11 december 2023

*Anmeldereksemplar* Sort hest & Hvid hest får et plejebarn

 Forfatter: Kamilla Heinze - Forlag: Snepryd - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Sort hest & hvid hest får et plejebarn hører til et univers af børnebøger om netop sort hest og hvid hest, men kan sagtens læses uafhængigt af de andre bøger i universet. Det, der gør netop den her bog til noget særligt, er at teksten står både på dansk og ukrainsk, hvorfor den er særlig relevant i snakken om krigen i Ukraine.

Illustrationerne er stil- og farvemæssigt i et niveau, der umiddelbart taler mest til de mindre børn i husstanden, hvorfor man ved første øjekast også nemt kan komme til at tage det for givet at de skulle være den primære målgruppe. Det plejebarn, sort hest og hvid hest får ind, hører da også selv til yngre.

Dog skal det siges at flere ordvalg i teksten, samt flere talemåder og udtryk brugt undervejs, flytter målgruppen op til at være mindst 9-10 år, og den går især godt til børn på mellemtrinnet. Her kan børnene selv læse bogen eller man kan læse den højt for dem, - vigtigt er dog, at en voksen har en finger på pulsen med hvad bogen vedrører, og at der naturligvis snakkes med barnet før, under og efter læsning om bogens temaer.

Sort hest & hvid hest får et plejebarn er ikke det endelige svar på hvordan man snakker med sine børn og unge om krigen i Ukraine, men er et udmærket værktøj til at nå en fælles forståelse for hvad det handler om. Det er en fin introduktion til emnet, og noget man bestemt sagtens kan arbejde videre med, - og det er derfor også en type bog man sagtens kunne have ønsket sig tilgængelig allerede i krigens begyndelse.

Krigen i Ukraine er stadig aktuel, men har efterhånden varet så tilpas længe at andre tematikker også fylder meget i nyhederne, - også blandt børn og unge. Her kan man med lidt god vilje bruge bogen til både at minde om de vedvarende uroligheder i Ukraine, men også som springbræt til at tale om nogle af de andre ting, der rør sig i verden.

Bogen er bestemt anbefalelseværdig, når blot man husker at mærke efter hvordan det påvirker det enkelte barn, og at man snakker med dem undervejs om hvad der foregår.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bride

  Forfatter: Ali Hazelwood - Udgivet: 2024 Ali Hazelwood er primært kendt for at skrive romancer, hvor den kvindelige hovedperson har sit da...