25 april 2024

Bride

 Forfatter: Ali Hazelwood - Udgivet: 2024

Ali Hazelwood er primært kendt for at skrive romancer, hvor den kvindelige hovedperson har sit daglige virke inden for noget med matematik eller videnskab, - og dét er Ali Hazelwood god til. Bride er den første af forfatterens romaner, der er fantasy-baseret og ikke foregår i den verden vi kender, men det virker altså også.

Hazelwoods romaner er på ingen måde stor litteratur. Det er dog stadig fængende og fængslende på sin egen måde, og romanerne er vanskelige at slippe igen; lige som en god romance skal være. 

Man kan hurtigt ende med øjnene klistret til siderne og fundere over hvad det næste bliver, og hvilken retning historien nu tager. Selvom de har en tendens til at blive en anelse forudsigelige og man derfor nemt kan regne ud hvordan de ender til sidst er det alligevel spændende at gætte med på, hvilke drejninger og twists bogen tager undervejs.

Bride er på ingen måde et mustread, heller ikke for vante romantasy-læsere. Men den er alligevel charmerende på sin egen måde, og kan bestemt bidrage med noget interessant og anderledes, også for dem der har læst meget i genren i forvejen.

Skal noget trække særligt ned virker hele idéen om at have en Alpha inden for varulve-pak efterhånden en smule forældet og outdatet, og derfor lige rigeligt cliché. Personligt er det i hvert fald noget, jeg stejler en smule over når jeg ser det brugt; men kan man se bort fra det, kan resten af bogen stadig noget.

19 april 2024

Når vinden hvisker mit navn - Azrone #2

 Forfatter: Simon Zander - Forlag: HiReader - Udgivet: 2024

Når vinden hvisker mit navn er bog 2 i serien Azrone. Min anmeldelse af bog 1, Inden det blå ly falmer, kan læses her.

I første omgang var jeg egentlig helt afslappet om at slippe Azrone efter Inden det blå lys falmer sluttede. Den er afrundet på en virkelig fin og elegant måde, og selvom man sagtens kunne drømme videre i universet, var der egentlig også bundet en fin sløjfe på dén del af handlingen. Troede jeg.

Så udkom Når vinden hvisker mit navn, hvor fokus er rykket videre til London, som vi allerede kender lidt til fra Inden det blå lys falmer, og Ames, der er ny i blåkraften. Både de og læserne har egentlig indtryk af at truslerne er væk og der ikke er så meget mere at lave for blåkræfterne og organisationen, der er bygget op om dem, - men det er selvfølgelig ikke sandt.

Der er flere trusler på vej, og det store spørgsmål er så hvor truslen kommer fra. Hvem står bag, og hvorfor gør de det? Hvad er det, der bliver dækket over, og som befolkningen ikke kender til Spørgsmål er der nok af, og mange bliver besvaret, - og ender selvfølgelig alligevel med en håndfuld nye, ubesvarede spørgsmål når sidste side er vendt. For hvad handlede dén slutning lige om?

Der er fart over feltet, og det er super intenst. Det gør en masse, også for forståelsen af den første bog, at vi denne gang får fortællingen fortalt fra mere end én synsvinkel. Tildels har London og Ames hver meget forskellige roller at spille efterhånden som deres udfordringer udspilles, men deres måde at tænke dem på er også unikke for hver af dem, i kraft af hvad de hver har stået over for før vi møder dem.

Simon Zander har leveret endnu end pageturner, - og denne gang er det uhyre vanskeligt bare at lade universet ligge. Jeg vil have mer', og med den cliffhanger bogen her ender på, kan det næsten ikke gå hurtigt nok!


10 april 2024

For i dag er jeg uden dig

 Forfatter: Josephine N. B. Valentin - Forlag: HiReader - Udgivet 2024

For i dag er jeg uden dig er Josephine Valentins debutroman, - og den står virkelig stærkt!

Vi følger Rina, der altid har stået i skyggen af sin søster, som spiller violin og er god i skolen. Rina er god til så meget andet, men det bliver hverken set eller anerkendt i hjemmet, og det går ud over selvværdet.

Rinas kamp og indre følelsesliv er udførligt beskrevet, og man kan nærmest kun bevæges af hendes op- og nedture, - det er vanskeligt ikke at blive påvirket undervejs. Rina er udsat, og det på ingen måde nemt at være hende, især fordi hun føler sig meget alene i sin kamp, og ikke for alvor har nogen hun kan diskutere det med.

