29 april 2024

Sanjategnet

 Forfatter: Majbrit Ravnholt Cramer - Forlag: Facet - Udgivet: 2024

Sanjategnet er en standalone bog, der blander fantasy med krimi. I en verden der ligner vores egen findes der individer, der ikke kan dø rigtigt. De dør, bliver begravet, - og pludselig efter en rum tid opstår de igen der hvor de er født. Ind til de så ikke gør. De, der dør med et bestemt tegn ved sig, genoplives ikke, - men hvorfor? Og hvem står bag?

Romanen blander magi, tidsrejser og portaler i en grad, hvor man skal holde tungen lige i munden for at kunne følge med i, hvad der er hoved og hale på det hele. Hvem er hvem, - og hvem kan vi stole på? Hvor, og ikke mindst hvornår er vi? Det er komplekst og kan være vanskeligt at holde redde i, især hvis man er ny i genren, - så Sanjategnet er på alle måder til læseren, der er hjemmevant i tidsrejser og portalfantasy.

Det er en spændende fortælling, som sagtens kunne være udfoldet endnu mere, måske over to romaner. Vi kender vores verden, men det er begrænset hvor godt vi lærer paralleluniverserne at kende, og det er egentlig en smule synd, for de lyder spændende, - og de kunne så med fordel tilføre endnu mere dybde til de karakterer, der stammer herfra.

Samtidig kunne jeg godt savne endnu mere om, hvad det vil sige at høre til de, der i praksis er udødelige i vores verden. Hvordan er det opstået? Hvilke udfordringer møder de på daglig basis? Hvor mange er der af dem? Og hvad skal der blive af deres art i vores verden efter romanen her?

Der er stadig mange usikkerheder og meget overladt til fantasien, selv efter sidste side er vendt. Det skal dog ikke afskrække potentielle læsere, for her ER altså tale om en pageturner, der er gribende og vanskelig at lægge fra sig! Anbefales til de, der i forvejen holder af tidsrejser og genre-mashups.


25 april 2024

Bride

 Forfatter: Ali Hazelwood - Udgivet: 2024

Ali Hazelwood er primært kendt for at skrive romancer, hvor den kvindelige hovedperson har sit daglige virke inden for noget med matematik eller videnskab, - og dét er Ali Hazelwood god til. Bride er den første af forfatterens romaner, der er fantasy-baseret og ikke foregår i den verden vi kender, men det virker altså også.

Hazelwoods romaner er på ingen måde stor litteratur. Det er dog stadig fængende og fængslende på sin egen måde, og romanerne er vanskelige at slippe igen; lige som en god romance skal være. 

Man kan hurtigt ende med øjnene klistret til siderne og fundere over hvad det næste bliver, og hvilken retning historien nu tager. Selvom de har en tendens til at blive en anelse forudsigelige og man derfor nemt kan regne ud hvordan de ender til sidst er det alligevel spændende at gætte med på, hvilke drejninger og twists bogen tager undervejs.

Bride er på ingen måde et mustread, heller ikke for vante romantasy-læsere. Men den er alligevel charmerende på sin egen måde, og kan bestemt bidrage med noget interessant og anderledes, også for dem der har læst meget i genren i forvejen.

Skal noget trække særligt ned virker hele idéen om at have en Alpha inden for varulve-pak efterhånden en smule forældet og outdatet, og derfor lige rigeligt cliché. Personligt er det i hvert fald noget, jeg stejler en smule over når jeg ser det brugt; men kan man se bort fra det, kan resten af bogen stadig noget.

19 april 2024

Når vinden hvisker mit navn - Azrone #2

 Forfatter: Simon Zander - Forlag: HiReader - Udgivet: 2024

Når vinden hvisker mit navn er bog 2 i serien Azrone. Min anmeldelse af bog 1, Inden det blå ly falmer, kan læses her.

I første omgang var jeg egentlig helt afslappet om at slippe Azrone efter Inden det blå lys falmer sluttede. Den er afrundet på en virkelig fin og elegant måde, og selvom man sagtens kunne drømme videre i universet, var der egentlig også bundet en fin sløjfe på dén del af handlingen. Troede jeg.

Så udkom Når vinden hvisker mit navn, hvor fokus er rykket videre til London, som vi allerede kender lidt til fra Inden det blå lys falmer, og Ames, der er ny i blåkraften. Både de og læserne har egentlig indtryk af at truslerne er væk og der ikke er så meget mere at lave for blåkræfterne og organisationen, der er bygget op om dem, - men det er selvfølgelig ikke sandt.

Der er flere trusler på vej, og det store spørgsmål er så hvor truslen kommer fra. Hvem står bag, og hvorfor gør de det? Hvad er det, der bliver dækket over, og som befolkningen ikke kender til Spørgsmål er der nok af, og mange bliver besvaret, - og ender selvfølgelig alligevel med en håndfuld nye, ubesvarede spørgsmål når sidste side er vendt. For hvad handlede dén slutning lige om?

Der er fart over feltet, og det er super intenst. Det gør en masse, også for forståelsen af den første bog, at vi denne gang får fortællingen fortalt fra mere end én synsvinkel. Tildels har London og Ames hver meget forskellige roller at spille efterhånden som deres udfordringer udspilles, men deres måde at tænke dem på er også unikke for hver af dem, i kraft af hvad de hver har stået over for før vi møder dem.

