Sider

17 oktober 2020

*Anmelder-eksemplar* Ildstenenes Hemmelighed - Mysteriet om Den Virkelige Verden

Forfatter: Tabita Aundal - Forlag: Forfatterskabet.dk - Udgivet: 2020 

Sidetal: 428 - ISBN: 9788793927667

Bogen er modtaget som anmelder-eksemplar fra forlaget.

I bund og grund synes jeg konceptet her er virkelig fascinerende og spændende; at den verden, vi kender, kun er et lille brik i et meget større puslespil, og at vi mennesker i virkeligheden ikke har så meget kontrol over tilværelsen, som vi tror, vi har, - og at der findes væsner, som er langt mere udviklede end vi er, som benytter vores planet i et spil om magten i universet.

Det er store ting, der er på spil, og det er næsten umuligt ikke at blive grebet af den verden, der åbner sig for vores fire hovedpersoner, da Den Virkelige Verden toner frem for dem. Intet bliver igen, som det engang var, - på godt og ondt.

Langt hen ad vejen fungerer sproget godt, - det flyder, og er tilpas legende at det er svært at lægge fra sig. Dog bliver man i løbet af den første tredjedel af bogen bremset lidt af nogle info-dumps, der ødelægger tempoet lidt, hvor det kunne have haft gavn af fortsat at køre noget højere, til fordel for at bogen kunne være indledt med en prolog af en art.

Hårde tal gør desværre heller ikke noget godt for min læseoplevelse, især ikke når de samme tal dukker op gentagne gange (500.000 et eller andet, 200 af noget andet) inden for kort tid; her havde jeg personligt foretrukket et estimat beskrevet med ord i stedet, da det bliver meget tørt og lidt for faktuelt, i den forstand at "så har vi hørt det!". Desuden virker det unaturligt at vores hovedpersoner skulle bide så meget ekstra mærke i de eksakte tal i kampens hede.

Samlet set er det dog detaljer, som ikke skal ødelægge den overordnede læseoplevelse med et univers, der står som noget helt for sig. Det er en interessant start på serien, som jeg selv ser frem til at følge og se, hvad det kan blive til.



14 oktober 2020

*Anmelder-eksemplar* Glad lærer

 Forfatter: Henning Engholt Jørgensen - Forlag: Forfatterskabet.dk - Udgivet: 2020

Sidetal: 80 - ISBN: 9788794049191

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

Henning Engholt Jørgensen nævner som noget af det første, at inspirationen til bogen her kom af, at han stødte på én, han tidligere har haft i praktik, og som efter sidste eksamen på læreruddannelsen stadig ikke følte sig klædt på til lærerjobbet.

Selv var jeg igennem sidste eksamen på læreruddannelsen i sommer, og kan sagtens genkende følelsen af, at man ikke er klædt på til jobbet som lærer - sådan for alvor, i hvert fald, - og flere af mine tidligere studiekammerater nævner det samme. Og dét til trods for, at vi i vores uddannelsesforløb har været igennem mange forskellige teorier om og tilgange til faget. For trods en passion for at skulle ud og undervise og forhåbentligt at kunne gøre en positiv forskel for rigtig mange elever, så er der også enorm forskel på studielivet og det reelle arbejde, som man som studerende kun får lov at snuse minimalt til i løbet af uddannelsen, hvor der (i hvert fald i min studietid) er tale om tre gange seks ugers praktik i løbet af de fire uger uddannelsen varer. De fleste på uddannelsen er også helt klar over, at man i løbet af uddannelsen kun får lov til at opleve en lille del af det, jobbet reelt byder én.

Derfor er det også vigtigt med en påmindelse om, både hvorfor man i sin tid valgte uddannelsen, men også alle de gode ting, som jobbet kan byde på. Det er vigtigt at få ud til de lærerstuderende, at selvom opstarten i et fuldtidsarbejde som lærer kan virke uoverskuelig og skræmmende før man kommer i gang, så er det muligt at komme over de første udfordringer, og at hverdagen kan blive overkommelig igen. Det er et lys, som man gerne skulle kunne blive ved med at se gennem den første tid som lærer, hvor det hele virker uoverkommeligt.

