masse.

Fourth Wing har været enormt hypet på sociale medier, så jeg var ærligt spændt på at komme i gang, da man hurtigt kan være i tvivl om hvorvidt bogen kan leve op til dens popularitet. Jeg var dog solgt fra start, og bogen kan klart anbefales.


08 august 2023

*Anmeldereksemplar* På bunden af koppen

 Forfatter: Nicolai Hvidberg - Forlag: Umpff - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

På bunden af koppen er en grafisk roman med meget lidt tekst, men henvender sig med sit abstrakte indhold primært til voksne, -og især de med en form for kreativ baggrund.

De sort-hvide illustrationer får langt hen ad vejen lov til at tale for sig selv, og det kan de sagtens bære, for der er meget at hente fra de små detaljer både i karaktererne og i alt det udenom.

Vi følger en mands morgenrutine fra øjnene slås op og til kaffen er drukket, - og især kaffedrikkeriet sætter gang i noget helt særligt, hvilket mange, der drikker de gyldne dråber på daglig basis nok kan nikke genkendende til. Drikken er noget for sig og kan i høj grad gøre noget for den, der drikker det.

På bunden af koppen fortæller om den relation, rigtig mange voksne mennesker har til netop kaffe, og hvor stor en forskel den gør til hverdag for så mange mennesker, der muligvis vil kunne se en snert af sig selv i hovedpersonen her.

Afhængigt af læserens synspunkt kan fortællingen her på én gang læses som en hyldest til kaffe og det modsatte. En del kaffedrikkere vil netop være i stand til at relatere til hvordan morgenerne bliver helt anderledes udholdelige efter den første kop kaffe, og hvordan drikken på næsten magisk vis sørger for man bliver i stand til ting, man ikke havde formået uden kaffen. Samtidig kan denne form for afhængighed af kaffe virke skræmmende på nogle, der endnu ikke er til kaffe..

Det er virkelig spændende, og et interessant og anderledes take på noget, der fylder så enormt meget hos rigtig mange voksne verden over, både i vores daglige rutiner og i måden, vi er sammen på, hvor ikke-kaffedrikkerne med mellemrum må svare for hvorfor de endnu ikke er "blevet voksne".

På et niveau, hvor de fleste voksne læsere kan være med, og relatere i én eller anden forstand. Anbefales bredt.

01 august 2023

Jeg dør på fredag

 Forfatter: Xenia Stampe - Forlag: Byens forlag - Udgivet: 2023

Trigger warnings: Bogen indeholder beskrivelser af selvskade, spiseforstyrelser og selvmord.

Jeg dør på fredag handler om Cecilie. Hendes mentale helbred halter, og hun kæmper med selvskade. Det får hun blandt andet luft for gennem et netværk af ligesindede via instagram; men er kontakten til dette netværk nødvendigvis så god for hende som hun regner med?

Det er en barsk fortælling om alt det, der er alt for nemt at overse for de pårørende, hvad end det er familie, lærere, trænere eller andre, for ofte foregår det i det skjulte. Der hersker en mistro og en mistillid til at systemet forstår og reelt vil de unge det bedste, trods masser af gode intentioner.

Fortællingen er i form, sprog og udtryk en ungdomsroman. Et sted, hvor de unge måske - måske ikke - kan spejle sig i karakterernes udfordringer, eller måske genkende noget af det, deres egne kammerater foretager sig.

Men det er i mindst lige så høj grad en bog til de voksne, der omgiver dem. Til alle, der har med unge at gøre i det daglige.

Selvom fortællinger som denne nok desværre nemt kan bruges som argument for at fjerne de unges adgang til sociale medier, er det ikke hele sandheden. For selv om der ER mange mørke sider af nettet, er det i højere grad en advarsel til de voksne om at komme de unge noget mere ved. En påmindelse om at være lydhøre, og forsøge på en oprigtig interesse for det, der rør sig.

Det er for nemt bare at læne sig tilbage og overlade de sociale medier til de unge, som langt hen ad vejen er den primære målgruppe, - for de har stadig brug for støtte og vejledning i en verden, der er så meget større end de fleste unge har sans for. Man skal ikke blande sig i alt, eller hvad som helst. Men har man med unge at gøre, når man virkelig langt ved at gå dem i møde og være nysgerrig på dem og deres interesser.

Jeg dør på fredag er uhyggelig, skræmmende og kan nemt efterlade læseren med en skidt mavefornemmelse, - uanset alder. Husk at mærke efter, før, under og efter læsning, og husk at tage snakken, hvis det bliver for træls. Uanset alder. Der skal nok være nogen, der står klar til at lytte, - hvis man ellers leder lidt.