Sproget blomstrer og vækker for alvor karaktererne til live undervejs, og selvom man som læser naturligvis let bliver knyttet til Rina, står de andre karakterer også tydeligt og bliver for fleres vedkommende nogen man sagtens kan sympatisere med.

Rinas stemme står klart og tydeligt, og selvom hun i kraft af at være teenager kan være ret meget i sine følelsers vold, er der ikke en finger at sætte på hvorfor hun bliver så frustreret eller føler sig ved siden af. I hendes sted ville det nærmere være mærkeligt at der ikke kom nogen reaktion.

For i dag er jeg uden dig er en roman til alle de, der på et tidspunkt har følt sig ved siden af, misforstået og i vejen, - uanset socioøkonomisk baggrund. Det er bogen til de, der føler sig overset, og har en fornemmelse af at der ikke rigtigt er nogen der lytter. For den sidder lige i skabet, dér hvor det gør en smule ondt. Forhåbentlig kan lidt flere få oplevelsen af at føle sig set!



04 april 2024

Et juleeventyr

Forfatter:  Charles Dickens - Genfortalt af: Erlend Loe - Illustreret af: Lisa Aisato

Oversætter: Per Straarup Søndergaard - Dansk forlag: Straarup & co. - Udgivet: 2023

Et juleeventyr er velsagtens en klassiker som de fleste nok har mødt i én eller anden form, hvad enten det er som bog eller litteratur. Den har en del år på bagen, hvorfor sproget i de ældre udgaver af fortællingen for mange også vil forekomme svært og nærmest utilgængeligt.

Det har Erlend Loe heldigvis knoklet hårdt for at lave om på i den her udgave, der opdaterer det sproglige uden at afvige fra handlingen. Med dén her udgave får man derfor fortællingen præsenteret i en version, der er til at forstå, uden at der er gået på kompromis med stil eller form.

Samtidig er Lisa Aisatos illustrationer et fabelagtigt supplement til fortællingen. De er flotte og gennemarbejdet, og matcher fortællingen virkelig godt. De er farverige og vilde hvor det passer, og tilpas afdæmpede hvor det er nødvendigt. Også her har man gået langt for at tilpasse sig den oprindelige fortælling, og det er næsten det værd at have bogen stående alene for at bladre gennem illustrationerne.

Kombinationen af Erlend Loes gendigtning og Lisa Aisatos illustrationer gør det hele magisk og ekstra særligt, og gør det her til en bog man sagtens kan have liggende fremme hele året. "Et juleeventyr" er nemlig ikke KUN aktuelt til jul, - men har noget at sige uanset årstid og modtager.

02 april 2024

Forbandet magi

 Forfatter: E. K. B. Hovedskou - Forlag: Silhuet - Udgivet: 2023

Forbandet magi er en hæsblæsende low-fantasy roman. Vi følger en ikke-magiker, der ved et uheld får fat i en magisk halskæde og derved bliver forbandet, hvorefter hun bliver hvirvlet ind i ikke blot dramaet om at slippe af med halskæden, men også et større magtspil og en masse drama.

Det er spændende og intenst, og tempoet er højt fra start til slut. Det er actionpræget nok til at kunne holde læseren fanget, selv hvis man er nybegynder i fantasy-genren, og romanen kan derfor være en fin intro til genren.

Trods bogens relativt korte omfang (i betragtning af at det er fantasy) når den rimeligt omkring worldbuilding og hvad universet kan for de, der har med magien at gøre til hverdag. Det er naturligvis ikke voldsomt dybdegående, men nok til at man får en fornemmelse af hvad der er af muligheder, og der er også gjort overvejelser over hvorfor ikke-magikere ikke har kendskab til den magiske del af universet.

Jeg savner til gengæld en smule dybde i enkelte af karaktererne og der er detaljer, jeg gerne så udfoldet endnu mere, - blandt andet i forhold til hvorfor den baby, vi introduceres for undervejs ikke har noget navn, og mere om hvordan hovedpersonen i praksis tjener til dagen og vejen. Det er detaljer, som ikke har massiv betydning for det større plot i bogen, men nok til at det kan forstyrre læsningen en smule, hvis læseren går op i dén slags detaljer.

Overordnet set er der dog tale om en solid, velfunderet læseoplevelse, der sagtens kan gøre et fint indtryk hos læseren.