Glad lærer er én af de bøger, som jeg ser at flere af mine medstuderende kunne have behov for at læse, - netop for at blive mindet om ovenstående. For selv de, der går gennem studiet med høje karakterer har ofte en frygt for ikke at slå til eller at være god nok, når det kommer til stykket. Selvom man lærer og udvikler sig hele livet, kan man godt have behov for at blive mindet om, at man også er god nok som man er lige nu, og at man skal turde stå ved den man er.

Bogen er skrevet i et let og forståeligt sprog, der både trækker tråde til lærerrollen, som er til at forholde sig til, også som ny-uddannet lærer, men det er også en påmindelse til forældre til børn i skolealderen om, at lærerne vil børnene det bedste, og at lærerne gør det så godt, som de kan.

Netop fordi bogen tager fat i nogle så væsentlige ting for de nye lærere i folkeskolen er det, jeg savner ved bogen, egentlig at der var mere fylde på. Bogen er "sølle" 80 sider lang, - og emnerne der gennemgås kunne sagtens fylde det dobbelte ud eller mere, uden at det gjorde noget.

Til de nye lærere og til forældre til børn i folkeskolen, - så har den her bog mine klare anbefalinger.

Sprækken til Luscuro

 Forfatter: Julie Midtgaard - Forlag: Tellerup

Om bog 1, Elementprøven, skrev jeg:

Den her bog kan altså noget helt særligt.

Som historie-interesseret og bosat i Aalborg er det spændende at se på de få kapitler i starten af bogen, der netop foregår i Aalborg i slutningen af 1600-tallet, når man har en idé om, hvor tingene rent faktisk må have foregået, hvis det var gået for sig i virkeligheden.

Vores hovedperson, 14-årige Gry, bliver dømt til at skulle brændes på bålet for at være en heks, men i stedet for at dø i flammerne, bliver hun på mystisk vis transporteret til en fremmed verden kaldet Luscuro. Her bliver hun optaget på en skole for sikstere, et begreb for et folk, der blandt andet har forbindelser til elementerne, og hun lærer en masse nyt om både elementerne og sig selv før den eksamen, der skal teste hende som sikster.

Som læser er der meget at forholde sig til i denne verden, der på mange måder er forskellig fra vores egen. Hvad er hele den her deal med elementerne, og hvordan kommer siksterne i kontakt med deres elementer? Hvordan med de her rodfår, og lokkerne, og isfuglen, - og alle de andre fremmede væsner, som hører til i Luscuro? Gudinden er kort omtalt i bogen, så der er altså en form for religion i denne verden, men hvilken indflydelse har det på hverdagen for en almindelig sikster - og hvad betyder Gudinden for den krig, der raser i verdenen? Det er en krig, som vi ved raser, men som vi endnu ikke kender så mange detaljer af. Fronterne er ikke voldsomt skarpt trukket op endnu, men der er lagt op til, at Gry kommer til at spille en væsentlig rolle, blandt andet takket være den evne hun har ud over det element, hun har fundet ud af er hendes.

Gry er kun 14 år, og af naturlige årsager meget forvirret over det, der foregår omkring hende, og de ændringer, der pludselig er sket i hendes tilværelse. Der er meget at forholde sig til, også for hende, hvorfor det for læseren kan være naturligt at identificere sig med meget af den tvivlen, som Gry står med. En del af det, hun gennemgår, skyldes af naturlige årsager også hendes alder, hvilket dog ikke er så meget i fokus endnu, men den første forelskelse mærkes og påvirker Gry; og mon ikke mange voksne selv vil kunne erindre en lignende følelse af, at ét var hvad fornuften sagde, noget andet var hvad hjertet ville, første gang vi oplevede det samme?

Gry er ikke den perfekte heltinde, der kan det hele fra starten, og hun må prøve sig frem med mange af de ting, hun giver sig i kast med. Det er ikke hver gang det lykkes, men man kan se, at hun langsomt gør små fremskridt og bliver bedre på de ting, hun øver sig på, - både i forhold til kontrollen over sit element, men også de personlige egenskaber, hvor blandt andet relationen til værelseskammeraten Nøks er lidt uheldig, da de første gang mødes, mens begge karakterer udvikler sig i en positiv retning og nærmer sig hinanden, efterhånden som handlingen skrider frem, og de må overkomme en række udfordringer sammen.

Jeg er fan af det her med, at der ikke alene tages udgangspunkt i tilfældig magi, hvor man ved at sige et par ord kan gøre, hvad der passer én, men at der tages fat i den natur, der omgiver os, og som vores karakterer færdes i. Det giver en følelse af, at det bliver mere ægte og troværdigt, selvom det stadig ligger langt fra det, vi kender i vores verden; elementerne er til at tage at føle på.

Der er stadig en del ubesvarede spørgsmål her efter den første bog i serien, men historien er heller ikke slut endnu. Gry har endnu plads til at udvikle sig, og jeg er sikker på, der venter hende mange udfordringer endnu, før hun er færdig med at vise sit fulde potentiale.

Jeg gav bogen 4 ud af 5 mulige stjerner.

Bogen er udgivet i 2019 og er 383 sider lang. Den har ISBN 9788758832.


Om bog 2, Elementsygen skrev jeg:

Åh - for pokker, Julie ❤️😍🥰

Sikke en rejse, vi kommer med på her; Gry bliver virkelig prøvet af på nogle punkter, som jeg i hvert fald ikke havde forudset, da jeg blev færdig med Elementprøven, både på det personlige plan og i forhold til hendes elementkræfter, som rummer flere aspekter end først antaget. Det er ikke sådan lige at forudse næste skridt, og hvad det nøjagtigt er, Gry har i vente fremadrettet - for handlingen kan stadig tage mange drejninger, især med alt det nye, vi lærer her i bogen om både Gry og Luscuro i det hele taget. Nogle ting er nogenlunde sikre og til at forudsige, men der er også stadig mange ubekendte og mange spørgsmål, jeg glæder mig til at få svar på i bog 3 - som næsten ikke er til at holde ud at skulle vente på nu!

Gry har fra start været en nuanceret karakter, der ikke passer ind i den almindelige steretyp for, hvordan heltinden er, men til gengæld meget menneskelig. Hun er usikker på sig selv, tvivler på sin kunnen, kæmper med sit temperament, og er i sine følelsers vold flere gange, både i bog 1 og i bog 2 - som hendes jævnaldrende, unge i 14-15 års alderen nu er flest. Hun er relaterbar og til at tage og føle på.

Der snakkes meget om balance i tingene her i bog 2, både på et personligt plan og som noget rent større, og også Gry må kæmpe med sin indre balance, nu hvor hun endnu en gang skal forsøge at passe ind et sted, der er markant anderledes end det, hun tidligere har været vant til. Det er svært at lægge låg på frustrationerne, når de er ved at blive for meget. Samtidigt kan dét, at man bliver presset ud i at løse nogle fælles udfordringer måske netop være det, der gør at frustrationerne over visse andre blive mere overkommelige - trods det, at førstehåndsindtrykket af visse karakterer ikke er det bedste.

Grys følelsesmæssige udvikling er virkelig interessant at følge i begge bøger, og det er tydeligt, hvor meget hun udvikler sig igennem det nu cirka halvandet år der er gået for hende siden vi lærte hende at kende. Hun har stadig meget til gode og mange ting, der skal arbejdes med, men det varmer, at der er flere ting, der så småt er begyndt at falde på plads for hende allerede, så hun kan lære sig selv bedre at kende og de rette vilkår for at klare de udfordringer, der uden tvivl stadig venter hende.

Elementerne fylder naturligvis stadig en hel masse her i bog 2, og både Grys og de andres elementkræfter bliver prøvet af, så de viser nye sider af sig selv; det er ikke småting, Gry kan præstere under de rette omstændigheder, og med endnu mere træning bliver det interessant at følge, hvad hendes elementkræfter kan føre til.

World-buildingen er stadig velgennemtænkt og gennemført. Kortene forrest og bagerst i bogen er en god hjælp til at finde ud af, hvor vi er henne, efterhånden som der bliver snakket om forskellige lokationer og rejsemulighederne til og fra forskellige dele af Lusuro. Der er dog også en stor del af kortet som endnu er uudforsket, og man kan næsten ikke undgå at overveje, hvad disse steder mon gemmer på af hemmeligheder.

De væsner, vi møder undervejs både i første og anden bog har deres helt særegne karaktertræk og historie, og det er fedt at der er lavet en kobling mellem de væsner, vi møder i Luscuro, og det, Gry kender fra hendes barndom i Aalborg; det er gennemført, at de myter vi har i vores verden, rent faktisk stammer et sted fra, trods det, at det er en lille detalje i bøgerne her.