30 juli 2023

Legends & Lattes

 Forfatter: Travis Baldree - Udgivet: 2022

Legends & Lattes er fantasy, - det skal der ikke herske tvivl om. Men det er hygge, cozy, stille og roligt, og meget nede på jorden. Der er ikke ret meget action undervejs, ingen store slag eller frygtelige kampe. Det er naturligvis ikke 100% fred og ro, for så havde der nok ikke været meget historie, men det er en helt anden vibe end meget af det andet fantasy på markedet.

Det at lade fiktive karakterer mødes på en kaffebar i stedet for deres mere "naturlige" omgivelser er ikke et uvant koncept inden for fanfiction, men har eksisteret som koncept i en del år. Legends & Lattes kan lidt det samme, men i stedet for at tage karakterer fra ewt allerede eksisterende univers er karaktererne her helt friske og kreeret til lejligheden.

De forskellige væsner vi møder undervejs har en række karakteristika, der primært giver mening hvis man allerede har noget erfaring med fantasy-genren. Der spilles på nogle stereotyper, som taget ud af kontekst kan virke en smule forvirrende for nybegynderen. Men for os andre er den her bog et skønt, anderledes take på genren, og er idéel at snuppe som en let snack mellem de store fortællinger.

21 juli 2023

*Anmeldereksemplar* De Glemte Vogtere 2; Tidsdyret

 Forfatter: Andreas Boeskov - Forlag:: Gyldendal - Udgivet: 2023

Reklame: Bogene er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Tidsdyret er anden bog i serien om De Glemte Vogtere. Første bog i serien har jeg anmeldt her.

Fortællingen om De Glemte Vogteres møde med Tidsdyret starter nogle måneder efter første bind slap dem. Der er sket en udvikling, især med Asger, der har fået mere selvtillid og i højere grad har lært at omfavne sine kræfter som Vogter, og det klæder ham virkelig. Det er en fornøjelse at se hvordan worldbuildingen omkring Vogterne får lov at udvikle sig gradvist, og vi lærer mere om hvordan kræfterne bruges i deres arbejde.

Universet får mere og mere dybde, blandt andet med introduktionen af Horace, der bor i Rio de Janeiros favela, og som er vokset op i en helt særlig familie, der giver ham mulighed for at manipulere tiden, - men kræfterne er tilknyttet et bestemt dyr, som er forsvundet, og derfor mangler hans familie. Han er desperat, og kun derfor vokser samarbejdet med Vogterne.

Tidsyret er spændende og velfortalt; der er masser af action, men der er også god plads til personlig udvikling blandt karaktererne, - naturligvis følger vi Asgers udvikling på nærmeste hold, men der sker også mærkbar forandring hos de andre undervejs, og det er altid fedt at se at der også er tænkt over netop dét aspekt.

Vi oplever mere af verden her i bog 2, ikke bare i udviklingen af Asgers kræfter som Vogter, men også den verden vi kender med besøg blandt andet i Rio de Janeiros favela. Vi får udforsket nogle af de muligheder (og tilhørende begrænsninger) både Arkivet og Vogternes kræfter har, - og det samme med Horaces evner inden for manipulation af tiden. Det kan noget, at karaktererne selv diskuterer paradokser, muligheder og begrænsninger, og at der ikke er uendelige muligheder for hvad der kan ske.

De Glemte Vogtere vandt - velfortjent - prisen for Årets Fantasy Debut i 2022. Med Tidsdyret beviser Andreas Boeskov, at der faktisk er noget om snakken med serien her. Den har masser af potentiale til at tryllebinde både børn og voksne!


16 juli 2023

*Anmeldereksemplarer* Hr. Hattenheimers eventyrlige rejse og Hr. Hattenheimer og den mystiske melodi

Forfattere: Tina Østergaard Filsø & Tanja Jensen - Forlag: Dreamlitt - Udgivet: 2021 og 2023

Reklame: Bøgerne er modtaget som anmeldereksemplarer. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Bøgerne om Hr. Hattenheimer, - eller Hr. Hat, som han lige så gerne vil kaldes, - er fantasifulde eventyr til børn på cirka 5-8 år, og primært til oplæsning. Der er masser af fine illustrationer at kigge på undervejs som både børn og voksne kan få glæde af undervejs, men i forhold til indholdets primære målgruppe kræver det høje lixtal for langt de flestes vedkommende at en voksen er med inde over, - især i kombinationen med at kapitlerne især i Hr. Hattenheimers eventyrlige rejse godt kan være en smule lange.

Når det så er sagt, så er der stadig noget helt magisk over bøgerne, og også som voksen kan blive svært optaget af konceptet og drømme sig væk i de fine illustrationer alene. Samtidig fungerer det glimrende at bøgerne indledes med en oversigt over nogle af de væsentligste karakterer i den pågældende bog, så man forinden kan nå at snakke om hvem de er, og hvilken rolle vi som læsere forventer at de spiller i historien, - for så senere at kunne samle op på, om vores forventninger holdt stik.

