27 september 2024

*Anmeldereksemplar* Drone

 Forfatter: Marke A. Hansen - Udgivet: 2024 - Forlag: WG Press

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Drone er første bind i en serie af samme navn. Derfor skal man som læser også indstille sig på at sidde tilbage med nogle spørgsmål om universet og i forhold til visse af karaktererne, som vi først får svar på i kommende bind. Når det så er sagt, så er Drone faktisk én af de bøger, som man godt(!) kan læse, uden nødvendigvis at skulle læse videre i serien, - men det kommer jeg ind på senere.

Drone er science fiction med fantasy-elementer. Den handler om B3, der er en slags supersoldat blandet med nogle tekniske elementer,  - men hvor meget der er robot og hvor meget der er menneske ved vi faktisk ikke et godt stykke hen ad vejen. B3 er nemlig i lang tid beskrevet uhyre neutralt, og det er minimalt hvad vi får at vide om køn, fysiske kendetegn og lignende. Samtidig er vores hovedperson i starten meget ensporet og unuanceret i sin tankegang, og efterligner dermed idéen om at vedkommende bliver en smule robot-agtig.

Vi får historien fortalt fra B3s synsvinkel, og følger dermed B3s tanker om alt det, der foregår, og det er fantastisk at kunne følge B3s udvikling så tæt, som man kommer når man kan høre vedkommendes tanker. B3 gennemgår  en glimrende udvikling allerede i bogen her, efterhånden som B3 lærer sig selv og sine underliggende følelser at kende, - de har nemlig været skubbet ret langt væk i meget lang tid, så selv for B3 er det lidt en overraskelse hvor komplicerede sådan et følelsesregister nogen gange kan forekomme.

Og netop fordi B3s udvikling allerede i bogen her er så fin, er der meget at hente i bogen, og der er masser af stof at hente til eftertanke i diskussionen om robotter versus almindelige mennesker, og også i debatten om etik og fremmedgørelse af mennesker der ikke ligner én selv (os versus dem-tanken).

Jeg ser dog personligt frem til at læse videre om B3 og systemet her, som lader til at have rigtig meget på sig!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Evocation

  Forfatter: S. T. Gibson - Udgivet: 2024 Evocation er en roman, hvor hovedkaraktererne på forskellig vis beskræftiger sig med det okkulte, ...