27 marts 2024

Dracula genfortalt

 Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen - Forlag: Politikens Forlag - Udgivet: 2023

Dracula genfortalt er nu den tredje klassiker i serien af genfortælinger fra Kenneth Bøgh Andersen, der tidligere også har kastet sig over både Frankenstein og Jekyll & Hyde, - og hvilken fornøjelse det har været i alle tre tilfælde!

Klassikerne tåler naturligvis stadig at blive læst i derers oprindelige form - deraf deres status som klassikere. Men Kenneth Bøgh Andersens bearbejdning kan alligevel noget særligt og bringer for alvor historierne med ind i nyere tid. 

Der er arbejdet både med det sproglige, med udformning, med plothuller og skiftevis afkortelse og forlængelse af passager hvor det forekom nødvendigt - og det løfter virkelig fortællingen og bidrager med et friskt pust, som, afhængigt af læserens perspektiv, sagtens kan forekomme tiltrængt.

Forskellige læsere har forskellig smag, men selvom man i forvejen læser en del fantasy og måske derfor har overvejet at kaste sig over en klassiker som Dracula, kan den i sin originale indpakning godt virke ufremkommelig, hvis man ikke er vant til at læse romaner fra den periode. Det er netop her, Kenneth Bøgh Andersens genfortællinger kan noget helt særligt. Selvom de er bearbejdet og derfor ikke afspejler de oprindelige fortællinger en til en, får man alligevel serveret essensen af fortællingerne, med fornemmelsen for hvad fortællingerne kan og hvilken forskel de har gjort for moderne litteratur.

Keneth Bøgh Andersen har formået at trylle historien om Dracula mere spiselig, samtidig med at kernen er bibeholdt. Det fungerer glimrende, og det er en magisk oplevelse at dykke ned i universet, - uanset om man har læst Dracula før, eller om dette er læserens første møde. 

18 marts 2024

Når sandheden svigter

 Forfattere: Nicole Boyle Rødtnes og Salina Schjødt Larsen - Forlag: Alvilda - Udgivet: 2023

Når sandheden svigter handler om konspirationsteorier. Tre efterskolekammerater laver et skoleprojekt om, hvor let det kan være at få folk til at hoppe på den slags i håb om en god karakter, - men pludselig stikker det helt af, og det viser sig større end nogen af dem var forberedt på inden de gik i gang.

Det her er en af de fortællinger der rammer dybt og virkelig kan sætte spor hos sin læser.

Plottet er velgennemtænkt, og trækker blandt andet på konspirationsteorier fra den virkelige verden, som vi også bliver præsenteret for eksempler på undervejs i romanen.

Samtidig er karaktererne dybe og ægte, og med deres forskelligheder rammer de ungdomsårgangene tilpas bredt til, at flere vil kunne spejle sig i deres refleksioner og tankemønstre. De er UNGE, med stort U, og alt hvad der hører til af frustrationer og bekymringer, både hvad angår forældre, kammerater, kærester, søskende og skole.

Romanen har en tilpas længde til at være overskuelig som både selvlæsning og værklæsning i skole-regi, og samtidig kunne nå rimeligt i dybden med både plot og karakterer. Selvfølgelig kan man nok altid ønske sig endnu mere, - men her er det rundet på en elegant måde, hvor det virker tilfredsstillende for læseren, og der stadig er mulighed for at sætte tanker i gang hos læseren.

Når sandheden svigter er skrevet af Nicole Boyle Rødtnes og Salina Schjødt Larsen, der begge efterhånden har skrevet en del bøger, - og som generelt leverer litteratur på et rigtig højt niveau. Den her er ingen undtagelse, og har potentiale til at få både de unge i den primære målgruppe OG deres dansklærere til at klappe begejstret i hænderne.

Derfor har Når sandheden svigter også mine varmeste anbefalinger.

Bride

  Forfatter: Ali Hazelwood - Udgivet: 2024 Ali Hazelwood er primært kendt for at skrive romancer, hvor den kvindelige hovedperson har sit da...