Via sociale medier er flere læsere begyndt at foreslå en fagbog over Luscuros planteliv og væsner, - det kunne være sejt at det rent faktisk blev gennemført. Der er allerede benævnt en del planter og væsner i bøgerne ind til videre, og det ville tilføje ekstra dybde til worldbuildingen, at man kunne gå på opdagelse i mange af de hemmeligheder fra Luscuros verden, som af forskellige årsager ikke når at komme med i serien, og så ville et opslagsværk desuden være praktisk ved fremtidige genlæsninger af serien, så man kan hurtigt kan få genopfrisket de forskellige planter og væsners særlige kendetegn og evner.

Jeg gav bogen 5 ud af 5 mulige stjerner.

Bogen er udgivet i 2020 og er 416 sider lang. Den har ISBN 9788758839103.


Om bog 3, Elementkrigen, skrev jeg:

Det afgørende slag nærmer sig med hastige skridt, - det er der vist ikke tvivl om. Det betyder også, at Gry og vennerne må tage nogle valg - og nogle gange på egen hånd. Det kan nemig være svært at vide, hvem man kan stole på, og hvorvidt det, de planlægger, overhovedet kan lade sig gøre, - hvorfor pigerne er i tvivl om, om de ville få lov til at gøre forsøget. Selvom Elementkrigen adskiller sig fra sine to forgængere rent strukturmæssigt, er det kun positivt. Hvor de tidligere bøger har fulgt Gry og venindernes studier og nogle af de udfordringer, der har knyttet sig til skolegangen, er det en anderledes oplevelse, at denne ikke følger skolen nær så slavisk, og at pigerne i højere grad selv tager styringen for begivenhedernes gang. Det er altid interessant når karaktererne forsøger selv at påvirke slagets gang og ikke kun vente på at tingene kommer til dem, - og selvom pigerne i serien her længe har været i stand til at gøre mange ting på egen hånd, har de alligevel rykket sig, og gør endnu mere end de ville have været i stand til, da vi lærte dem at kende. Især Gry har stadig en del at lære om sine kræfter, og udviklingen i hendes talent er spændende at følge; det har gennem serien været en gradvis udvikling, som endnu ikke har peaket, - det er tydeligt, at Gry endnu har mere at lære. Så hvad hun kan bringe det til i bog fire glæder jeg mig til at følge. Noget af det, der virkelig har været en bonus i bogen her, er det mere indgående kendskab vi får til lokker-folket. Hvordan det sker skal jeg ikke spoile her, - men det giver nogle nye perspektiver på Reynir og hans valg, og hans karakter får en ny dybde. Det påvirker naturligvis også relationen mellem Reynir og Gry, men også Reynirs relation til de andre sikstere påvirkes i bogen her. Måske vi kan håbe på, at siksterne og lokkerne med tiden kan leve i fred med hinanden? Der er i hvert fald noget der tyder på, at det er en mulighed. Det største minus må være den cliffhanger, vi efterlades med.. Det er ikke fair, Julie! ;-) - Hvornår kommer bog fire??

Jeg gav bogen 4 ud af 5 mulige stjerner.

Bogen er udgivet i 2020 og er 412 sider lang. Den har ISBN 8758841091.




11 oktober 2020

*Anmelder-eksemplar* Noah og vennerne - Jagten på julekuren

Forfatter: Kim Linnet - Forlag: :||forandre||: - Udgivet: 2020

Sidetal: 184 - ISBN: 9788797243602

Bogen er modtaget som anmeldereksempar.

Langt hen ad vejen er her tale om nogle helt klassiske træk, både i børnelitteratur, men også i forhold til julekalendre. Vi kender efterhånden mønstret;

- Noget går galt, så den jul, vi kender, er i fare, - noget må gøres, og nogen må redde dagen.

- Det er naturligvis børnene, der må stå i spidsen for missionen.

- De voksne, vi møder undervejs, er enten skurke, eller meget umodne og fjollede, - det er børnene, der fremstår som modne, velovervejede og beslutsomme til sammenligning.

I den her fortælling går historien på, at alle verdens grantræer har fået granpest og er visnet, og dét lige omkring 1. december. Nu kan folk ikke få rigtige træer som juletræer, men må nøjes med dem af plast.

