04 oktober 2023

Stjerner lever ikke evigt

 Forfatter: K. L. Berger - Forlag: HiReader - Udgivet: 2023

Stjerner lever ikke evigt er andet og sidste bind i serien om Stjernetågen. Min anmeldelse af første bind i serien, Når stjerner falder, kan læses her.

Jeg var svært begejstret for forgængeren, Når Stjerner Falder. Jeg elskede viben, stemningen, verdenen og karaktererne, og gav den 5 ud af 5 mulige stjerner - og var ærligt en smule nervøs for om begejstringen kunne holde hele vejen gennem bog 2 også.

Det havde jeg slet, slet ikke behøvet tvivle på, for Stjerner lever ikke evigt byder på mere intensitet, mere drama, mere på spil end nogen sinde før, - og den kan absolut leve op til sin forgænger! Det er en fornøjelse at læse med, uagtet at man sandsynligvis kommer til at sidde helt ude på stolekanten meget af tiden, og bogen er nærmest umulig at lægge fra sig undervejs.

Det her er vildt! Og det er (stort set) alt, man kunne ønske sig af afslutningen på fortællingen. Der er naturligvis stadig nogle åbne spørgsmål at runde af på, for det ville være kedeligt hvis ikke der var bare noget overladt til fantasien til slut. Men alt det væsenlige er besvaret og pænt afrundet. Karaktererne har nået at gennemgå en pæn udvikling gennem de to bøger, og både plot og worldbuilding sidder lige i skabet. What's not to like?

Med Stjernetågen duologien er det tilforladeligt at drage paralleller til Hunger Games universet. Karakterne fra de to universer går gennem en række udfordringer, der minder om hinanden, og til fans af Hunger Games er det derfor nemt at elske Stjernetågen også. Overordnet er budskabet dog et andet, - for hvor "fjenden" i Hunger Games var magtliderlige politikere og et generelt korrupt system, kommer fjenden i Stjernetågen udefra, og så bliver der samtidig stillet nogle helt særlige, eksistentielle spørgsmål til menneskeheden som race, der trækker duologien op på et helt andet plan. For er vi overhovedet hver at redde?

Der er masser at gruble over endt læsning, både i den lettere afdeling, - hvilken retning skal det hele nu tage, og hvad kan man gøre? Men også i den mere filosofiske og etiske retning, hvor der netop bliver stillet spørgsmål til hvad ved det at være menneske der gør os til noget der er noget værd, noget særligt.

Der er altså noget at komme efter for de fleste fra 13-14 års alderen og op, og især til fans af de dystopiske ungdomsserier som bl.a. Hunger Games.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bride

  Forfatter: Ali Hazelwood - Udgivet: 2024 Ali Hazelwood er primært kendt for at skrive romancer, hvor den kvindelige hovedperson har sit da...