27 marts 2024

Dracula genfortalt

 Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen - Forlag: Politikens Forlag - Udgivet: 2023

Dracula genfortalt er nu den tredje klassiker i serien af genfortælinger fra Kenneth Bøgh Andersen, der tidligere også har kastet sig over både Frankenstein og Jekyll & Hyde, - og hvilken fornøjelse det har været i alle tre tilfælde!

Klassikerne tåler naturligvis stadig at blive læst i derers oprindelige form - deraf deres status som klassikere. Men Kenneth Bøgh Andersens bearbejdning kan alligevel noget særligt og bringer for alvor historierne med ind i nyere tid. 

Der er arbejdet både med det sproglige, med udformning, med plothuller og skiftevis afkortelse og forlængelse af passager hvor det forekom nødvendigt - og det løfter virkelig fortællingen og bidrager med et friskt pust, som, afhængigt af læserens perspektiv, sagtens kan forekomme tiltrængt.

Forskellige læsere har forskellig smag, men selvom man i forvejen læser en del fantasy og måske derfor har overvejet at kaste sig over en klassiker som Dracula, kan den i sin originale indpakning godt virke ufremkommelig, hvis man ikke er vant til at læse romaner fra den periode. Det er netop her, Kenneth Bøgh Andersens genfortællinger kan noget helt særligt. Selvom de er bearbejdet og derfor ikke afspejler de oprindelige fortællinger en til en, får man alligevel serveret essensen af fortællingerne, med fornemmelsen for hvad fortællingerne kan og hvilken forskel de har gjort for moderne litteratur.

Keneth Bøgh Andersen har formået at trylle historien om Dracula mere spiselig, samtidig med at kernen er bibeholdt. Det fungerer glimrende, og det er en magisk oplevelse at dykke ned i universet, - uanset om man har læst Dracula før, eller om dette er læserens første møde. 

18 marts 2024

Når sandheden svigter

 Forfattere: Nicole Boyle Rødtnes og Salina Schjødt Larsen - Forlag: Alvilda - Udgivet: 2023

Når sandheden svigter handler om konspirationsteorier. Tre efterskolekammerater laver et skoleprojekt om, hvor let det kan være at få folk til at hoppe på den slags i håb om en god karakter, - men pludselig stikker det helt af, og det viser sig større end nogen af dem var forberedt på inden de gik i gang.

Det her er en af de fortællinger der rammer dybt og virkelig kan sætte spor hos sin læser.

Plottet er velgennemtænkt, og trækker blandt andet på konspirationsteorier fra den virkelige verden, som vi også bliver præsenteret for eksempler på undervejs i romanen.

Samtidig er karaktererne dybe og ægte, og med deres forskelligheder rammer de ungdomsårgangene tilpas bredt til, at flere vil kunne spejle sig i deres refleksioner og tankemønstre. De er UNGE, med stort U, og alt hvad der hører til af frustrationer og bekymringer, både hvad angår forældre, kammerater, kærester, søskende og skole.

Romanen har en tilpas længde til at være overskuelig som både selvlæsning og værklæsning i skole-regi, og samtidig kunne nå rimeligt i dybden med både plot og karakterer. Selvfølgelig kan man nok altid ønske sig endnu mere, - men her er det rundet på en elegant måde, hvor det virker tilfredsstillende for læseren, og der stadig er mulighed for at sætte tanker i gang hos læseren.

Når sandheden svigter er skrevet af Nicole Boyle Rødtnes og Salina Schjødt Larsen, der begge efterhånden har skrevet en del bøger, - og som generelt leverer litteratur på et rigtig højt niveau. Den her er ingen undtagelse, og har potentiale til at få både de unge i den primære målgruppe OG deres dansklærere til at klappe begejstret i hænderne.

Derfor har Når sandheden svigter også mine varmeste anbefalinger.

14 februar 2024

The Woman In Me

Forfatter: Britney Spears

Britney Spears var - og er - for mange et kæmpe ikon, der var nærmest umulig at komme udenom i løbet af særligt 00'erne. Hendes fortælling er dog på ingen måde rosenrød, hvilket bogen her er vidnesbyrd på.

Det er Britneys historie, fortalt med henders egne ord. Selvfølgelig er den ensidig og bærer præg af at vi her kun har den ene side af historien, men det er stadig vanskeligt ikke at krumme tæer undervejs ved tanken om nogle af de grumme tung, Britney er blevet udsat for gennem årene.