Det er ikke godt nok for Noah og hans venner, som tager ud i for at finde en kur, der kan kurere træerne. Men det er ikke så simpelt, for dem, der laver plast-juletræer er ikke interesserede i, at der findes en kur til grantræerne, - og langt hen ad vejen er Noahs forældre ikke til megen hjælp.

Der er fart over feltet fra start til slut; her er ikke sparet på hverken action eller fjollede indslag.

Sproget er sobert, hvilket betyder at børn kan være med fra omkring 6-7 års alderen. Dog kan teksten være tilpas vanskelig at bogen skal læses højt for de, der endnu ikke er stærke til at læse, - og selv for de stærke læsere optræder der ord, som kan være vanskelige at gå til - heriblandt ord på svensk.

Det kan derfor være en god idé at have en voksen til at læse med over skulderen og hjælpe, når det bliver for svært. Bogen er da heldigvis også fint egnet til, at det er én, man kan læse sammen, - og kapitlerne er af en tilpas længde til, at man sagtens burde kunne overskue ét kapitel hver dag som ved andre julekalendre.

Undervejs støder vi på en række fantastiske elementer, jo længere vi kommer hen i bogen, dog uden at det kommer til at fylde det hele; vi støder på trolde og julemandens sønner, der alle påvirker Noah og vennernes rejse mod målet. Der er ikke tale om væsner, der er decideret uhyggelige, men snarere væsner, der allerhøjst kan finde på at drille lidt, - så det burde ikke blive alt for skræmmende. Til gengæld kan det starte en fin snak om hvad trolde og nisser også kan være, og hvordan vi forstår væsnerne.

Blandt Noah og de to venner, der er med på turen, er der en særlig dynamik. Når det kommer til venskabet mellem dem, vil børn i indskolingen sagtens kunne nikke genkendende til nogle af de påfund, der opstår, og den tone, der er mellem dem. De lidt ældre børn vil oven i dét kunne spejle sig i den begyndende interesse for kærester, som så småt begynder at spire, - og som Noah naturligvis selv oplever, selvom det endnu kan være svært at formulere og få sagt.

Selvom fortællingens kapitler er korte, rummer den alligevel meget, og der er mange ting som man kan snakke om efter hvert kapitel. Hvorfor mon Noahs far er så fjollet? Hvordan mon barnet ville have det med, at deres egen mor eller far var sådan? Hvordan med julestemningen, - kan man undvære et rigtigt træ juleaften, og ville det være okay at de alle sammen var af plast? Osv.. Her kan inddrages både etiske overvejelser og mere personlige ting, afhængigt af det enkelte barn, - der nok at tage fat på.

Illustrationerne undervejs er fine, men kunne med fordel have fået en smule farve og flere detaljer, - og der kunne sagtens have været flere af dem til at supplere historien.

Overordnet set er der dog tale om et fint bud på en julekalender, man kan læse med børnene, - og som lægger op til, at man læser den sammen, og gerne som familie eller andre sammenhænge, hvor man kan snakke om det læste kapitel.



09 oktober 2020

Lugnasad

 Forfatter: K. L. Berger - Forlag: Tellerup - Udgivet: 2020

Sidetal: 384 - ISBN: 9788758840765

Fortællingen om Lugnasad er spændende, mystisk og uhyggelig, - blandt andet på baggrund af mængden af referencer til Keltisk mytologi, som ikke er så kendt herhjemme.

En gruppe unge er inviteret på en sommerlejr i 10 dage på Lugnasad. Snart begynder nogle underlige ting at ske, - nogen forsvinder (det påstås at de er taget hjem, men det har hovedpersonerne svært ved at tro på), mens andre finder mærkelige ting i skoven. Hvad mon der egentlig foregår? Og hvordan kommer man hjem, hvis man ikke vil være der længere?

Især begyndelsen var en anelse forvirrende, med præsentationen af mange navne på forskellige karakterer, så det blev vanskeligt at huske, hvem der var hvem.

Der sker en hel masse i bogen her, og man skal være vågen for at få det hele med.

Jeg kan spekulere på, om konceptet mon havde fungeret bedre som film, i forhold til pacing og effekter, hvor film-verdenen kan noget, som bøger ikke kan.

Derfor får bogen også kun 3 ud af 5 mulige stjerner herfra; det blev lige forvirrende nok for mig, og virkede ikke helt optimalt.



