Sider

26 august 2024

*Anmeldereksemplar* I den mørke skov - Eventyrsagaerne #1

 Forfatter: Gry Kappel Jensen - Forlag: Turbine - Udgivet: 2024

Reklame: Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Alle udtryk for holdninger er mine egne.

Video af bogens fine lak-effekter og sprayed edges findes i bunden af denne side.

I den mørke skov er første bind i Eventyrsagaerne. Vi følger Ava, der er vokset op med søsteren Linn og deres far, men har mistet sin mor. De har ikke meget at gøre med, og en dag følger faderen Ava og Linn ud i skoven og efterlader dem, - og på mystisk vis ender de i en særlig kvindes varetægt.

Det er fra første side spændende at følge med i denne Hans og Grethe inspirerede fortælling, og det er på alle måder én af de bøger, der er uhyggeligt vanskelige at lægge fra sig, når man først er kommet i gang.

Worldbuildingen har stadig lidt åbne ender her og der, hvilket ikke betyder så meget når det er første bind i serien; der er stadig noget at tage fat på i kommende bøger, og det kan også noget at der er u-udforskede hjørner af universet.

Til gengæld hænger plottet virkelig godt sammen, og der er ikke mange fingre at sætte på noget på dén front. Jovist, flere karakterer har deres hemmeligheder, men det fungerer, og man står alligevel tilbage med en følelse af at man kender karaktererne og er blevet lukket ind i deres lille familie - i hvert fald en smule.

Ava er en kompleks, intens og interesant hovedperson med masser af dybde. Hun rummer en masse følelser, der samler sig i en form for vildskab og egensinddighed, der gerne vil ud, og dét er særligt spændende at følge. Både i hendes egen kamp for at tæmme det og lære sig selv bedre at kende, men også i hendes insisteren på at klare sig selv uden autoriteters indblanding, - og den langsomme erkendelse af, at der trods alt er nogen, der måske faktisk vil hende det bedste. Det er en fin balance mellem at stole på sin mavefornemmelse og at turde tro på det bedste i andre.

I den mørke skov er klart en helt fantastisk læseoplevelse, som man ikke må snyde sig selv for. Den rammer bredt, og kan anbefales fra cirka 11-12 år og opefter.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar