12 september 2024

Aldrig for evigt

 Forfatter: K. L. Berger - Udgivet: 2024 - Forlag: HiReader

Det har været en spændende proces at følge lidt med bag kulisserne under tilblivelsen af Aldrig for Evigt hos den Patreon-side der har været tilknyttet. Forventningerne er i forvejen sat en smule højt når det gælder bøger fra Katja (jeg ved, hun kan!), og jeg var ekstra spændt denne gang.. Og der leveres altså fra øverste hylde her!

Indpakningen er lækker, og giver et fint indtryk af de vibes der møder læseren i løbet af romanen, uden at afsløre for meget. Det pirrer nysgerrigheden lige tilpas som det skal være.

Aldrig for Evigt er klimafiktion, der foregår i noget der ligner vores eget univers, - men fanger karaktererne i et hjørne, hvor det næsten føles som om tiden har stået stille gennem flere år. Der er ingen moderne teknologi eller kontakt med omverdenen, - og indbyggerne opfører sig virkelig mærkeligt. Men hvorfor egentlig?

Det er dystert, mørkt, nervepirrende og interessant. Det er en bog, der er super vanskelig at slippe igen. Både plot, worldbuilding og karakterer fungerer virkelig godt, og det hele går flot op i en højere endhed, - og så er der alligevel et par spørgsmål, læseren efterlades med til sidst. For hvad sker der egentlig fremadrettet, både med karaktererne og Jarek Falls? Det hører hen i det uvisse, og lige her fungerer dét ualmindeligt godt.

Bogen formår nemlig at balancere en klimadebat utrolig nænsomt og på fineste vis. Der er ikke noget endegyldigt svar eller noget der fremstår som værende den eneste rigtige måde at tackle tingene på. Der leveres nærmere stof til eftertanke i måden det debatteres på og i det, karaktererne ser, oplever og ender med at tage med sig videre.

Aldrig for Evigt er en magisk læseoplevelse. Og er budgettet til årets Fantasyfestival sparsomt, kan jeg kun anbefale at den her kommer op som noget af det øverste på ønskesedlen derfra!

06 september 2024

*Anmeldereksemplar* Dommedagsstormen - Istårnet og de syv lys #2

 Forfatter: J. Harris Hatt - Udgivet: 2024 - Forlag: WG Press

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Jeg har også anmeldt første bind i serien, Istårnet. Min anmeldelse af dén kan findes her.

Dommedagsstormen fortsætter, hvor første bind slap. Der er stadig kamp om kongemagten, men riget står også over for en ydre trussel. Så hvor det i forgængeren kunne være lidt vanskeligt at holde styr på hvem man skulle lægge energi i at huske, er der her mere fokus på en bestemt karakter, som skal forsøge at forene, samle og forsone i håb om at kunne overvinde truslerne.

Det er hektisk og spændende, og man skal stadig holde tungen lige i munden for at kunne følge med; Istårnet og de syv lys hører på ingen måde til i letlæsningskategorien, og man skal ikke have lagt serien fra sig for længe ad gangen, hvis man fortsat skal have en chance for at holde styr på det hele.

Der er stadig et tredje bind på vej med forventet udgivelse i 2025, så der er naturligvis stadig en del ubesvarede spørgsmål her. Både i forhold til det Istårn, som det hele handler om, men også i forhold til religionen i universet, som endnu kun er meget overfladisk beskrevet.

Samtidig ender bogen her på meget fredelig vis, og det kan derfor desværre være tilforladeligt for læseren at sige at så var det nok dét. Jeg håber i hvert fald og krydser fingre for at tre'eren og afslutningen kan skabe lidt mere af det momentum, der desværre blev hevet ud af de sidste kapitler her.

Når det så er sagt er Dommedagsstormen stadig enormt interessant og holder fint niveauet fra første bind. Serien er til den voksne læser, der har mod på at blive udfordret en smule.


01 september 2024

*Anmeldereksemplar* Med Døden på slæb - Sjælebundet bind 1

Forfatter: Clara-Amalie Vorre-Grøntved - Udgivet: 2024 - Forlag: Ulven & Uglen 

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Med Døden på slæb handler om Irene, der egentlig går i gymnasiet. Kort efter vi er introduceret for hende, undslipper hun kun lige med livet i behold at hun er ved at blive kørt ned af en lastbil. Nu hænger hun på Kaun, som ikke helt er manden med leen, men alligevel har en funktion der minder om, i og med han hjælper de døde videre. Irenes nærmeste kan ikke se ham og går ud fra hun har stress på grund af gymnasiet, så hun bliver sat til at bo hos sin bedstemor en stund for at slappe af, - men det er naturligvis ikke sådan opholdet hos bedste kommer til at gå. Overhovedet.

Historien om et ungt menneske og vedkommendes relation til en udgave af manden med leen har været fortalt før (se bl.a. Fortællinger fra døden-trilogien af K. L. Berger), hvorfor jeg ærligt skal indrømme at jeg var lidt småskeptisk i løbet af de første kapitler her. Historien finder heldigvis sin egen, unikke tolkning på tropen, i dens måde at arbejde med delelementerne af fortælligen.

Relationen mellem Irene og Kaun er spændende, fordi den er så dobbelt; mens Kauns opgave er at guide Irene i hendes nye og udvidede verdenssyn, må Irene omvendt lære Kaun noget om hvordan han skal tackle sin krops nye mere menneskelige funktioner. Det er detaljer, der gør det, og det er uhyre morsomt at følge med i.

Med Døden på slæb er "kun" første bind i serien Sjælebundet, hvorfor blandt andet worldbuildingen naturligvs mangler lidt her og der, men vi er kommet godt fra start. Jeg er blandt andet ret vild med idéen om hvordan de forskellige dimensioner arbejder sammen og beskrivelsen af hvordan de fungerer lidt lige som lag i photoshop; selvom man ikke selv er superstærk i dét program er det en connection der får det hele til at virke mere virkeligt.

Symbolet på bogens omslag (se billeder) går igen i bogen, hvor det dukker op hver gang vi støder på et nyt kapitel, og Irene støder også på det mødet med Kaun, hvor hun fejlagtigt tror det er et peacetegn med lidt ekstra streger. Kaun afslører med dtiden at det forestiller livstræet med rødder og græne, der stikker i hver sin retning). Man bemærker måske at symbolet langsomt tiltes efterhånden som handlingen skrider frem; i starten af bogen er den lange streg i symbolet lodret, og langsomt roteres den ned i vandret stilling. Det er meget sigende om hvordan situationen i dette univers er ved at blive kritisk og har behov for at blive fikset, og personligt ser jeg frem til hvordan symbolet (måske / måske ikke?) tages i brug fremover.

Da det kun er første bog i serien er der stadig ubesvarede spørgsmål, som mangler at blive besvaret. Vi ved, at der findes spøgelser i dette univers, men hvilke andre overnaturlige væsner er der her? Hvem er Kauns overordnede? Hvor kommer informationerne i hans bog fra? Og hvorfor er reglerne som de er for kommunikationen mellem Kaun og hans kolleger?

Med Døden på slæb er et spændende take på mødet med døden. Den kan læses fra cirka 13-14 års alderen, - og personligt glæder jeg mig til at læse videre!



Aldrig for evigt

  Forfatter: K. L. Berger - Udgivet: 2024 - Forlag: HiReader Det har været en spændende proces at følge lidt med bag kulisserne under tilbli...