06 oktober 2020

*Anmelder-eksemplar* Bastians Løfte - Den Trofaste Bror, #4

 Forfatter: Jacob Kokkedal - Forlag: Ulven og Uglen - Udgivet: 2020

Sidetal: 438 - ISBN: 9788793349674

Bastians Løfte er sidste bog i serien om Den Trofaste Bror.

Bogen er modtaget som anmelder-eksemplar fra forlaget.

Til den online udgivelsesfest for bogen her nævnte Jacob Kokkedal, at han havde et ønske om at læseren efter endt læsning gerne skulle sidde tilbage med lysten til at starte serien forfra.

Det må man sige er lykkedes - i hvert fald for mit vedkommende.. For jeg er virkelig nysgerrig på læseoplevelsen, når man nu ved så meget om Bastian / Maltus / Balt.

Det bliver godt nok ikke lige med det første, jeg får genlæst serien - dertil er min TBR-liste vist for lang - men jeg er overbevist om at man næsten skal læse serien mere end den ene gang for at få alle detaljerne med, og forstå det fulde omfang af vores hovedpersons karakter, personlighed og handlingsmønstre, - netop fordi han er så kompleks som han er.

Netop hovedpersonens kompleksitet er noget af det, der gør fortællingen her til noget helt særligt. Han har så utroligt meget at byde på, og har, fordi han har været så meget igennem og gjort en række knapt så heldige ting, svært ved at se nogle af sine mere positive aspekter, hvilket sandsynligvis kan tale til mange mennesker, og den her usikkerhed på hvorvidt man slår til og om man er "nok".

Bastians løfte er slutningen på en serie, der for mig står som noget helt særligt i dansk fantasy sammenhæng; der er langt i mellem store, lignende værker på dansk grund, og den er helt i liga med Tolkiens Middle Earth og Martins A Song of Ice and Fire. Nok er vores hovedperson en kompleks karakter, men universet er det også, og i stedet for at nøjes med et lille udsnit af den verden, vi bliver præsenteret for, får vi gennem serien mulighed for at opleve flere kulturer og mennesker fra forskellige samfundslag. Det er gennemarbejdet og velgennemtænkt, og tilpas detaljeret til, at det er overbevisende og virker. De forskellige kulturer står klart og har deres egne træk, ligesom guderne har fået deres egen plads i denne verden.

For at vende til bage til vores hovedperson, gennemgår han sin egen udvikling gennem bøgerne. Den mand vi mødte i den første bog er en forandret mand nu til sidst. Han har måttet stå ansigt til ansigt med både tingenes tilstand rundt omkring i den verden, han lever i, men også med sine egne dæmoner, som han er blevet tvunget til at forholde sig til og gøre noget ved. Det gør noget ved et menneske, at man må se sin egen menneskelighed i øjnene. For nogle skal det graves frem, og det kan være sundt, at der er nogen der tør se én for det, der er inde bag facaden, og som ikke viger tilbage for de sider af ens personlighed, som ellers kun sjældent ser dagens lys. Her bliver Bastian / Maltus / Balt over tid tvunget til at se sig selv og sin identitet i øjnene og forholde sig til sig selv som et samlet individ i stedet for tre forskellige personligheder. Trods det, at de forskellige dele af ham repræsenterer hver deres, gavner det ham ikke på sigt at være splittet op på den måde, - han må finde ud af at håndtere den samlede person.

Men det er ikke kun Bastian / Maltus / Balt, der gennemgår en udvikling i løbet af fortællingen. Det gør også stort set alle de, han kommer i nærheden af. Han er en type, der kan få én til at reflektere over både ens egen person og over tilværelsen i det hele taget, - og det påvirker naturligvis i særlig grad de mennesker, han komme rhelt tæt på og som han får en relation til. Det kan ikke undgå at påvirke én at være i i hans selskab.

Det er lidt af en rejse, vi har været igennem her i løbet af de fire bøger. Man må forholde sig til et nyt univers, og en splittet karakter med udfordringer af en art som man ellers kun sjældent støder på, selv i fantasy-universer. Og vi oplever en mere fuldent og gennembearbejdet verden en mange andre fantasy-universer, i kraft af at vi ser så mange forskellige kulturer og karakterer. Det gør samlet set serien om Den Trofaste Bror til noget helt særligt. At det så oven i er fantasy for et voksent publikum, og så endda på dansk, gør at serien skiller sig endnu mere ud. Der findes så meget til børn og unge, - men kvalitets-fantasy-fortællinger til voksne er der langt i mellem. Derfor har Den Trofaste Bror en helt særlig plads i min reol, - og jeg kommer til at anbefale den vidt og bredt til alle, der har den mindste interesse i at ville læse fantasy.

