29 december 2023

*Anmeldereksemplar* Drømmen om frihed (Lige under overfladen, #18)

 Forfattere: Richard Ipsen, Karen Skovmand, Irene Scharbau, Jasmin Hansen, Katrine Williams, Lars Behn, Helene Toksværd, Trine Jakoben, Mia Lena Engebretsen, Flemming Johansen, Kenneth Krabat, chatbotten Kathryn Peterson, Glen Stihmøe, Torben Magnild Husum, Emilie Søndergaard, Henrik Neergaard, Tobias Backman, Mette Lindstrøm, Cecilie Buur Larsen, Daniel Norén Tegner, Thomas Nis Westergaard, Jakob Alexander Brahm, Mikala Rosenkilde, Maria Aagaard, Dmitri Burdykin, Jakob Emiliussen

Udgivet: 2023 - Forlag: Science Fiction Cirklen

Antologien Lige under overfladen udkommer her i bind 18 under overskriften Drømmen om frihed. Her er tale om et bredt udvalg af noveller, der alle skriver sig ind i science fiction genren, men på meget forskellige måder. Der spændes bredt i tematikkerne, og der skal ind i mellem ledes en smule efter fællestræk, selvom der dog i vid udstrækning er gjort et forsøg på at nærme sig noget, der ligner en debat om hvad frihed er for en størrelse. Men frihed for og fra hvad - og for hvem?

Hver især er novellerne, som det hører sig science fiction genren til, en kommentar til samtiden, til politik, til virksomheder og til det enkelte menneske. Der stilles spørgsmål ved alt fra graviditet, retten til egen krop, vores måde at tænke på, det vi spiser og til måden vi behandler både naturen, dyrene og hinanden på.

Det er langt hen ad vejen provokerende læsning, som det også bør være, og skulle meget gerne sætte tanker i gang hos den enkelte læser. Intet samfund og intet menneske er perfekt, og vi kan altid blive bedre - både i måden vi behandler os selv på, men i særdeleshed også i måden vi behandler hinanden på, især når det gælder samfundets udsatte grupper.

Mange af de scenarier der arbejdes med i novellerne virker kørt ud på en spids, og er ekstreme billeder på nogle af de ting, der i forvejen diskuteres rundt omkring. Spørgsmålet er, om de går for langt, og hvor langt den enkelte ting egentlig bør trækkes ud før nogen griber ind. Hvor galt skal det have lov at gå, før der er brug for forandring?

Der er ikke nogle enkle eller klare svar på de spørgsmål, der bliver stillet, hvis der i det hele taget findes et svar på nogle af dem. Det er op til dig som læser at finde ud af, hvad du selv tænker og synes, og det er nærmere reglen en undtagelsen at novellerne netop gerne vil have dig ud af din comfort zone med de spørgsmål der stilles.

Drømmen om frihed er barsk, og er bestemt ikke for sarte sjæle, så novellerne bør bestemt læses med forbehold, men anbefales alligevel bredt til de mere filosofisk interesserede.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bride

  Forfatter: Ali Hazelwood - Udgivet: 2024 Ali Hazelwood er primært kendt for at skrive romancer, hvor den kvindelige hovedperson har sit da...