13 september 2023

*Anmeldereksemplar* Tilflytterne - Efter krigen om solen

Forfatter: Elisabeth Hjartdal - Forlag: HiReader - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Trigger Warnings: Frihedsberøvelse, vold

 Vi befinder os på vores egen planet, et godt stykke ude i fremtiden. Væsner fra en anden planet, "Tilflytterne", har mistet deres egen sol, har ødelagt vores, - og nu skal de bruge blod fra rødhårede mennesker for at kunne overleve en virkelighed uden rigtig sol. Sofie er 17 år gammel, rødhåret, og er ikke interesseret i at levere blod til Tilflytterne. Men at kunne undgå dét er en større kamp en hvad man umiddelbart skulle tro..

Tilflytterne - Efter krigen om solen er en intens fortælling om et massivt ønske om frihed, og hvor langt den enkelte er villig til at gå få at opnå sine mål. At ville vores frihed, uanset om det så på papiret koster ringere levevilkår, ligger utroligt dybt i de fleste mennesker. At vi så også her bliver præsenteret for mennesker, der er vokset op uden at kende til andet end fangeskab og derfor ikke har et udtalt ønske om mere gør bare bogen mere interessant.

Det gør det nemlig også til en interessant allegori, et billede på de forhold mange lever under i den virkelige verden; naturligvis ikke med Tilflyttere (host, aliens) som fangevogtere, men familiemedlemmer, kærester osv. Mennesker, der i de fleste tilfælde ønsker sig friheden, men som ikke har mulighed for at flygte, - og i enkelte tilfælde de, der trods horrible forhold er overbevist om at de nærmest ikke kunne ønske sig mere, trods det at de fleste udefra ser noget andet.

Tilflytterne er baseret på en spændende idé, og det er virkelig velskrevet og gennemført. Det er spændende at følge med, og svært at lægge bogen fra sig undervejs. Konceptet er veludviklet, og det er let at give efter og tro på worldbuildingen, der langt hen ad vejen bare spiller.

Jeg savnede en smule at se flere sider af Sofie, der forståeligt nok primært viser sig fra en desperat, frustreret side det meste af bogen. Det er heldigvis antydet flere steder at hun er og kan mere end blot dét, og så kan man altid krydse fingre for at vi med tiden får lov til at se endnu flere sider af hende; for hun fortjener bestemt mere end en ensidig portættering.

Der er stadig masser af ubesvarede spørgsmål som vi forhåbentlig får svar på i kommende bøger i serien, både i forhold til Sofies karakter og i forhold til hjørner af verden som vi endnu ikke har set - og med den cliffhanger bogen her ender på, er det værste næsten at ventetiden sagtens kan komme til at føles meget lang!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bride

  Forfatter: Ali Hazelwood - Udgivet: 2024 Ali Hazelwood er primært kendt for at skrive romancer, hvor den kvindelige hovedperson har sit da...