10 juni 2023

*Anmelder-eksemplar* Flænger i tiden (Awen, #3)

 Forfattere: Nathali og Bettina Liane - Forlag: Turbine - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Jeg har tidligere anmeldt de første bind i serien, Kaldet fra Galathea og Arven fra fortiden her.

Visse forskrækkelser er nogen, man ikke kommer sig over; det er nogen, man skal lære at leve med, og de kommer til at ændre hele ens verdensforståelse og blik for omgivelserne. Sådan var det med den cliffhanger, Arven fra fortiden sluttede på; noget, som nok for de fleste var mere en bare en anelse smertefuld. Med Flænger i tiden forsøges stumperne af både seriens læserne og seriens karakterer samlet op. Det er ikke sådan lige til, når tingene gik på en helt anden måde end hvad man havde forventet; men netop dét, at det er så realistisk et livsvilkår for så mange mennesker gør også bogen mere nærværende og relaterbar.

Aias eventyr har taget en mærk drejning. Men universet er stadig sit "gamle" magiske jeg, og der er stadig masser af ting at udforske, både ombord på Galathea og ude blandt de forskellige æter, - og ikke mindst i relationen mellem karaktererne, der som en helt naturlig del af deres teenage-år alle udvikler sig på hver deres måde. Det er helt det samme, og alligevel ikke; det vokser og modnes, og det er en fornøjelse konstant at få øje på nye detaljer undervejs.

Flænger i tiden bygger ovenpå en allerede eksisterende lore og udvider universet i nye retninger, men på en naturlig måde, hvor det giver mening i forhold til de ting, der allerede er blevet introduceret for læserne i de to foregående bøger. Nok er det vildt, men aldrig så vildt at det virker usandsynligt ud fra de regler og det magisystem, vi allerede kender.

Tempoet er hverken for højt eller for lavt; man bliver hurtigt fanget af og engageret i handlingen i en grad, hvor bøgerne kan virke urimeligt vanskelige at lægge fra sig, men det er aldrig så hurtigt at det ikke er til at følge med. Samtidig er sproget flydende og naturligt for både genren, for hovedpersonerne og for målgruppen. Awen serien emmer langt væk af, at forfatterne har givet sig tid til at lave et ordentligt stykke forarbejde med research og worldbuilding. Det er ikke meget, der er overladt til tilfældighederne, hvis noget overhovedet, og det er en fornøjelse at læse med for både den nye og den garvede fantasy-læser; der er noget at komme efter uanset hvad, i karakterudvikling og relationer, i worldbuilding, og et helt igennem magisk plot.

Der er ingen tvivl om, at Flænger i tiden holder - og måske endda løfter - niveauet fra sine to forgængere, med sin gradvise udvidelse af worldbuilding, den eminente karakterudvikling hos både Aia og vennerne, og hvor gennemført det hele er. Jeg glæder mig virkelig til at læse videre i kommende bøger i universet!



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bride

  Forfatter: Ali Hazelwood - Udgivet: 2024 Ali Hazelwood er primært kendt for at skrive romancer, hvor den kvindelige hovedperson har sit da...