Jeg gav bogen 5 ud af 5 mulige stjerner.

04 oktober 2020

De døde brødre

 Forfatter: Nick Clausen - Forlag: Tellerup - Udgivet: 2019

Sidetal: 183 - ISBN: 9788758808772

Nick Clausen kan virkelig noget med de her gyser-historier.

Selvom det er relativt lige til at regne flere detaljer ud hen ad vejen, er der også detaljer, der kommer som en overraskelse og ud af det blå, - og kombinationen er stærk.

Fortællingen er tilpas kort til, at den er hurtigt læst, - der er ikke noget, der bliver trukket i langdrag eller virker overflødigt. Samtidig er fortællingen lang nok til at vi stadig kan nå at få en fornemmelse af hovedpersonerne og finde ud af lidt om, hvem de er - ud over den åbenlyse interesse for det overnaturlige.

Det er spændende fra start til slut, og man kommer hurtigt til at sidde ude på kanten af stolen i ren og skær spænding og forventning - hvad sker der næste gang? Og hvad sker der i virkeligheden i huset?

Er man den mindste smule interesseret i gys og mysterier, er Nick Clausens bøger altså et must-read..



Det øjeblik du tvivler

 Forfatter: Sarah Engell - Forlag: CarlsenPuls - Udgivet: 2020

Sidetal: 368 - ISBN: 9788711983386

Oh, my..!!! Hold nu fast, en roman.

Det skærer i hjertet at læse Viggas historie, - det er virkelig hård kost, og der er ingen, der fortjener at have så meget at slås med, som hun har det.

Vigga er meget alene, - hendes far har fået ny familie, og hendes mor er flyttet til New York. Selv hører hun til blandt få piger i det mandsdominerede skater-miljø, og det passer hende egentlig fint.

Ind til hun møder William, som tager hende med storm, samtidig med at hun modtager nogle ubehagelige beskeder via sociale medier.

Snart mister Vigga fokus fra både træning og venskaber.

Men William er ikke så god, som han ser ud til at være. For er der egentlig plads til VIGGA i deres relation? Altså, den rigtige Vigga, og ikke bare den Vigga, som William gerne vil se?

Det er ubehageligt, og det gør ondt, - men det er så vigtigt, at vi får snakket om grænser, - hvad er i orden, og hvad er ikke i orden, når man er i et forhold - og hvilke "red flags" skal man være opmærksom på?

Vigga er ung og alene i verden, og som så mange andre i hendes sted meget sårbar, - og derfor desværre også et let, oplagt mål. Det er farligt, og det kan have konsekvenser. Det skal der laves om på. For det er IKKE okay at opføre sig som William gør det. Den magt er det ikke i orden at have over andre, - det er ikke det værd.

Det understreger vigtigheden af at have nogen, man kan stole på, og nogen, som man kan læsse af overfor, uanset hvad det er, man kommer med, - nogen, som lytter og ser én, for det man er værd, og som husker på at minde én om det, når livet gør ondt og er svært.

Bogen er interessant og væsentlig læsning for unge - og alle, der har med unge at gøre. For hinandens skyld. For de unge, der gerne skulle undgå at ende sammen med typer som William. For de voksne, der gerne skulle kunne støtte de unge i situationer som Viggas, og hjælpe dem med at komme på benene igen.



01 oktober 2020

De sorte symboler

 Forfatter: Nick Clausen - Forlag: Tellerup - Udgivet: 2011

Sidetal: 186 - ISBN: 9788758808772

På én gang creepy og skræmmende, - det er nervepirrende, at man langt hen ad vejen bliver forledt til at tro noget bestemt, men er usikker på, hvad man skal ligge i det.

Det er spændende at følge med, og man kan sidde helt ude på kanten af stolen det meste af bogen.

Men på samme tid kan man begynde at undre sig over, hvorfor Jennie og Markus' kendskab til deres mormor ikke er bedre end det er. Jennie og Markus er teenagere, og selvom de bor i en anden landsdel end deres mormor, virker det spøjst, at deres mor ikke har fortalt dem anekdoter om mormoderen fra sin opvækst, og at vi ikke ved hvilket af husets værelser der var moderens, da hun var barn - det nævnes trods alt, at mormoderen har boet i huset i 40 år, hvilket man må formode at moderen også har haft adresse der på et tidspunkt.

