11 maj 2024

Blodskat (Knogledrengen, #3)

 Forfatter: Astrid B. Z. Madsen - Forlag: Calibat - Udgivet: 2024

Blodskat er 3. og sidste bind i serien om Knogledrengen. Jeg har også anmeldt de første to bind i serien, - de kan læses her.

Blodskat rummer kulminationen på drengen Allisters prøvelser; hvor vi i de to første bind har set ham introduceret for en kuffert fuld af knogler og fulgt ham i forsøget på at flygte fra onklen Mortimer, bringer sidste bind i trilogien lidt flere svar på hvad det hele egentlig handlede om. Det er langt fra alt, der bliver besvaret, men det hele giver langt mere mening nu, hvor vi har fået en forståelse for, hvad der reelt var med den kuffert med knogler, og hvorfor den var så vigtig.

Knogledrengen-serien er en fortælling med fart over feltet og masser af action, så man keder sig bestemt ikke. Det er velfortalt og spændende, og bøgerne er vanskelige at lægge fra sig. Det eneste der skærer en smule i øjnene er IT-lokalet fra bog 2, som virker en smule malplaceret (det er flere år siden, de fleste skoler afskaffede IT-lokaler til fordel for personlige enheder), - men det er heldigvis ikke værre end at det sagtens kan tilgives.

Genremæssigt befinder vi os i den magiske realisme. Det er en fin indgang til fantasygenren til de, der endnu ikke er overbevist om hvad dén genre kan, - og for de der ellers sværger til fantasy, kan bøger som disse måske lokke i retning af at det hele ikke KUN behøver foregå i en fremmed, magisk verden.

Både sprog og plot passer til en målgruppe på cirka 9 til 12 år, eller 3.-6. klasse, - og bør være et oplagt valg til en lidt actionpræget serie til selvlæsning, hvorfor den også med fordel kan inkluderes i de fleste skolebibliotekers samlinger. Med den relativt åbne slutning er der også masser at tage fat på i forhold til at lade fantasien vandre fremad, - for hvad sker der mon for Allister efter sidste side er vendt?

Blodskat er alt hvad man kunne håbe på af en afslutning på serien. Det bliver ikke for firkantet i slutningen, men runder findt de løse tråde af og giver de væsentligste svar på de spørgsmål der er dukket op, - og selvom der ikke er et endeligt svar på alting, kan man alligevel lægge bogen fra sig med ro i maven. Helt, som det skal være.

Serien har i hvert fald mine varmeste anbefalinger!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg har det fucking fint

Forfatter: Luna Harley - Forlag: Klippe - Udgivet: 2024 Trigger warnings: Selvskade, selvmordsforsøg, omtale af selvmord, stalking, store mæ...