Hr. Hattenheimer er opfinder af natur, og er meget umiddelbar i sin tilgang til det, der møder ham både til daglig og på sine eventyr, hvilket forhåbentlig kan virke både tiltalende og relaterbart for mange børn. Han er hittepåsom og har nogle kreative løsningsforslag på de forskellige udfordringer, hvilket kan være en fornøjelse for læsere i alle aldersgrupper.

Det eventyrlige får lov til at fylde en del, og selvom historierne kører efter meget af det, mange voksne muligvis vil forbinde med fantasyromaner til ældre målgrupper, er tøjlerne mere frie og rammerne brydes gentagne gange undervejs. Det er ikke så firkantet og der er plads til, at der sker nogle lidt pudsige ting undervejs, og at Hr. Hattenheimer kan få lov til at udfolde sig på forskellig vis, - og det er en fornøjelse at se hvilken udvikling det fører med sig, især i Hr. Hattenheimer og den mystiske melodi.

Bøgerne er kapitelbøger, og kan med fordel deles op så man kun tager et enkelt eller nogle få kapitler ad gangen for børnenes koncentrations skyld; for mange vil de cirka 80 sider ganske enkelt blive for uoverskueligt på én gang. Selvom der sker noget hen ad vejen i bøgerne er de dog også sådan indrettet at det aldrig bliver så vildt, at man ikke kan holde pause undervejs.

Gode til en hyggestund, - både til børnenes spirende fantasi og genoplivning af de voksnes fantasi!


10 juli 2023

Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet

 Forfatter: Glenn Bech - Forlag: Gyldendal - Udgivet: 2022

Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet er beskrevet som værende et manifest, - allerede på bogens forside. Og man skal ikke ret langt ind i bogen før dét bliver en realitet.

Det er en bog, der eksperimenterer med udtryksform, - meget ala det, Yahya Hassan skrev i sin tid, men dog på sin helt egen måde. Det er kreativt, anderledes, og en fantastisk måde at bruge sproget på.

Glenn Bech har sin egen måde at formulere sig på, - det er kort og langt hen ad vejen meget præcist, så man næsten ikke kan være i tvivl om, hvem det givne stykke tekst henvender sig til. Det er provokerende og smertefuldt, og sidder man ikke tilbage med én eller anden form for skidt mavefornemmelse, enten på egne eller andres vegne, kan man have gavn af at læse bogen en gang mere.

Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet er helt sin egen. Den har fået en del omtale, både i pressen og i litterære kredse, og selvom jeg ikke altid er lige enig i begejstringen for hypede bøger, forstår jeg det bestemt godt her. For den kan noget. Den sætter tanker i gang, og den efterlader spor hos sin læser.. I hvert fald hvis man læser den ordentligt og giver sig tid til den.



07 juli 2023

Gravsoen, Troldeunge, Lygtemanden

 Forfattere: Nicoline Kjærsgaard Møller, Malene Fabricius Holm, Rikke Havner Alrø
Forlag: Krabat - Udgivet: 2023

Gravsoen, Troldeunge og Lygtemanden er tematisk meget ens og tager alle udgangspunkt i nordiske myter og væsner der hører sig specielt vores del af verden til. De er alle spændende og vanskelige at lægge fra sig.

Generelt er jeg vild med, hvordan de på hver deres måde tænker disse væsner ind i en moderne kontekst, så både Gravsoen, Troldene og Lygtemanden får lov at leve videre i nutidens samfund, i stedet for at det udelukkende er noget, der hører fortiden til. Jovist har disse figurer mange år på bagen efterhånden, men trods videnskabelige forklaringer på mange af de ting, folk har givet væsnerne skylden for gennem tiden kan de stadig være relevante at snakke om i dag, blandt andet takket været den indflydelse de har haft på folks måde at leve på i deres "storhedstid". 

Der er en masse kulturforståelse og historie i arbejdet med myter, både gamle og nye, og hvem er vi i virkeligheden, hvis ikke vi har et minimum af kendskab til vores egen kultur og historie? Selv er jeg i hvert fald dybt fascineret, også selvom disse bøger naturligvis ikke rummer det hele, men kan være med til at vække nysgerrigheden til live - og forhåbentlig være en indgang for både børn og voksne til at lære Danmark og det, der hører sig til, bedre at kende.

Bøgerne er korte og relativt letlæste, og henvender sig primært til et ungt publikum fra 10-11 år og opefter, men kan SAGTENS nydes af et ældre publikum også, - jeg havde i hvert fald selv stor fornøjelse af dem alle.



The wrong bachelor

  Forfatter: Alexandra Moody The Wrong Bachelor  er rom-com i et high school miljø. Skolen arrangerer et reality-dating forløb over nogle ug...