Langt hen ad vejen giver fortællingen dog stadig myrekryb på en måde, som det kun kan lade sig gøre fra Nick Clausens forfatterskab, - det kan virkelig noget helt særligt.

Jeg gav bogen 4 ud af 5 mulige stjerner.



Pectus' sten

 Forfatter: Lise Bidstrup - Forlag: Carlsen - Udgivet: 2011 - Sidetal: 251

To unge mennesker får til opgave at finde Pectus' Sten. Det bliver et eventyr, der åbner deres øjne for, at verden er noget mere og andet, end hvad de havde regnet med.

Der er fart på, og der sker en masse undervejs, så man kommer i hvert fald ikke til at kede sig.

Som bog 1 i en duologi står bogen sådan set også fint, - der er stadig spørgsmål, der mangler at blive besvaret, og ting, der virker uafsluttede.

Desværre kunne det godt være markeret tydeligere, at det er del 1 af en duologi, da man nemt kan samle den op og kun læse den, - og så blive efterladt lettere forvirret.

For hvad er der med den her Pectus' Sten?

Hvem er Pectus, og hvorfor er det lige en sten, der skal bruges?

Hvad ligger der bag den Øverste Orden - hvem er de egentlig, hvad er de for nogle væsner, - er de valgt til deres embedde, eller er de der bare?

Hvor kommer alle disse overnaturlige væsner fra, og hvorfor ved almindelige mennesker ikke, at de eksisterer?

Hvad sker der med Laus og Isabell, når historien er slut? Skal Laus fortsat blive hos sin onkel og tante - og hvorfor slipper de godt fra at bruge alle de penge, han skulle have arvet efter sine forældre, på sig selv? Hvad er der egentlig med Isabells familieforhold, og hvorfor er hun på kostskole?

Spørgsmålene er mange, - og selvom eventyret er underholdende, er det ikke nødvendigvis oplysende.



Før vi forsvinder

 Forfattere: Astrid Bakkegaard Lindbjerg, Julie Midtgaard, Anna Line Søgaard, Laura H.P. da Silva, James Vinter, Saynab Farah Dahir, Signe Buhl Andersen, Lea Holm Jensen, Mette Høppner Jakobsen, og Cecilie Birkshøj

Forlag: Calibat - Udgivet: 2018 - Sidetal: 148

Trods det, at jeg ellers kun yderst sjældent læser noveller, er jeg imponeret og rørt efter denne samling.

Fortællingerne er vedkommende og helt i touch med ungdomslivet, - hvad der rør sig, hvordan stemningen er, og hvordan sanserne tages i brug, - hvordan ting opleves som værende noget ekstra, noget særligt, og hvordan det tager plads og får lov at fylde til det bliver altopslugende.

Det er essensen af dét at være ung, - hvordan mange af de ting, som andre aldersgrupper slår hen som værende ubetydelige eller en del af en fase, i en periode får lov til at fylde det hele, så der ikke er mentalt overskud til andet.

Det kan, i situationen, føles som tunnelsyn, - man oplever kun det ene, og man oplever det meget intenst, - det kan være svært at få øje på andre muligheder, andre syn på sagen, andre vinkler, andre tilgange.

Derfor er samlingen også vigtig. Unge mennesker får ofte at vide, at de ældre generationer ønsker sig tilbage til deres ungdomsår, at de unge har det "nemt" i forhold til tidligere, at det aldrig bliver lettere end den situation man er i nu.

Det er bare ikke nødvendigvis sandheden for alle. For med alderen får vi også værktøjer til at håndtere de kriser, som livet byder os, - og vi bliver bedre til at håndtere konflikter, udfordringer og modgang. Det er der desværre bare mange, der glemmer.

Novellerne er gode til de unge, der har brug for at se sig selv - og føle, at de ikke er de eneste, der står med de udfordringer, der er aktuelle hos den enkelte. Og de er gode til de ældre generationer, der har glemt hvilke udfordringer, der reelt hører sig ungdommen til, og hvor hårdt det kan påvirke det enkelte individ.

Jeg gav bogen 4 ud af 5 mulige stjerner.