30 oktober 2023

*Anmeldereksemplar* Alpesvanen - En eventyrlig rejse i verdens myter

 Forfatter: Rami Panduro Zouzou - Forlag: Magnild Publishing - Udgivet: 2023

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Alpesvanen indeholder otte meget forskellige historier, nyfortolkninger af allerede eksisterende fortællinger fra nær og fjern. Afhængigt af læserens egen baggrund vil der sandsynligvis være et par stykker, hvor den oprindelige fortælling er kendt i forvejen, mens andre vil være fremmede.

Hver især præsterer historierne både at rumme kernen af den fortælling de står på skuldrende ad, men bidrager samtidig med noget friskt og nyt. Essensen ligner det, vi kender, men det er alligvel anderledes og helt sit eget, og dét kan bestemt noget.

Der er stor forskel på eventyrenes natur, deres længde og deres budskaber. Tilfælles har de dog, at de fleste kan læse dem i løbet af relativt kort tid, og at man i kraft af eventyrenes selvstændighed kun behøver tage et enkelt eventyr ad gangen, når man lige har tid, - så der er masser af potentiale, også for den travle læser.

I bogens afsluttende beskrivelse af forfatteren, fortælles det at "han brænder for at skabe større forståelse omkring de historiske dynamikker og processer, der har udviklet samfundet. Hans fokus er på de mange fortællinger, der omringer os, men sjældent formidles i skole og medier."

De fleste har været igennem eventyr i ét eller andet omfang i løbet af deres skoletid, - og det kan være meget forskelligt hvordan den enkelte tænker tilbage på netop disse forløb. For nogen vil brugen af Alpesvanen side om side med de oprindelige eventyr forhåbentlig kunne friske det hele op; det kan nemlig noget at vise, at eventyr ikke behøver være kedelige og gammeldags, men sagtens kan være mere aktuelle og moderne.

Når det er sagt, kan eventyrene også sagtens nydes af voksne læsere, der er nysgerrige på kultur og forskellige typer af historier, der samtidig gerne må være let-fordøjelige.

Noget af det, der netop bringer os sammen som mennesker er vores historier; og selvom eventyrene fra Alpesvanen ud-ad-til er meget forskellige, er de alligevel på hver deres måde med til at fortælle noget om de mennesker og samfund, de er opstået hos. Eventyr kan noget helt særligt, uanset oprindelse og målgruppe, - og det er næsten magisk at få lov at dykke ned i deres variation.

Alpesvanen - En eventyrlig rejse i verdens myter er velfortalt og har potentiale for at give læseren noget helt særligt. Anbefales derfor bredt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bride

  Forfatter: Ali Hazelwood - Udgivet: 2024 Ali Hazelwood er primært kendt for at skrive romancer, hvor den kvindelige hovedperson har sit da...