02 oktober 2023

*Anmeldereksemplar* Danske Sagnvæsener - Et Bestiarium

 Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen & Kristian Eskild Jensen - Forlag: Gyldendal - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

For at citere forordet til bogen; "Et bestiarium (bestia; latin for dyr eller dyrisk væsen) var i middelalderen et opslagsværk over mytologiske skabninger, som vi nu til dags vil afskrive som ren fantasi. ... Eller sagt på en anden måde: Engang troede man, at Danmark var fyldt med monstre. Tænk, hvis man havde ret."

Bogen indeholder beskrivelser og øjenvidne-beretninger om en lang række væsner, der menes på et tidspunkt at have levet i Danmark, - hvis ikke de altså gør det endnu, og vi bare har glemt at kigge ordentligt efter.. Måske kan du endda være "heldig" (afhængigt af hvad det er for et væsen) at finde ét, der menes at have holdt til nær hvor du bor eller befinder dig til hverdag? Jeg spottede i hvert fald selv en enkelt stedbetegnelse i gåafstand fra mit hjem..

Hvert sagnvæsen har nogle sider dedikeret til beskrivelse af dem, deres levesteder og vaner, og et godt råd til hvordan man undgår dem - eller hvordan man opnår det bedst mulige udfald af et møde, man nok helst havde undværet.

Det er skrevet i et sprog, hvor de fleste kan være med, ofte allerede fra omkring 4. klasse, - og så der er nok at gå på opdagelse i og tage ved lære af, uanset alder. Væsnerne spænder bredt, både i hvor kendte de stadigvæk er blandt den brede befolkning, i karakteristik og type og i hvilken grad man kan vogte sig for dem. Der er altså noget for de fleste, og der vil for mange være ind til flere væsner, som man måske ikke engang har hørt om før, mens der er andre vi kender - eller som vi tror, vi kender, og hvor vi måske kun har set skyggen af hvad de var engang.

Danske sagnvæsner - et bestiarium er spændende og interessant, og det er svært at få nok. Mere vil have mere, og selvom det naturligt får en ende, er det bestemt en type bog, man sagtens kan tage ned fra hylden og bladre igennem flere gange. Ikke alene på grund af væsenerne og deres beskrivelser, men også for de helt fantastiske illustrationer, der klæder væsenerne og bogen så godt.

Bogen er dermed også klart anbefalelsesværdig til alle, der er bare en smule nysgerrig på de væsener der hører vores hjemlige egne til, uanset alder. Jeg har i hvert fald allerede selv et par stykker i min omgangskreds, der skal have den anbefalet personligt.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bride

  Forfatter: Ali Hazelwood - Udgivet: 2024 Ali Hazelwood er primært kendt for at skrive romancer, hvor den kvindelige hovedperson har sit da...