Det er nemt at frustreres på Britneys vegne, og i betragtning af at medierne så oftte gennem årene har været hurtige til at dømme uden hendes eget perspektiv på sagen, har bogen bestemt sin ret. Den er med til at nuancere den fortælling der har været omkring Britney, og kan forhåbentlig bidrage til at læsere bliver mere kritiske overfor hvorvidt mediernes dækning af en sag altid beskriver den fulde sandhed - eller kun den del, der sælger.

Skrivestilen og sproget er på ingen måde prangende, men fortællingen er alligevel interessant og tankevækkende, og bestemt læsningen værd, hvis man har fulgt en smule af Britneys liv fra sidelinjen i løbet af årene.


10 februar 2024

Syv m2 med lås - Afdeling Q #10

 Forfatter: Jussi Adler-Olsen - Forlag: Politikens forlag - Udgivet: 2023

Syv m2 med lås er bind 10 i serien om Afdeling Q, og dermed sidste del af fortællingen om Carl Mørck og hans folk. Den skiller sig dog også en del ud fra tidligere bind i serien i sin opbygning, hvor det nu ikke længere er Afdeling Q, der jager andre, - det er Mørck, der er den jagede, der må frygte for sit liv og sin frihed, mens de andre febrilsk prøver at hjælpe ham.

Intensiteten holder ved, og det er stadig enormt spændende at læse med. Man må imponeres over at det efter så mange bind i seien stadig kan lade sig gøre at fastholde læserne på denne måde, hvor det hurtigt bliver enormt vanskeligt at lægge bøgerne fra sig, når man først er kommet i gang.

Sprog, skrivestil, plot og karakterudvikling sidder (som efterhånden vanlig stil fra Jussi Adler Olsen) lige i skabet, og det kan virke helt sørgmodigt at måtte tage afsked med universet.. Men så er det jo godt der altid er mulighed for at genlæse serien med friske øjne og nye perspektiver.

Afdeling Q serien har været en sand fornøjelse at følge gennem årene. Hvilken rejse! Samtidug er det en ganske udmærket introduktion til krimigenren for os, der ellers ikke kommer i de kredse i det daglige. Derfor er det også en serie der får de varmeste anbefalinger herfra!

17 januar 2024

Milo & Molly er ikke kærester

 Forfatter: Tone Ottilie - Forlag: Politikens Forlag - Udgivet: 2023

Molly er 16 år gammel og vender hjem til Danmark efter at have boet i udlandet et år med sin familie. Men meget er sket på dét år; hendes bedste ven er sprunget ud som nonbinær (hvilket Molly først får at vide, da hun kommer til Danmark igen), og Mollys mors mand er forelsket i en anden (men Mollys mor tror stadig fuldt og fast på de kan få det til at fungere). Efter sommerferien starter Molly i gymnasiet, hvilket efterhånden er endnu en stor omvæltning, der truer med at vælte læsset for Molly, - men hendes bekymringer slutter naturligvis ikke her.

Milo & Molly er ikke kærester er først og fremmest en fortælling om identitet, med særligt fokus på den udvikling de fleste gennemgår i teenageårene for at lære sig selv bedre at kende. Det veksler mellem det bitre og det sukkersøde, og det kan til tider være voldsomt følelsesladet og meget frustrerende. Det er på ingen måde nemme år at gå i gennem, og nogen har mere at se til end andre.

Fortællingen er en indgang til ungdomstilværelsen, der på én gang virker bekendt og i sin opsætning læner sig op ad velkendte strukturer, og på samme tid er den anderledes, forfriskende og helt sin egen. Milo & Molly lever deres eget liv, og naturligvis er de teenagere som man kender dem fra andre ungdomsromaner, men de formår også at skille sig ud og gøre sig bemærket.

Samtidig er det skønt! at se hvor naturligt bogen vender queer identiteter og at der på ingen måde stilles spørgsmålstegn ved det. Trods kriser og omvæltninger får Milo & Molly trods alt lov til bare at være dem selv, finde ud af hvilken hylde de hører til på i tilværelsen.

Milo & Molly er ikke kærester er til både de unge, der selv går igennem en fase af frustrationer og afmagt, men også til de voksne omkring dem, der savner indblik i hvad der monstro går gennem hovedet på de unge mennesker undervejs. Den er stærk, og den gør indtryk, - og så er det vanskeligt ikke selv at blive revet en smule med undervejs.

Bride

  Forfatter: Ali Hazelwood - Udgivet: 2024 Ali Hazelwood er primært kendt for at skrive romancer, hvor den kvindelige hovedperson har sit da...