06 juni 2023

Yellowface

 Forfatter: Rebecca F. Kuang - Udgivet: 2023

Yellowface handler om June. Da hendes veninde Athena dør, stjæler June hendes noter til en planlagt roman og gør det til sit eget, og modtager både ros og ris for udgivelsen. Umiddelbart er salgstallene fantastiske, men flere har spottet ligheder mellem den udgivne bog og Athenas tidligere værker, så June står hurtigt i en shitstorm, der ingen ende vil tage.

Titlen alene spiller på begrebet blackface, og også handlingen spiller på problematikker omkring det at udgive sig for noget man ikke er og kulturel appropriation. Det er især en udfordring at Athena er af asiatisk oprindelse og June er hvid, - og at bogen er stærkt inspireret af Athenas familiehistorik og kineseres kamp under første verdenskrig.

Det gør noget helt særligt for bogen er skrevet fra "skurkens" synsvinkel, og vi som læsere får indblik i hendes tanker og måder at retfærdiggøre sine handlinger på. Det er ikke noget kønt syn, og trods det at det ind i mellem kommer til at virke meget karikeret, kan det alligevel nemt efterlade én med en knude i maven, fordi det netop alligevel er så hyperrealistisk.

Som kaukasisk kan det være en daglig kamp at styre uden om både strukturel racisme og racistisk tankegang, og der er uhyre mange faldgruber som man skal være opmærksom på. Derfor er det ekstra vidunderligt med bøger som denne, der sætter fokus på, hvor problemfyldt det er, og hvor dybt man kan synke, hvis man ikke er opmærksom.

Yellowface er provokerende og satirisk, men også virkelig tankevækkende. Den har potentiale for at sætte et stort aftryk hos læseren, - hvis man immervæk er villig til at åbne sig og lytte til det, der bliver sagt mellem linjerne.

Stemningen, tempoet og sproget er noget anderledes end både The Poppy War og Babel, så man skal ikke forvente en kopi af forfatterens tidligere værker, men det gør bestemt heller ikke noget. R. F. Kuang mestrer det og gør det levende, og fortællingen er stadig svær at slippe, når man først er kommet i gang.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bride

  Forfatter: Ali Hazelwood - Udgivet: 2024 Ali Hazelwood er primært kendt for at skrive romancer, hvor den kvindelige hovedperson har sit da...