29 august 2024

A Dowry of Blood

 Forfatter: S. T. Gibson

Trigger Warnings for bogen: emotional, verbal and physical intimate partner abuse, gaslighting, war, famine, plague, blood, gore, consensual sexual content, sadomasochism, self-harm, body horror, violence, murder, alcohol use, depression, mania

Allerede på omslaget af A Dowry of Blood støder vi på ordene desire - obsession - control, som også er meget kendetegnene for fortællingen.

Hop med ind i en spicy vampyrromance med både poly og bi-repræsentation, skrevet i form af erindringer eller tilsvarende fra hovedpersonen til hendes skaber.

Skabervampyren er ikke omtalt ved navn, men fremstår i fortællingen om ham dominerende og med hang til det sadistiske.

Stilen er bemærkelsesværdigt anderledes end mange andre nyere vampyrromancer - og romancer i det hele taget, så det kræver lidt at vænne sig til måden det hele bliver fortalt på.

Til gengæld drages der paralleller til den oprindelige Dracula fortælling, som også var stykket sammen af dagbogsnotater, avisartikler og lignende. A Dowry of Blood er heldigvis alligevel helt sin egen, trods den åbenlyse inspirationskilde.

Der er fin variation i typen af relationer i løbet af bogen, og det er særligt interessant at følge med i hovedpersonens skift i mindset afhængigt af om der interageres med skaberen, en ligeværdig eller en nyere vampyr; der skabes kløfter og skel mellem aldersgrupper og status internt mellem karaktererne.

Fortællestilen indsnævrer af naturlige årsager den verden vi træder ind i og befinder os i, så man kan godt komme til at savne noget worldbuilding.

Jeg ELSKER at bogen lægger ud med en liste af Trigger Warnings inden bogen rigtigt går i gang, så man som læser har en chance for at mærke efter, hvad og hvor meget man er klar på, - for en bog som den her er bestemt ikke for sarte sjæle. Derfor er bogen også udelukkende (!!!) til 18+ segmentet!


26 august 2024

*Anmeldereksemplar* I den mørke skov - Eventyrsagaerne #1

 Forfatter: Gry Kappel Jensen - Forlag: Turbine - Udgivet: 2024

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Video af bogens fine lak-effekter og sprayed edges findes i bunden af denne side.

I den mørke skov er første bind i Eventyrsagaerne. Vi følger Ava, der er vokset op med søsteren Linn og deres far, men har mistet sin mor. De har ikke meget at gøre med, og en dag følger faderen Ava og Linn ud i skoven og efterlader dem, - og på mystisk vis ender de i en særlig kvindes varetægt.

Det er fra første side spændende at følge med i denne Hans og Grethe inspirerede fortælling, og det er på alle måder én af de bøger, der er uhyggeligt vanskelige at lægge fra sig, når man først er kommet i gang.

Worldbuildingen har stadig lidt åbne ender her og der, hvilket ikke betyder så meget når det er første bind i serien; der er stadig noget at tage fat på i kommende bøger, og det kan også noget at der er u-udforskede hjørner af universet.

Til gengæld hænger plottet virkelig godt sammen, og der er ikke mange fingre at sætte på noget på dén front. Jovist, flere karakterer har deres hemmeligheder, men det fungerer, og man står alligevel tilbage med en følelse af at man kender karaktererne og er blevet lukket ind i deres lille familie - i hvert fald en smule.

Ava er en kompleks, intens og interesant hovedperson med masser af dybde. Hun rummer en masse følelser, der samler sig i en form for vildskab og egensinddighed, der gerne vil ud, og dét er særligt spændende at følge. Både i hendes egen kamp for at tæmme det og lære sig selv bedre at kende, men også i hendes insisteren på at klare sig selv uden autoriteters indblanding, - og den langsomme erkendelse af, at der trods alt er nogen, der måske faktisk vil hende det bedste. Det er en fin balance mellem at stole på sin mavefornemmelse og at turde tro på det bedste i andre.

I den mørke skov er klart en helt fantastisk læseoplevelse, som man ikke må snyde sig selv for. Den rammer bredt, og kan anbefales fra cirka 11-12 år og opefter.







23 august 2024

Falkeridder - Sne og gløder

 Forfatter: Naja Vaaben - Forlag: Straarup & Co. - Udgivet: 2023

Falkeridder - Sne og gløder er første bind i en fantasy-serie, og bærer naturligvis præg af, at der arbejdes på en efterfølger. Der er mange ubesvarede spørgsmål og åbne plottråde, - nøjagtigt som man må forvente det af en 1'er.

Fortællingen er bundet op over en klassisk måde at fortælle (måske især fantasy) til børn og unge. Det handler om unge mennesker, der bliver sendt på en kostskole for at uddanne sig, og selvom det for mange er drømmen at være netop her, er det ikke så nemt at gennemføre som først antaget, og der er mange farer, der lurer.

Med dé briller på er historien rimeligt gennemsnitlig, tangerende til den gode side; og det er især en ganske udmærket worldbuilding der taler i historiens favør. Den ligger i et spændingsfelt, hvor den, meget afhængigt af den enkelte læser, enten vil fremstå brilliant eller som noget, der falder ind i mængden. Og den slags historier skal der også være plads til!

Falkeridder - Sne og gløder er en solid etter, og det bliver spændende at se, hvilken retning fortællingen tager i resten af serien.


19 august 2024

*Anmeldereksemplar* Isas Skygge - Xanas bog 3

 Forfatter: Søren Juhler - Udgivet: 2023 - Forlag: Byens forlag

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Jeg har tidligere anmeldt de foregående to bind i serien, Tidens fange og Molks Hævn. Anmeldelsen kan læses her.

