14 september 2023

*Anmeldereksemplar* Academia 3: Forvandlingen

 Forfatter: Line Wenzel - Forlag: Tellerup - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Jeg har tidligere anmeldet de første to bind i serien. Min anmeldelse af bog 1, Den anden komponent, kan læses her. Min anmeldelse af bog 2, Livseliksiren, kan læses her.

Anmeldelsen kan indeholde spoilers for de to foregående bøger.

Med Forvandlingen afsluttes serien Academia. Man skal ikke forvente et stort, vildt klimaks på serien, men til gengæld en virkelig fin afrunding af diverse plottråde fra de to foregående bind, hvor karaktererne tvinges til at tage stilling til hvad der i virkeligheden betyder noget for dem, og hvad de vil på sigt.

Allerede i bog 2, Livseliksiren, sagde Aden om Nya at "Du ser funktion, ikke æstetik" (s. 206), - og blot få sider senere (s. 217) funderer Nya over, om der virkelig er noget, der kunne være vigtigere end sandheden. Nya er vokset op i universitetsverdenen og har en meget sort-hvid verdensopfattelse det meste af serien. Det er en fornøjelse at se hvordan hun gradvist får lov at løsrive sig fra de forventninger især forældrene har til hende, og at hun får lov at blomstre og finde sin egen måde at gøre tingene på. Det er især hendes udvikling, der fremstår afbalanceret og er en fornøjelse at følge.

Også Aden udvikler sig gennem bøgerne, omend ikke helt i så høj grad som Nya gør det. Det er mere subtilt og på et andet plan, hvor han gradvist bliver mere bevidst om egne biases og fordomme over for de, der ikke lige ligner ham, - og selvom det udadtil ikke er så prangende, er det en mindst lige så imponerende udvikling.

Academia serien er fantasy, men meget low key. De magiske elementer fylder naturligvis, men i mindre grad end hvad mange er vant til fra andet fantasy. Og med en verden, der i så høj grad minder om den vi kender, er det fristende at lege med tanken om at serien foregår i en verden parallel med vores egen, et sted hvor magien har fået lov at være til. 

Academia er fantasy, hvor man får lov at nørde med nogle af de tekniske aspekter af magisystemet, og hvordan formalia der kunne ligne noget fra den virkelige verden kan være med til at påvirke og forme måden det bruges på. Det får ikke bare lov at løbe frit og blive brugt efter forgodtbefindende, og der er naturligvis et sæt regler for hvordan man gør tingene, - og så er der naturligvis de, der forsøger at omgå reglerne.

Det har været en fornøjelse at læse med alle tre bøger igennem, og det er bestemt en serie jeg kommer til at genlæse på et tidspunkt.

Academia kan i princippet læses fra 10-12 års alderen, dog med forbehold for at der kan være tekniske detaljer fra universitetsverdenen der kan være lidt svære at sætte sig ind i.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bride

  Forfatter: Ali Hazelwood - Udgivet: 2024 Ali Hazelwood er primært kendt for at skrive romancer, hvor den kvindelige hovedperson har sit da...