Sider

19 august 2024

*Anmeldereksemplar* Isas Skygge - Xanas bog 3

 Forfatter: Søren Juhler - Udgivet: 2023 - Forlag: Byens forlag

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Jeg har tidligere anmeldt de foregående to bind i serien, Tidens fange og Molks Hævn. Anmeldelsen kan læses her.

Isas skygge afslutter serien om Xanas bog, - og hvilket eventyr, det har været!

Gennem alle tre bøger (Tidens fange, Molks Hævn og Isas Skygge) er tempoet højt og der er meget på spil, - så man skal holde tungen lige i munden fra første til sidste side for at kunne følge med.

Det er dog heldigvis som udgangspunkt gennemsyret af at det er den samme lille gruppe karakterer, vi følger, og at de problematikker de støder på gentager sig. Hvor nogle tager på tidsrejse for at få styr på sagerne, forsøger de resterende at holde styr på hvor de befinder sig på Danmarkskortet og holde rede på det hele.

For den voksne læser kan serien virke meget umiddelbar og en anelse tilfældig i sin opbygning, hvilket for nogen kan trække ned i den samlede læseoplevelse. Det er en stil og en måde at udtrykke sig på, og da det alligevel er konsekvent og handlingen skrider stødt og roligt frem ad alligevle må man formode at den primære målgruppe, - børn fra cirka 5.-6. klasse og opefter, - måske ikke vil studse så meget over det.

Med tidsrejser kan worldbuilding og plot hurtigt blive en smule forvirrende og indviklet, for hvordan bliver de forskellige dilemmaer omkring det løst, og er der styr på hvilke fælder man kan falde i undervejs? Xanas bog er ikke helt fejlfri på den konto, men de udfordringer serien har er løst så tilpas tilfredsstillende at det ikke er super vigtigt for indtrykket af serien, med mindre man går meget op i den slags detaljer.

Samlet set er Xanas bog en ret god læseoplevelse for de, der søger fart og tempo over fortællingen, og primært til 5. til 8. klassetrin, - og nødigt meget lavere, selvom læseniveauet måske er til det, da de unge mennesker i bogen så småt er begyndt at snakke om øl og fester.

Isas skygge får samlet de fleste løse plottråde sammen og bundet en fin knude på det hele, og serien er derfor en okay, over middel læseoplevelse, som jeg bestemt har været tilfreds med at følge - også selvom jeg fumlede lidt med at finde rundt i det hele i starten.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar