07 juli 2023

Gravsoen, Troldeunge, Lygtemanden

 Forfattere: Nicoline Kjærsgaard Møller, Malene Fabricius Holm, Rikke Havner Alrø
Forlag: Krabat - Udgivet: 2023

Gravsoen, Troldeunge og Lygtemanden er tematisk meget ens og tager alle udgangspunkt i nordiske myter og væsner der hører sig specielt vores del af verden til. De er alle spændende og vanskelige at lægge fra sig.

Generelt er jeg vild med, hvordan de på hver deres måde tænker disse væsner ind i en moderne kontekst, så både Gravsoen, Troldene og Lygtemanden får lov at leve videre i nutidens samfund, i stedet for at det udelukkende er noget, der hører fortiden til. Jovist har disse figurer mange år på bagen efterhånden, men trods videnskabelige forklaringer på mange af de ting, folk har givet væsnerne skylden for gennem tiden kan de stadig være relevante at snakke om i dag, blandt andet takket været den indflydelse de har haft på folks måde at leve på i deres "storhedstid". 

Der er en masse kulturforståelse og historie i arbejdet med myter, både gamle og nye, og hvem er vi i virkeligheden, hvis ikke vi har et minimum af kendskab til vores egen kultur og historie? Selv er jeg i hvert fald dybt fascineret, også selvom disse bøger naturligvis ikke rummer det hele, men kan være med til at vække nysgerrigheden til live - og forhåbentlig være en indgang for både børn og voksne til at lære Danmark og det, der hører sig til, bedre at kende.

Bøgerne er korte og relativt letlæste, og henvender sig primært til et ungt publikum fra 10-11 år og opefter, men kan SAGTENS nydes af et ældre publikum også, - jeg havde i hvert fald selv stor fornøjelse af dem alle.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bride

  Forfatter: Ali Hazelwood - Udgivet: 2024 Ali Hazelwood er primært kendt for at skrive romancer, hvor den kvindelige hovedperson har sit da...