Isas skygge afslutter serien om Xanas bog, - og hvilket eventyr, det har været!

Gennem alle tre bøger (Tidens fange, Molks Hævn og Isas Skygge) er tempoet højt og der er meget på spil, - så man skal holde tungen lige i munden fra første til sidste side for at kunne følge med.

Det er dog heldigvis som udgangspunkt gennemsyret af at det er den samme lille gruppe karakterer, vi følger, og at de problematikker de støder på gentager sig. Hvor nogle tager på tidsrejse for at få styr på sagerne, forsøger de resterende at holde styr på hvor de befinder sig på Danmarkskortet og holde rede på det hele.

For den voksne læser kan serien virke meget umiddelbar og en anelse tilfældig i sin opbygning, hvilket for nogen kan trække ned i den samlede læseoplevelse. Det er en stil og en måde at udtrykke sig på, og da det alligevel er konsekvent og handlingen skrider stødt og roligt frem ad alligevle må man formode at den primære målgruppe, - børn fra cirka 5.-6. klasse og opefter, - måske ikke vil studse så meget over det.

Med tidsrejser kan worldbuilding og plot hurtigt blive en smule forvirrende og indviklet, for hvordan bliver de forskellige dilemmaer omkring det løst, og er der styr på hvilke fælder man kan falde i undervejs? Xanas bog er ikke helt fejlfri på den konto, men de udfordringer serien har er løst så tilpas tilfredsstillende at det ikke er super vigtigt for indtrykket af serien, med mindre man går meget op i den slags detaljer.

Samlet set er Xanas bog en ret god læseoplevelse for de, der søger fart og tempo over fortællingen, og primært til 5. til 8. klassetrin, - og nødigt meget lavere, selvom læseniveauet måske er til det, da de unge mennesker i bogen så småt er begyndt at snakke om øl og fester.

Isas skygge får samlet de fleste løse plottråde sammen og bundet en fin knude på det hele, og serien er derfor en okay, over middel læseoplevelse, som jeg bestemt har været tilfreds med at følge - også selvom jeg fumlede lidt med at finde rundt i det hele i starten.


08 august 2024

Løgneren

 Forfatter: Kristoffer J. Andersen

Kender du det der med, at man egentlig bare gerne vil passe ind, - men at det er svært, på grund af omstændigheder man ikke helt kan styre? Og så kan det virke lettere at fortælle en uskyldig, hvid løgn for at virke sejere end man egentlig er - og på den måde måske få flere venner?

Det gør hovedpersonen i fortællingen her. Problemet er, at hvide løgne ikke bare er hvide løgne. For pludselig bliver alt, hvad han siger, til sandhed, - og så bryder kaos naturligvis løs. Men hvordan optrævler man alle løgnene? Og hvem er vores hovedperson egentlig bag sit skjold af hvide løgne?

Løgneren ramte mig ærligt dybere end jeg havde regnet med. Fortællignen i sig selv er sjov, underholdende og actionpakket. Samtidig tager den nogle problemstillinger op, som for mange på mellemtrinnet kan være relaterbare, hvorfor den hér må finde flest af sine læsere.

Men voksne har også været børn engang, og har alle skullet finde sig selv på et tidspunkt. De fleste kan derfor sandsynligvis nikke genkendende til mange af problematikkerne i bogen, - også selvom ordforrådet blandt de unge har ændret sig en smule.

Derfor er Løgneren bestemt læseværdig, - for både børn på mellemtrinnet og deres voksne. Både for den personlige læseoplevelse og for samtalen om bogen.


03 august 2024

*Anmeldereksemplar* Istårnet & De syv lys #1

 Forfatter: J. Harris Hatt - Forlag: WG Press - Udgivet: 2024

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Istårnet er første bind i trilogien om Istårnet og de syv lys - og den er flot sat op. Bogen er lækkkert pakket ind med både landkort forrest og bykort og persongalleri bagerst i bogen, og det er virkelig en fornøjelse at kunne bruge det til at orientere sig i undervejs. Der er nemlig meget at holde styr på undervejs.

Når de første kapitler er læst, ledes tankerne hurtigt hen på noget, der ligner A Song of Ice and Fire-serien (også bedre kendt som Game of Thrones). Der er en del synsvinkler at veksle i mellem, det er high fantasy, der er tydeligvis flere der gerne vil sidde på magten i området, og handlingen kan til tider blive en anelse voldsom, - hvorfor bogen bestemt også er til VOKSNE.

Det kan være vanskeligt at undgå associationer til andre fantasy-universer, og fordi Istårnet heldigvis relativt hurtigt bliver mere selvstændiggjort er det dog ikke noget der påvirker den samlede læseoplevelse.

Istårnet er en interessant og spændende start på serien, og med de mange synsvinkler og karakterer er der også lagt op til at det samme kan gøre sig gældende for de næste bind i serien.

Det eneste jeg for alvor savner af bogen her er en mere tydeligt defineret religion. Der dukker sporadisk lidt op om en Gud i løbet af bogen, men det er svært at regne ud hvad det er for en rolle den spiller i samfundet, og hvad den er funderet på. Især fordi det er nemt at gå ud fra at den trods alt har NOGEN betydning for befolkningen og ikke bare er ligegyldig eller at folk primært er traditions-religiøse, nu der trods alt refereres til den.

Overordnet er her dog tale om en velafrundet læseoplevelse, og der er lagt op til en serie med masser af potentiale. Jeg glæder mig i hvert fald til at læse videre!


Aldrig for evigt

  Forfatter: K. L. Berger - Udgivet: 2024 - Forlag: HiReader Det har været en spændende proces at følge lidt med bag kulisserne under tilbli...