Simon Zander har leveret endnu end pageturner, - og denne gang er det uhyre vanskeligt bare at lade universet ligge. Jeg vil have mer', og med den cliffhanger bogen her ender på, kan det næsten ikke gå hurtigt nok!


10 april 2024

For i dag er jeg uden dig

 Forfatter: Josephine N. B. Valentin - Forlag: HiReader - Udgivet 2024

For i dag er jeg uden dig er Josephine Valentins debutroman, - og den står virkelig stærkt!

Vi følger Rina, der altid har stået i skyggen af sin søster, som spiller violin og er god i skolen. Rina er god til så meget andet, men det bliver hverken set eller anerkendt i hjemmet, og det går ud over selvværdet.

Rinas kamp og indre følelsesliv er udførligt beskrevet, og man kan nærmest kun bevæges af hendes op- og nedture, - det er vanskeligt ikke at blive påvirket undervejs. Rina er udsat, og det på ingen måde nemt at være hende, især fordi hun føler sig meget alene i sin kamp, og ikke for alvor har nogen hun kan diskutere det med.

Sproget blomstrer og vækker for alvor karaktererne til live undervejs, og selvom man som læser naturligvis let bliver knyttet til Rina, står de andre karakterer også tydeligt og bliver for fleres vedkommende nogen man sagtens kan sympatisere med.

Rinas stemme står klart og tydeligt, og selvom hun i kraft af at være teenager kan være ret meget i sine følelsers vold, er der ikke en finger at sætte på hvorfor hun bliver så frustreret eller føler sig ved siden af. I hendes sted ville det nærmere være mærkeligt at der ikke kom nogen reaktion.

For i dag er jeg uden dig er en roman til alle de, der på et tidspunkt har følt sig ved siden af, misforstået og i vejen, - uanset socioøkonomisk baggrund. Det er bogen til de, der føler sig overset, og har en fornemmelse af at der ikke rigtigt er nogen der lytter. For den sidder lige i skabet, dér hvor det gør en smule ondt. Forhåbentlig kan lidt flere få oplevelsen af at føle sig set!



04 april 2024

Et juleeventyr

Forfatter:  Charles Dickens - Genfortalt af: Erlend Loe - Illustreret af: Lisa Aisato

Oversætter: Per Straarup Søndergaard - Dansk forlag: Straarup & co. - Udgivet: 2023

Et juleeventyr er velsagtens en klassiker som de fleste nok har mødt i én eller anden form, hvad enten det er som bog eller litteratur. Den har en del år på bagen, hvorfor sproget i de ældre udgaver af fortællingen for mange også vil forekomme svært og nærmest utilgængeligt.

Det har Erlend Loe heldigvis knoklet hårdt for at lave om på i den her udgave, der opdaterer det sproglige uden at afvige fra handlingen. Med dén her udgave får man derfor fortællingen præsenteret i en version, der er til at forstå, uden at der er gået på kompromis med stil eller form.

Samtidig er Lisa Aisatos illustrationer et fabelagtigt supplement til fortællingen. De er flotte og gennemarbejdet, og matcher fortællingen virkelig godt. De er farverige og vilde hvor det passer, og tilpas afdæmpede hvor det er nødvendigt. Også her har man gået langt for at tilpasse sig den oprindelige fortælling, og det er næsten det værd at have bogen stående alene for at bladre gennem illustrationerne.

Kombinationen af Erlend Loes gendigtning og Lisa Aisatos illustrationer gør det hele magisk og ekstra særligt, og gør det her til en bog man sagtens kan have liggende fremme hele året. "Et juleeventyr" er nemlig ikke KUN aktuelt til jul, - men har noget at sige uanset årstid og modtager.

02 april 2024

Forbandet magi

 Forfatter: E. K. B. Hovedskou - Forlag: Silhuet - Udgivet: 2023

Forbandet magi er en hæsblæsende low-fantasy roman. Vi følger en ikke-magiker, der ved et uheld får fat i en magisk halskæde og derved bliver forbandet, hvorefter hun bliver hvirvlet ind i ikke blot dramaet om at slippe af med halskæden, men også et større magtspil og en masse drama.

Det er spændende og intenst, og tempoet er højt fra start til slut. Det er actionpræget nok til at kunne holde læseren fanget, selv hvis man er nybegynder i fantasy-genren, og romanen kan derfor være en fin intro til genren.

Trods bogens relativt korte omfang (i betragtning af at det er fantasy) når den rimeligt omkring worldbuilding og hvad universet kan for de, der har med magien at gøre til hverdag. Det er naturligvis ikke voldsomt dybdegående, men nok til at man får en fornemmelse af hvad der er af muligheder, og der er også gjort overvejelser over hvorfor ikke-magikere ikke har kendskab til den magiske del af universet.

Jeg savner til gengæld en smule dybde i enkelte af karaktererne og der er detaljer, jeg gerne så udfoldet endnu mere, - blandt andet i forhold til hvorfor den baby, vi introduceres for undervejs ikke har noget navn, og mere om hvordan hovedpersonen i praksis tjener til dagen og vejen. Det er detaljer, som ikke har massiv betydning for det større plot i bogen, men nok til at det kan forstyrre læsningen en smule, hvis læseren går op i dén slags detaljer.

Overordnet set er der dog tale om en solid, velfunderet læseoplevelse, der sagtens kan gøre et fint indtryk hos læseren.

Sanjategnet

  Forfatter: Majbrit Ravnholt Cramer - Forlag: Facet - Udgivet: 2024 Sanjategnet  er en standalone bog, der blander fantasy med krimi. I en ...