03 juni 2023

RX

 Forfatter: Line Wenzel - Udgivet: 2023

RX handler om 1.g'eren Simon, der er populær og kæk. Han starter til crossfit, som han bliver meget optaget af, - men er det nu også for de rigtige grunde, og går det ikke en smule over gevind?

Simon døjer med sit selvværd, og trods hans selvsikre ydre er han skrøbelig på indersiden og kæmper for at holde fokus i hverdagen. Det er svært at få puslespillet til at gå op med skole, lektier, venner, træning og forældre, der alle kræver af hans tid, og det virker som en umulig opgave at nå det hele.

RX er fortællingen om hvordan udfordringer i ét aspekt af livet kan føre til generelle udfordringer og vanskeligheder over hele linjen. Det er romanen om hvad det kan føre med sig ikke at få talt om tingene og bearbejdet det, der er - og konsekvenserne af at lade det være uudtalt over en længere periode.

Simons fascination af crossfit, som i en periode nærmest kammer over i en besættelse, hører måske ikke ind under en striks definition af selvskade, - men sådan som Simon bruger det, er det tæt på. Træningen bruges som en form for selvmedicinering og er langt hen ad vejen et råb om hjælp.

Det helt store spørgsmål igennem bogen er derfor også hvorvidt Simon når at finde sig selv og en balance i tilværelsen. Når han mon alt det han gerne vil? Og er dét, han tror han vil, det samme som det han reelt har brug for?

RX er et interessant indblik i det at lade en hobby få lov til at fylde og tage overhånd. Simon kunne have kastet sig over stort set hvilken som helst hobby, da det, når det kommer til stykket, ikke er crossfitten det handler om. Det er fokuset på det mentale helbred, der skal i tale, og som bør være i fokus, - og derfor savner jeg måske også at det bliver talt endnu mere om, og at det får lov at fylde lidt mere hvordan Simon fremadrettet kan arbejde med det mentale, så han ikke falder i og lader eksempelvist crossfit træningen fylde det hele. 

Overordnet set er romanen dog rimelig vellykket, og kan med fordel læses fra 7.-8. klasse og opefter, - og også sagtens af voksne.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bride

  Forfatter: Ali Hazelwood - Udgivet: 2024 Ali Hazelwood er primært kendt for at skrive romancer, hvor den kvindelige hovedperson har sit da...